Haosul din cadrul Consiliului Judeţean s-ar putea răsfrânge asupra brăilenilor în contextul în care condiţiile meteorologice par să se înrăutăţească. Deşi au fost demarate procedurile pentru asigurarea unor intevenţii în situaţii de urgenţă şi mai multe firme şi-au depus oferte de colaborare, în momentul de faţă contractele nu ar putea fi încheiate efectiv, fiindcă nu are cine să le semneze. După cum se ştie, vicepreşedintelui CJ Brăila, Ovidiu Nechita (PNL), i-au expirat atribuţiile de preşedinte interimar, începând din data de 27 noiembrie.
Nechita ne-a declarat că, dacă vremea se înrăutăţeşte, situaţia va fi gestionată de către Prefectură, asta în condiţiile în care o treime dintre consilieri nu convoacă o şedinţă extraordinară pentru a-i prelungi mandatul. "În situaţii de urgenţă, dacă nu avem preşedinte de CJ Brăila, Prefectura va lua măsuri. Probabil ăsta este şi motivul pentru care m-au delegat doar până pe data de 27 noiembrie, ca să nu pot face aceste demersuri mai departe", a declarat Nechita, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul PNL. Alături de liderii PNL Brăila, senatorul Cătălin Boboc şi deputatul Vasile Varga, vicele CJ a profitat de ocazie pentru a atrage atenţia asupra blocajului din Consiliul Judeţean şi a faptului că atitudinea manifestată de PSD-işti în cadrul şedinţei de joi a fost pur politicianistă, fără a se ţine cont de nevoile judeţului şi posibilele situaţii de urgenţă.
"Încă o dată s-a dovedit că cei de la PSD, în acea şedinţă ordinară, nu au dorit decât numirea unui vicepreşedinte şi apoi învestirea sa cu funcţii de preşedinte. Celelalte proiecte care erau foarte importante pentru judeţ, nici măcar nu le-au luat în calcul. Nu i-a interesat! Chiar dacă am venit şi le-am propus pe ordinea de zi, dumnealor au vrut să treacă acele proiecte cu o singură condiţie: doar dacă pun pe ordinea de zi un anumit proiect. Nu mi se pare normal!", a completat liberalul. Întrebat de jurnalişti ce se va întâmpla dacă situaţia de afară se va înrăutăţi, Nechita a subliniat că această întrebare ar fi mult mai potrivită pentru consilierii PSD, care i-au limitat mandatul de preşedinte interimar. "Eu am demarat toate procedurile şi nu trebuie decât să semnez. În momentul de faţă toate lucrurile sunt la locul lor, în sensul că s-au demarat acele proceduri, se aşteaptă acea licitaţie, în schimb, nu voi putea să semnez. Eu am încercat să discut cu domnul Avram şi dumnealui a spus dacă nu pun pe ordinea de zi acele proiecte pe care le vor ei, nu discutăm nici de cele propuse de mine", a mai precizat sursa citată.
6 firme înscrise pentru deszăpezire
Mergând pe aceeaşi linie, Ovidiu Nechita a susţinut că până în prezent s-au înscris doar 6 firme pentru operaţiunile de deszăpezire în regim de urgenţă. Chiar şi aşa, liberalul nu a dorit să facă publice deocamdată numele celor care şi-au depus ofertele. "Din câte ştiu în momentul de faţă sunt 6 oferte înregistrate la registratura Consiliului Judeţean. Eu ştiu numărul, dar nu vreau să comentez nume de firme ca să nu se înţeleagă greşit. Dacă vă aduceţi aminte, eu am invitat toate persoanele juridice şi fizice care au utilaje funcţionale. Nu are importanţă numele şi mărimea firmei", a declarat Nechita. În completare, liderul PNL Brăila, Cătălin Boboc a explicat că plicurile cu ofertanţii s-ar deschide doar în cazul existenţei unei situaţii de urgenţă. "Plicurile nici măcar nu ai de ce să le deschizi, nici măcar nu te interesează ce e acolo. Doar în momentul în care apare o astfel de situaţie de urgenţă, te-ai dus, le-ai desfăcut, i-ai sunat pe toţi - unul cu un tractor, unul cu 10 maşini, unul cu 30, depinde de mărimea firmei -, le-ai dat sectoare şi ai plecat la treabă", a afirmat senatorul.
