• circulaţia rutieră din judeţ a fost dată peste cap din cauza apariţiei poleiului pe carosabil • şoferii care intenţionau să ajungă din Brăila în Buzău au avut neplăcuta surpriză ca DN 2B să se închidă circulaţiei câteva ore, din cauza vântului puternic şi poleiului generalizat
Mai multe drumuri judeţene, dar şi drumul naţional 2B care leagă Brăila de Buzău au fost acoperite cu polei, iar coşmarul şoferilor a început încă de joi dimineaţă. Utilajele au fost scoase în număr mare pe trasee.
Potrivit autorităţilor locale, drumurile judeţene de pe raza comunelor arondate oraşului Însurăţei, dar şi DJ 203 - drumul care leagă Făurei de Însurăţei - erau acoperite cu polei, ieri dimineaţă, în timp ce pe DN 2B, de la limita judeţului Brăila şi până în municipiul Buzău, a fost restricţionată circulaţia maşinilor cu masa mai mare de 7,5 tone. În jurul orei 9.30, s-a luat decizia închiderii circulaţiei pe acest segment al DN 2B, din cauza vântului puternic şi a poleiului generalizat, iar câteva ore mai târziu, în jurul orei 13.30, traficul a fost reluat, însă s-a menţinut restricţia pentru maşinile mai mari de 7,5 tone. La Făurei şi Ianca au existat filtre de poliţie care redirecţionau şoferii către DN 22 Brăila-Râmnicu Sărat. Pe drumurile naţionale din Brăila au acţionat, ieri, 27 utilaje, iar pe drumurile judeţene au fost 6 sărăriţe şi 2 wolle.
În acest context, Inspectoratul de Poliţie Brăila a emis un comunicat în care atrage atenţia conducătorilor auto să adapteze viteza la condiţiile meteorologice nefavorabile. “Poliţiştii brăileni le recomandă conducătorilor auto ca în condiţiile unui carosabil umed sau acoperit cu zăpadă ori polei, să ruleze cu viteză redusă, adaptată condiţiilor de drum, să-şi sporească atenţia şi să adopte o manieră calmă la volan, fără să bruscheze comenzile vehiculului. Fiecare manevră în trafic trebuie să fie efectuată numai după o temeinică asigurare”, se arată în comunicat.
Iată câteva sfaturi oferite de poliţişti pentru o călătorie lipsită de evenimente neplăcute: Informaţi-vă temeinic despre condiţiile meteo şi starea drumurilor înainte de a pleca la drum! Circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30km/h în localităţi sau 50km/h în afara acestora, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă. Folosiţi corespunzător atât sistemul de iluminare-semnalizare, cât şi cel de climatizare şi dezaburire, pentru a vedea şi a putea fi văzuţi în trafic. Reamintim că legislaţia rutieră prevede obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire, în afara localităţilor şi în timpul zilei. Păstraţi în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri în condiţii de siguranţă. Echipaţi autovehiculul cu pneuri corespunzătoare. Verificaţi periodic acumulatorul maşinii. Nu bruscaţi comenzile şi folosiţi cu preponderenţă frâna de motor. În zilele cu ploi, lapoviţă sau ninsoare, acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz. Operatorii de transport ce deţin autovehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone au obligaţia legală de a monta pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, pe perioadele şi pe drumurile stabilite.