Mergi la conţinutul principal

DSP Brăila a primit vaccinuri pentru imunizarea copiilor

persoanele care doresc să-și vaccineze copiii împotriva hepatitei B, pneumoniei, otitei medii, TBC, dar și anti-HPV trebuie să știe că medicii de familie au primit noi doze pentru vaccinare • este vorba despre serurile Euvax pediatric, Prevenar, BCG și Gardasil • dacă primele vaccinuri sunt destinate nou-născuților, cel din urmă menționat, Gardasil, este utilizat în prevenirea anumitor tulpini de papilomavirus uman

 

După luni bune de așteptare, medicii de familie din Brăila au primit, în sfârșit, noi doze de vaccinuri pentru imunizarea nou-născuților. Este vorba despre serurile Euvax B pediatric, destinat imunizării împotriva hepatitei B, Prevenar 13, utilizat pentru a proteja copiii împotriva bolilor invazive, pneumoniei și otitei medii și serul antituberculoză, BCG. Iar dacă pentru cel din urmă au mai existat soluții de aprovizionare a stocurilor, fie și în cantități reduse, pentru restul medicii de familie au putut face doar liste de așteptare. Contactat și întrebat despre acest tip de imunizare destinat bebelușilor, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brăila ne-a precizat că s-a reușit aprovizionarea cu aceste vaccinuri, chiar luna aceasta, când județului Brăila i-au fost repartizate de la minister 2.400 de doze de BCG, 400 de doze de Euvax și  3.750 de doze de Prevenar 13. În plus, pe lângă aceste vaccinuri, DSP Brăila a mai primit la finele lunii trecute încă un nou lot de Gardasil, de 2.090 de doze, vaccin HPV utilizat în prevenirea anumitor tulpini de papilomavirus uman.(n.r. - cancerul de col uterin) . Așadar, părinții care doresc să-și vaccineze copiii, îndeosebi fetele, anti-HPV trebuie să se adreseze medicului de familie.

Experții în sănătate publică spun că vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin, iar Ministerul Sănătății chiar încurajează părinții să solicite informații medicilor de familie și celor de specialitate cu privire la beneficiile acestui tip de vaccinare.

Vaccinul Gardasil 9 previne infecția împotriva a patru tipuri de HPV la care se adaugă prevenția față de încă cinci tipuri HPV cancerigene (HPV 31, 33, 45, 52 și 58), care sunt răspunzătoare de aproximativ 20% dintre cazurile de cancer de col uterin. Gardasil 9 oferă o protecție antivirală completă, conform specialiștilor, iar mulți o recomandă a se administra chiar și în rândul băieților, nu doar fetelor. În Australia, de exemplu, vaccinul tetravalent recombinat împotriva HPV (tipurile 6, 11, 16 si 18 – 4vHPV) este disponibil, încă din 2013, și pentru băieții cu vârste cuprinse între 12 și 13 ani, ca parte a Programului Național de Imunizare, vaccinul oferind o protecție și împotriva cancerelor de la nivelul capului, gâtului și multe cancere vulvare, vaginale, ale penisului la bărbat și cancere de anus .

Agenția Federală de control al Alimentelor și Administrării Medicamentelor din SUA (Food and Drug Administration, FDA) recomandă vaccinarea înainte de adolescență și înainte de începerea vieții sexuale.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro