Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

DSP s-a pus pe dat chiriasii afara

150.000 sau 300.000 lei lunar, cam la atit se ridica chiria pentru o locuinta repartizata de Directia Serviciilor Publice. Desi sumele sint modice, exista cazuri in care chiriasii nu au platit nici macar un leu in cinci ani, adica pe intreaga perioada de derulare a contractului de inchiriere incheiat cu DSP.
Spre exemplu, familia Zbircea nu a mai platit de la 1 mai 2001 chiria pentru spatiul in care locuieste, intr-un imobil al DSP-ului. Conform datelor oferite de DSP Braila, debitul restant al acestei familii a ajuns la 12.500.000 la care se adauga si penalitatile. In consecinta, pentru neplata chiriei, care este de 146.400 lei/luna, sotii Zbircea, impreuna cu cei sase copii, sint obligati acum sa evacueze locuinta.
Si pentru familia Ionita a fost inaintata, de catre DSP, actiune in instanta, pentru evacuare. In acest caz, chiria - de 268.500 lei lunar - catre DSP nu a mai fost platita din noiembrie 2004, datoria ajungind la 5.800.000 lei. Sotii Ionita au sase copii minori in intretinere.
Familia Gheorghita, care are cinci copii, pe linga debitul restant de 3.800.000 lei, acumulat din octombrie 2005, mai are si la intretinere o datorie de 253.600.000 lei.
Pentru toate aceste trei familii, DSP a obtinut ordin judecatoresc de evacuare, pentru neplata chiriei si pentru degradarea, din vina chiriasilor, a spatiului de locuit.

Noii chiriasi repara ce au stricat cei evacuati

In ceea ce priveste modul de recuperare a datoriilor restante, seful DSP a declarat ca, la cei care au pensii sau salariu, li se pune poprire, in restul cazurilor pierderile neavind cum sa fie recuperate.
"Dupa evacuarea chiriasilor, reparatiile le facem noi sau le fac cei ce urmeaza sa se mute. In acest sens, noii chiriasi semneaza o declaratie prin care se obliga sa efectueze lucrarile de reparatii ce se impun", a adaugat Emilena Huiu.
Aceasta a subliniat ca, in momentul semnarii contractului de inchiriere, beneficiarii acestuia trebuie sa isi asume anumite responsabilitati: "Noi nu vrem sa dam pe nimeni afara. Dar si chiriasii trebuie sa constientizeze ca au anume obligatii. In primul rind, trebuie sa isi achite chiriile care, in unele cazuri, sint simbolice. Primim zilnic sesizari de la diferite servicii publice, prin care ni se aduce la cunostinta ca cei care au contracte de inchiriere cu DSP nu-si achita apa, gunoiul sau energia electrica.
Directorul Huiu a adaugat ca reparatiile in spatiile care apartin DSP se fac din banii strinsi din plata chiriilor, ceea ce este prea putin, raportat la volumul mare de reparatii.

Cu copiii in drum

Toate aceste familii ce urmeaza a fi evacuate, intra si in atentia Directiei de Asistenta Sociala din cadrul Primariei.
"Pentru fiecare caz in parte, se intocmeste un plan de servicii, in care sint cuprinse serviciile pe care le putem oferi in mod concret si se face monitorizarea, pe o perioada de trei luni. Dar, in nici un caz nu se pune problema ca minorii din aceste familii sa ramina in strada."
Din pacate, mentalitatea este foarte greu de schimbat in unele cazuri. Mai exista inca situatii in care, desi nu au nici macar dupa ce sa bea apa, cuplurile dau nastere unui numar mare de copii, considerind ca statul este obligat sa ii ajute.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii