Mergi la conţinutul principal

Drumurile județene, obsesia consilierului PNL Alexandru Bucălău

• consilierii județeni au aprobat, recent, o serie de modificări la opt hotărâri mai vechi, care vizau înscrierea în cartea funciară a dreptului de proprietate al Județului Brăila asupra mai multor drumuri și tronsoane de drumuri • o procedură administrativă banală, care însă consilierului județean PNL Alexandru Bucălău i s-a părut un pretext numai bun pentru a critica activitatea social democraților • acesta a obiectat că intabularea drumurilor s-ar fi făcut în mod incorect, din punctul său de vedere • președintele instituției, Francisk Iulian Chiriac (liderul PSD Brăila), dar și reprezentanții CJ Brăila au explicat că intabularea s-a făcut corect, întocmai cu prevederile legale • 

 

Un subiect legat de o procedură administrativă banală a stârnit discuții în contradictoriu în cadrul ședințelor Consiliului Județean Brăila. La cele mai recente trei ședințe ale instituției, consilierii județeni brăileni au aprobat o serie de proiecte de modificare a anexelor unor hotărâri mai vechi (din 2018 și 2020), privind aprobarea înscrierii în cartea funciară a dreptului de proprietate al Județului Brăila, privind suprafețele de teren real măsurate în cazul mai multor tronsoane de drumuri județene și completarea datelor de identificare în inventarul domeniului public,  ca urmare a înregistrărilor sistematice în sistemul integrat de cadastru. Astfel, în ședința extraordinară din 28 august a fost vorba despre drumul județean DJ 211C (traseu: Tătaru/DJ 211) - Colțea - Chichinețu - Ciocile/DC28). În ședința ordinară a CJ Brăila din 31 august, a fost vorba despre șapte astfel de proiecte care au vizat următoarele drumuri: DJ 202B (traseu: Latinu - Gurguieți - Sihleanu - Scorțaru Nou - Gemenele - Movila Miresii -Țepeș Vodă - Urleasca); DJ 202D (traseu: Scorțaru Nou - DJ 202A); DJ 203 (traseu: limita Județ Buzău - Galbenu - Sătuc - Jirlău - Făurei - Brateșu Vechi - Ulmu - Vultureni - Scărlătești - Dudescu – Zăvoaia - Însurăței); DJ 203A (traseu: Limita județ Buzău - Plășoiu - Câineni Băi - Vișani - Drogu - Zamfirești - Galbenu); DJ 203P (traseu: Cireșu - Vultureni); DJ 211 (traseu: limita județ Ialomița - Roșiori - Tătaru - Dudești - Dudescu - Zăvoaia - Bordei Verde/DJ211A); DJ 212 (traseu: Chiscani - Tichilesti - Gropeni - Tufești - Cuza Vodă - Spiru Haret - Berteștii de Jos - Berteștii de Sus - Mihai Bravu - limita județ Ialomița). Recent, în ședința extraordinară din 18 septembrie, un alt proiect similar a fost aprobat de consilieri. Modificarea anexei 2 la o hotărâre a Consiliului din 2018, privind aprobarea înscrierii în cartea funciară a dreptului de proprietate al județului Brăila pentru DJ 211 A (traseu: Bordei Verde - Viziru - Cuza Vodă) și completarea datelor în inventarul domeniului public, ca urmare a înregistrărilor sistematice în sistemul integrat de cadastru.

Dacă în 23 august subiectul a trecut fără probleme, nu același lucru se poate spune despre ședința ordinară din 31 august și cea extraordinară din 18 septembrie, când subiectul a stârnit dezbateri în plen după o intervenție a consilierului județean PNL Brăila Alexandru Bucălău. Liberalul a dorit să atragă atenția asupra modului în care se realizează intabularea ”din poartă în poartă”, precizând că din punctul său de vedere, situația se va dovedi extrem de problematică în viitorul apropiat, deoarece primarii nu vor mai putea interveni pentru a toaleta spațiile verzi de pe respectivele drumuri în intravilan.

”Domnule președinte, două aspecte: 1. Cine se va ocupa în interiorul localităților de toaletarea copacilor și de cositul spațiului verde de pe marginea drumului? Spun asta având în vedere faptul că dumneavoastră intabulați proprietatea dintr-un gard în celălalt. 2. Dacă ați întrebat și primarii PSD și dacă dumnealor sunt de acord cu acest lucru. Cu intabularea întregii suprafețe, dintr-un gard în celălalt în cartea funciară, respectiv, intabularea dreptului de proprietate al Consiliului Județean în cartea funciară pe întreaga suprafață, a declarat Bucălău în ședința ordinară de la finele lunii trecute.

La solicitarea președintelui Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac (liderul PSD Brăila), liberalul a primit un răspuns din partea directorului economic al instituției, Drăguța Dan. Aceasta a explicat că proiectele vizează anumite noutăți care nu erau încă gata la momentul intabulării inițiale a drumurilor. De asemenea, a dorit să puncteze că totul s-a făcut în conformitate cu legislația în vigoare.