Boboc şi şenilata bibelou
Tot cu această ocazie, Cătălin Boboc a ţinut să atragă atenţia asupra faptului că în cadrul şedinţei de joi, consilierii PSD nu au dorit să aprobe introducerea pe ordinea de zi a unui proiect care viza dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă cu şenilata achiziţionată de CJ pentru intervenţii. "Demersul lor nu a fost decât unul strict politicianist. Vă dau un exemplu, CJ Brăila a cheltuit o grămadă de bani ca să achiziţioneze o şenilată. Acum mă uitam pe geam sunt nişte fulgi afară, deja a început să ningă. Ştiţi ce vom face cu şenilata mâine, poimâine sau în seara asta dacă va ninge? O vom pune bibelou şi ne vom uita la ea, pentru că domnii de la PSD - că asta e, nu avem noi majoritatea ca să votăm proiectele -, nu au vrut să voteze joi ca această maşină să fie dată în folosinţă la ISU, ca să o poată folosi. Adică ea astăzi se află în garajul Consiliului Judeţean. Dacă se întâmplă ceva la noapte, vom sta şi ne vom uita la ea. De asta spun că tot demersul şi intenţia PSD-ului în şedinţa de ieri (n.r. joi) nu a fost decât una cu strict caracter politic. Cu simplul şi singurul obiectiv de a câştiga puterea orice ar fi. Mai departe, chestiunile importante nici n-au contat", a declarat Boboc.
Aici trebuie precizat, însă, că senatorul pare să facă o confuzie, deoarece ISU a preluat deja autoşenilata şi o poate folosi în orice moment. "Şenilata este operaţionalizată şi poate fi scoasă pe teren imediat ce situaţia o va impune. Avem deja un echipaj desemnat, care a făcut manevre toată săptămâna cu ea, pentru antrenament", ne-a declarat locotenent colonelul Ştefan Stoian, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dunărea" Brăila.
Liberalii l-ar susţine pe Mortu ca preşedinte interimar al CJ
Prezent la întâlnirea cu presa a partidului, consilierul judeţean Vasile Cortez a explicat că, din punctul său de vedere, întregul blocaj al CJ Brăila se datorează insistenţei lui Gheorghe Bunea Stancu de a-l impune "la butoane" pe apropiatul său, Ionel Avram.
"În şedinţa extraordinară, colegii noştri ne-au rugat să facem şedinţă ordinară pentru că sunt foarte multe subiecte de dezbătut la ordinea de zi, importante pentru populaţia Brăilei. Am făcut o şedinţă ordinară şi aţi văzut cât de importante au fost. La punctul numărul unu am dezbătut o oră şi jumătate pe cine punem vicepreşdinte, cui îi dăm atribuţiune, să băgăm sau nu pe ordinea de zi. (...) Nu a fost un comunicat de presă al DNA-ului, al ANI, al purtătorului de cuvânt al Curţii de Apel Galaţi, în toate chestiunile care ţin de Stancu, să nu fie implicată CONCIVIA. Domnul Stancu trebuie să înţeleagă că nu poate să mai meargă la nesfârşit cu propunerea ca domnul Avram, care este fost director economic la CONCIVIA, care a avut creionul şi radiera în mână, să fie pe cea mai înaltă funcţie din judeţul Brăila, cea de preşedinte al CJ, fie ea şi interimară. Cred că ăsta este blocajul la care asistăm astăzi. Nu suntem de acord să îi spunem lui Avram să fie preşedinte. Nu putem! Nu ne jucăm cu preşedintele de CJ Avram Ionel", a declarat Cortez. Cu toate acestea, liberalul a afirmat că singura persoană din tabăra adversă pentru care şi-ar da votul ar fi consilierul PSD Viorel Mortu. "Să înţeleagă şi conducerea PSD că singurul om pe care eu îl văd să preia conducerea CJ Brăila - dacă ţin neapărat să fie cineva de la PSD -, este domnul profesor Mortu. Din păcate, sunt doar cei doi profesori, doamna Meiroşu, care nu renunţă la catedră, şi domnul profesor Mortu, cu care se poate discuta. Dar noi acum avem un vicepreşedinte cu atribuţiuni de preşedinte. Pentru ce vreţi să îl schimbăm? Asta este întrebarea noastră", a conchis consilierul.
