DSP Brăila a finalizat procedura de achiziţie publică, după cum ne-a informat purtătorul de cuvânt al instituţiei, dr. Andreia Gavrilescu, iar după analizarea ofertelor a fost desemnat câştigător al licitaţiei Institutul Cantacuzino din capitală. Se estimează că până la data de 7 noiembrie, prima tranşă de vaccin antigripal urmează să fie utilizată, însă campania de imunizare va demara practic la Brăila în funcţie de planificarea realizată de Cantacuzino, pentru ridicarea dozelor achiziţionate. După această dată, Ministerul Sănătăţii va organiza la nivel central o altă licitaţie, urmând ca judeţului să-i fie repartizate alte doze. Din statisticile DSP Brăila, în anii trecuţi s-au vaccinat în medie circa 25.000 de persoane, deşi categoriile cu risc includ peste 80.000 de cetăţeni.
În acest an, se vor putea imuniza gratuit următoarele categorii sociale: persoanele cu vârste între şase luni şi 64 de ani, care sunt în evidenţa medicului de familie cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm sau cu virusul imunodeficienţei umane; femeile însărcinate, medicii, cadrele sanitare medii şi personalul auxiliar, atât din spitale cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire şi ai unităţilor de bolnavi cronici care vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii; persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială, persoane care acordă asistenţă medicală, socială, precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt.
O nouă suspiciune de gripă la Brăila
Tot mai mulţi brăileni ajung la spital sau la medic din cauza afecţiunilor respiratorii, deoarece schimbările bruşte ale vremii au predispus populaţia la răceli şi viroze. Chiar dacă vaccinurile antigripale gratuite nu au ajuns încă la Brăila, virusul gripal ne dă târcoale, deocamdată fiind vorba doar despre suspiciuni. Săptămâna trecută, un alt caz a intrat în atenţia medicilor ca o suspiciune de gripă, un copil în vârstă de 12 ani prezentând simptomele caracteristice. Din fericire, Institutul Cantacuzino, unde au fost trimise probele biologice, a infirmat şi această suspiciune de gipă, la fel ca şi pe cea înregistrată cu o săptămână în urmă, la un copilaş de nici doi ani. Totuşi, medicii s-au confruntat în perioada 17-23 octombrie cu o creştere alarmantă a infecţiilor acute de căi respiratorii superioare, numărul lor ajungând la 838, de la 764 în săptămâna anterioară, după cum ne-a precizat dr. Andreia Gavrilescu, purtător de cuvânt al DSP Brăila. Deşi numărul pneumoniilor a scăzut, de la 294 la 232, au avut nevoie de spitalizare din această cauză 45 de brăileni.