A treia jucătoare de tenis a lumii, Simona Halep, a ratat şansa de a deveni prima româncă din istorie calificată în semifinale la Australian Open, după ce a fost învinsă de rusoaica Ekaterina Makarova, locul 11 WTA, scor 6-4, 6-0, la capătul unui meci de o oră şi 9 minute.
Constănţeanca de 23 de ani, eliminată anul trecut tot în sferturi, a fost premiată cu 430 de puncte WTA şi 340.000 de dolari australieni (240.000 de euro).
Doar două românce au mai izbutit să se califice în "sferturi" la Grand Slamul de la Melbourne: Virginia Ruzici (în 1980), actualul manager al Simonei Halep, şi Irina Spârlea (în 1997).
Cea mai bună performanţă pentru Makarova
Potrivit tvr.ro, românca a intrat foarte greu în meciul cu moscovita de 26 de ani, aflată la cea mai bună performanţă a carierei la Melbourne, astfel că aceasta a dus scorul la 3-0 în primul set cu destulă uşurinţă: a realizat două break-uri şi şi-a câştigat serviciul fără emoţii, graţie execuţiilor pe cât de puternice şi de lungi, pe atât de variate, plasate mai ales în colţurile terenului. Halep a reuşit singurul său break al partidei la scorul de 0-3 (a condus cu 40-15, dar adversara a egalat), iar şi-a câştigat apoi serviciul. Apoi, la scorul de 3-4, românca a irosit o minge de break şi a pierdut game-ul, după care, pe propriul serviciu a salvat o minge de set dar nu a făcut faţă ofensivei adversarei şi a pierdut setul, în ciuda spectaculoaselor încercări de a returna în teren puternicele execuţii ale rusoaicei.
Setul al doilea nu a avut istoric: Simona Halep a comis numeroase greşeli neforţate, a atacat neinspirat, părând sufocată de stilul agresiv al unei jucătoare care a continuat să trimită mingile cât mai aproape de fundul terenului şi cât mai pe colţul suprafeţei de joc.
Tactica rusoaicei a dat roade
"Mă simt extraordinar, sunt fericită că am învins o adversară foarte puternică. M-a învins acum doi ani, aşa că a fost foarte greu. Nu contează scorul, meciul a fost dificil. Ştiam că trebuie să fiu foarte agresivă, să evit schimburile lungi. Simona are o intuiţie bună, chiar dacă a făcut greşeli", a spus Ekaterina Makarova după partidă.
A treia jucătoare a lumii câştigase singura întâlnire disputată cu Makarova, scor 6-1, 7-6 (6), în sferturile de finală ale turneului de la New Haven, în 2013, competiţie câştigată de româncă.
Dacă cele mai bune rezultate ale Simonei Halep la turneele de Grand Slam au fost o finală la Roland Garros (2014), semifinală la Wimbledon (2014) şi cele două sferturi de finală la Australian Open, Ekaterina Makarova are în palmares o semifinală la US Open (2014) şi un sfert de finală la aceeaşi competiţie (2013), două "sferturi" la Australian Open (2012 şi 2013) şi un sfert de finală la Wimbledon (2014).
Simona Halep s-a aflat la a şasea participare din carieră la Australian Open, iar cele mai bune rezultate au fost reuşite anul trecut, când a fost învinsă în "sferturi" de slovaca Dominika Cibulkova (6-3, 6-0), şi în 2011, când a fost eliminată în şaisprezecimi de poloneza Agnieszka Radwanska (6-1, 6-2).
Site-ul oficial: Makarova a "demolat-o" pe Halep
Site-ul oficial al turneului Australian Open a notat că Ekaterina Makarova, locul 10 WTA, a "demolat-o" pe Simona Halep, favorita numărul 3, marţi, în sferturile de finală, subliniind că rusoaica a cedat doar patru ghemuri.
"Ekaterina Makarova ajunge a doua oară în semifinale la un Grand Slam după ce a învins-o pe favorita trei Simona Halep, pierzând doar patru ghemuri. Rusoaica, favorita 10, a avut nevoie doar de 69 de minute pentru victorie. Ea continuă idila cu Melbourne Park, unde a mai fost în sferturi în 2012 şi 2013", scrie ausopen.com.
Potrivit statisticii de pe site-ul oficial al turneului, Simona Halep a comis în meciul de marţi 31 de greşeli neforţate, dintre care patru duble greşeli, faţă de 20 adversara ei, care nu a avut nicio dublă greşeală. Totuşi, Halep a avut 15 lovituri câştigătoare, faţă de zece Makarova şi un raport de 3-0 la aşi. Rata de reuşită a primului serviciu a fost de 75 la sută în cazul rusoaicei şi numai 56 la sută pentru Halep. Makarova a fructificat cinci mingi de break din şase, în timp ce Halep a reuşit să câştige numai una din nouă.