Nici deputatul Vasile Varga nu s-a putut abţine de la comentarii în privinţa situaţiei din Consiliul Judeţean, catalogând-o drept jenantă.
"Nu mi se pare corect ce s-a întâmplat joi în Consiliul Judeţean. Acolo trebuie să faci administraţie şi nu politică. Firesc este să dai posibilitatea de a crea ceva în CJ, adică sunt proiecte pe ordinea de zi în folosul comunităţii. Văd că proiectele de pe ordinea de zi sunt mereu aceleaşi, de schimbare a unuia sau a altuia. (...) În situaţiile de criză care sunt acum, este jenant ce se întâmplă în CJ. La fel şi maniera de dezbatere a acestui gen de proiecte şi nu a celor care sunt în interesul comunităţii noastre. Categoric, nu mi se pare corect ca CJ Brăila să fie teatru", a conchis Varga.
Rotaru vrea să consulte legea
Tot despre circul din cadrul CJ Brăila a vorbit ieri şi senatorul PSD Ion Rotaru, în cadrul conferinţei săptămânale a partidului. Acesta şi-a manifestat la rândul său nemulţumirea faţă de faptul că nu s-a reuşit deblocarea situaţiei. "Mărturisesc că vreau să mă aplec şi eu cu mai multă atenţie la legislaţie. Văd că nici măcar după ce cineva îşi dă demisia nu se încearcă să se urgenteze ca procedură. Acum, dacă aşa prevede legea şi sunt nişte paşi de urmat, ei trebuie respectaţi. Dar am văzut că primim permanent lecţii de legalitate de la nişte adversari ai noştri. Dacă interpretăm noi mai bine legea şi ei mai prost, sau invers, asta e de discutat şi trebuie analizat foarte clar pe textul de lege, pentru a vedea care sunt paşii de urmat. Este limpede faptul că această structură a administraţiei locale nu funcţionează şi trebuie să facem orice efort în spiritul şi litera legii ca să o rezolvăm. Probabil că vom analiza şi la partid această situaţie să vedem ce e de făcut", a comentat Rotaru.
Prefectura i-a dat sarcină lui Nechita să convoace o nouă şedinţă extraordinară
Dincolo de toate aceste declaraţii politice, rămâne problema iernii care bate tot mai insistent la uşă şi a faptului că dezăpezirea drumurilor judeţene este blocată în acest moment de circul din CJ. Vicepreşedintele Nechita spunea că, în caz de urgenţă, Prefectura va trebui să intervină pentru gestionarea situaţiei. În fapt, Prefectura a încercat să pună lucrurile la punct, vineri seară, într-o întrunire la care a invitat atât conducerea CJ, reprezentată de vicepreşedintele Nechita, cât şi conducerea ISU Brăila şi alţi factori de răspundere. Concluzia acestei întruniri nu prea are, însă, darul de a lămuri lucrurile, în sensul că situaţia rămâne cam aceeaşi. Astfel, potrivit subprefectului Cătălin Grosu, pentru rezolvarea problemei deszăpezirii, Prefectura i-a trasat sarcină vicepreşedintelui Ovidiu Nechita de a convinge o treime din consilierii judeţeni să convoace o şedinţă extraordinară în care să fie desemnat un preşedinte interimar cu drept de semnătură. "Pentru deszăpezirea drumurilor naţionale şi a străzilor din municipiu nu sunt probleme. În schimb, pentru drumurile judeţene nu există o soluţie în acest moment, deoarece există acest blocaj la nivelul Consiliului Judeţean. I s-a trasat sarcină vicepreşedintelui Nechita să facă în aşa fel încât să fie convocată acea şedinţă extraordinară în care să se desemneze o persoană care să aibă drept de semnătură, pentru a se putea face contractele necesare cu firmele de deszăpezire", ne-a declarat subprefectul Grosu. În contextul în care partidul lui Nechita, PNL, nu controlează acea treime necesară din rândul consilierilor judeţeni, este greu de crezut că sarcina trasată de Prefectură va putea fi dusă la îndeplinire...