Zece dintre cei 51 de cai de la Letea, care au fost salvaţi de la moarte pe teritoriul judeţului nostru de Fundaţia "Vier Pfoten" şi ONG-ul "Poliţia Animalelor", au fost depistaţi cu anemie infecţioasă. Legea cere ca ei să fie scoşi din efectiv şi sacrificaţi, însă "Vier Pfoten" şi Direcţia Sanitar Veterinară Brăila nu se înţeleg asupra modalităţii în care se va face acest lucru. DSV le cere celor de la "Vier Pfoten" - care s-au angajat în scris să aibă grijă de aceşti cai - să trimită exemplarele bolnave la o unitate de sacrificare autorizată sanitar-veterinar. Reprezentanţii "Vier Pfoten" ar vrea, însă, să-i eutanasieze la faţa locului, în ferma de la Urleasca, unde sunt cazaţi de o săptămână şi jumătate, pentru a-i scuti de chinul urcării într-un TIR şi al călătoriei spre un abator specializat în tăierea cabalinelor. Un astfel de abator nu se află pe teritoriul judeţului Brăila, fiind nevoie să se contacteze unul situat în judeţele învecinate. "Am făcut cerere la ANSV (Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară n.n.) pentru a ni se permite eutanasierea în incinta fermei, cu incinerarea ulterioară a cadavrelor de către firma «Protan». Sperăm să primim un răspuns pozitiv", ne-a declarat Kuki Bărbuceanu, coordonatorul echipei "Vier Pfoten". Acesta a precizat că, pentru mai multă siguranţă, fundaţia pe care o reprezintă a trimis probe de sânge şi la Institutul de Diagnoză şi Sănătate Animală Bucureşti şi că rezultatele primite de acolo coincid cu cele eliberate de laboratorul DSV Brăila.
Directorul DSV, Gicu Drăgan, spune că dorinţa celor de la "Vier Pfoten" de a eutanasia caii bolnavi în incinta fermei de la Urleasca nu este conformă cu prevederile legale. "Legea spune clar că animalele pentru care s-a confirmat suspiciunea de anemie infecţioasă trebuie scoase din efectiv şi sacrificate într-o unitate autorizată din punct de vedere veterinar. În acest context, nu le putem permite să-i eutanasieze în fermă, aşa cum ar dori dumnealor. Vom fi de acord cu eutanasierea doar dacă primesc o derogare, printr-un act oficial, de la conducerea ANSV Bucureşti", a precizat Drăgan. Acesta ne-a mai informat că ceilalţi cai vor rămâne în ferma de la Urleasca pentru încă nouă luni, timp în care li se vor mai recolta două rânduri de probe de sânge.
În momentul de faţă, datorită donaţiilor primite de la iubitorii de animale din toată ţara, "Vier Pfoten" a reuşit să achiziţioneze o cantitate de furaje ce poate asigura pentru încă trei luni hrana celor 41 de cai sănătoşi.
Reamintim că animalele au fost crescute în regim de semisălbăticie, de ţăranii din satele de lângă pădurea Letea, din Delta Dunării. În urmă cu aproape două săptămâni, aceştia au urcat într-un TIR, folosind metode de-a dreptul barbare, 54 de cai, pe care i-au trimis către un abator, în scopul comercializării. Transportul a fost interceptat la Ianca, în judeţul nostru, de "Vier Pfoten" şi "Poliţia Animalelor", cu sprijinul poliţiştilor din localitate. Caii au ajuns în incinta unei ferme puse la dispoziţie de proprietarul acesteia, Marlena Terlemes, iar pentru că ţăranii din Deltă n-au mai recunoscut că animalele le aparţin, ca să scape de răspunderea penală pentru maltratarea lor, cabalinele au fost preluate de Fundaţia "Vier Pfoten". Între timp, patru exemplare au murit, unul fiind dintre cei purtători de anemie infecţioasă.