”Drumurile județene au fost intabulate și am spus să atestăm domeniul public al județului, care nu a mai fost atestat din anul 2010 și ca urmare a trebuit să adăugăm și elementele componente. Să le notăm în cartea funciară. Deci drumurile județene sunt intabulate în totalitate. Numai că venim cu elemente noi la drumul județean: poduri, podețe. Dacă vă uitați și studiați materialele din spatele proiectelor, veți vedea că avem ca modalitate de justificare adresele Ministerului Dezvoltării”, a afirmat Dan.

 

Chiriac a dat asigurări că primăriile vor putea interveni pentru toaletarea spațiilor verzi

La rândul său, președintele CJ Brăila a punctat că proiectele privind înscrierea drumurilor în cartea funciară au fost realizate cu respectarea prevederilor legale, astfel că acuzațiile consilierului PNL nu stau în picioare. Acesta a dat asigurări că la fel cum se întâmplă în orașele din județ, primarii de comune vor avea toată deschiderea să intervină pe diferite suprafețe de drumuri județene, în baza unui simplu acord al Consiliului.

”Deci legislația ne impune să facem acest lucru. Nu că vrem noi. Și atunci va fi o modificare legislativă. Ceea ce se întâmplă la orașe va fi și la comune. Se poate ca primarul să facă aceste lucruri, pentru că tot acest patrimoniu face parte din Județul Brăila. Nu este separat. Și atunci lucrurile se pot face prin protocoale de colaborare. Primarul unui oraș poate interveni pe drumurile județene în intravilanul localității. Vor avea voie și primarii comunelor să intervină asupra acestor suprafețe de teren referitoare la drumurile județene. Deci se va putea face totul cu acordul Consiliului Județean. Noi nu impunem și nu am restricționat niciodată primarii din a face anumite lucruri. Ba dimpotrivă, vedeți că avem destule proiecte de asociere unde îi susținem în a face lucruri bune în comunitățile lor”, a declarat Chiriac.

De cealaltă parte, vicepreședintele CJ Brăila, Ionel Epureanu, a precizat că în momentul în care aceste drumuri au fost predate prin hotărâre de Guvern, toate spațiile invocate de Bucălău intrau deja în componența lor și figurau în inventarul public. Epureanu a punctat doar că prin acest pas s-a produs intabularea însă situația nu se schimbă în teren pentru procedurile primarilor.

Consilierul județean PNL Alexandru Bucălău a dorit să adauge că în momentul în care s-au votat hotărârile inițiale privind intabularea acestor drumuri, liberalii au votat ”împotrivă”, motiv pentru care și în prezent își vor menține poziția. Astfel, toate aceste proiecte legate de modificările hotărârilor privind înscrierea drumurilor în cartea funciară au fost aprobate, dar cu șase voturi ”împotrivă” din partea consilierilor PNL prezenți la ședință.

 

Criticile în plen legate de starea drumurilor continuă

Situația privind votul la un proiect similar s-a repetat și în ședința extraordinară a Consiliului Județean ce a avut loc, recent, pe 18 septembrie. Și de această dată subiectul drumurilor a stârnit interesul consilierilor, Alexandru Bucălău fiind cel care a dorit să știe dacă DJ 211 A (traseu: Bordei Verde - Viziru - Cuza Vodă) a fost recepționat până în prezent. Președintele CJ Brăila i-a explicat că acest segment de drum nu este prins în proiectul pe fonduri europene.

”Da, face parte din Drumul Mării, dar sunt două tronsoane. Dacă vă uitați pe drumurile județene veți vedea că sunt două tronsoane. Cel până la Cuza Vodă, deci Viziru - Cuza Vodă nu face parte din obiectul proiectului pe fonduri europene. Și ca idee: nu a fost recepționat. Comisia își face datoria. Sunt toți experții pe traseu și în momentul când se va recepționa vom avea procesul-verbal de recepție semnat de toți oamenii care pot face acest lucru. Adică experții”, a declarat Chiriac.

Bucălău i-a transmis șefului CJ Brăila că a fost cu o zi înaintea ședinței pe drumul respectiv și a constatat că se află într-o stare extrem de proastă.

”Da... asta este părerea dumneavoastră. Vedem ce spun experții, că nu sunteți drumar. Dar mă gândeam că mă întrebați iarăși de cadastru și așa mai departe. Ca să vă răspund și la întrebarea de data trecută: se face din proprietate în proprietate și dumneavoastră ar trebui să știți lucrul acesta. Și sistematic, da?”, a conchis Chiriac.

Ulterior proiectul a fost aprobat de majoritate, însă cu abțineri din partea celor șapte consilieri PNL prezenți la ședința care de această dată s-a ținut online.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro