DSP Brăila a primit vaccinurile anti-tuberculoză (BCG) | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

DSP Brăila a primit vaccinurile anti-tuberculoză (BCG)

* Maternitatea Brăila a primit dozele de vaccin anti-tuberculoză * potrivit DSP Brăila, aprovizionarea s-a realizat vineri, 16 septembrie, când în stocul unității spitalicești au fost livrate 400 de doze destinate nou-născuților * luna trecută, în Maternitatea Brăila s-au născut 172 de copii * aprovizionarea cu vaccinuri pentru copii este problematică în România * „Văd că vaccinurile anti-covid au fost livrate imediat, dar acestea anti-tuberculoză, anti-hepatită, boli destul de grave, au mereu întârziere”, a punctat o mămică

 

3.600 de doze de vaccin BCG au ajuns, vineri, 16 septembrie a.c. la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brăila. Chiar dacă stocul fusese epuizat încă din vara acestui an, directorul DSP Brăila a menționat că în tot acest timp, la Maternitatea Brăila s-a asigurat necesarul de vaccinuri anti-tuberculoză, prin redistribuirea serurilor din alte județe. ”Da, vineri, 16 septembrie au sosit dozele. Tot vineri s-a făcut o primă livrare la Maternitate de 400 de doze (...) Menționăm că  am asigurat continuitatea distribuirii vaccinului BCG la Maternitate prin redistribuirea dozelor de la alte DSP-uri din țară”, a răspuns, la solicitarea ”Obiectiv”, directorul DSP Brăila, Gabriel Ciochină. Astfel, luna trecută, au fost inoculați anti-TBC 166 de nou-născuți din Maternitatea Brăila, dintr-un total de 172 de copii, 6 dintre aceștia fiind externați fără administrarea acestui ser, din motive medicale sau refuzul părinților, conform sursei citate.

Vaccinul BCG se administrează nou-născuților imediat după naștere, dar poate fi administrat și mai târziu, fără însă a se depăși 90 de zile. El ajută la imunizarea copiilor împotriva tuberculozei. Dacă termenul de 90 de zile este depășit, atunci vaccinul se poate face până la vârsta de 10 luni, dar cu testare tuberculinică prealabilă. Vaccinarea BCG se face la nou-născut în maternitate, la vârsta de 2-7 zile și este asigurată gratuit, în cadrul Programului Național de Vaccinare (PNV).  Recuperarea la vaccinarea BCG se face astfel: - în timp cât mai scurt, fără testare la tuberculină a copiilor nevaccinați la naștere, cu vârsta sub 3 luni; - în timp cât mai scurt, cu testare la tuberculină a copiilor nevaccinați la naștere, cu vârsta de minimum 3 luni și rezultat negativ la această testare (0-9 mm pentru copiii fără infecție HIV), dar nu mai târziu de vârsta de 4 ani”, este precizat în Metodologia privind vaccinarea BCG. Nu înțeleg de ce în România e o regulă deja în fiecare an, să lipsească vaccinurile pentru bebeluși. Și nu doar astea. Văd că vaccinurile anti-covid au fost livrate imediat, dar acestea anti-tuberculoză, anti-hepatită, boli destul de grave, au mereu întârziere. Eu am născut luna trecută și cred că am avut noroc, că mi-au vaccinat copilul cu BCG, dar la primul copil, acum 3 ani, am cumpărat vaccinul din farmacie, pentru că nu avea spitalul”, a povestit Andreea M., mămica unui nou-născut.

Pe lângă vaccinul BCG, copilului i se mai administrează în primele zile de la naștere, dar și după externare, până la vârsta de un an și alte vaccinuri doar că, în acest moment, la Brăila, multe dintre acestea nu se găsesc nici gratuit, nici contracost, în farmacii. Printre aceste seruri se află și Hexacima, Euvax B pediatric, Prevenar 13 pentru imunizarea împotriva hepatitei B, pneumoniei, otitei medii, difteriei, tetanosului, poliomielitei și tusei convulsive.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro