* situația a fost semnalată în cadrul ședinței ordinare a CJ Brăila de consilierul județean PNL Alexandru Bucălău * acesta a precizat că deși se asfaltase în urmă cu o lună, recent, stratul a fost rașchetat în mod dubios * președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac, a explicat că în urma unor verificări ale echipei tehnice în teren au fost constatate anumite nereguli și constructorul s-a văzut nevoit să remedieze situația, fiind vorba despre un proiect cu garanție pe șapte ani * tot la această ședință, consilierii au aprobat să ia bani de la un alt proiect privitor la drumuri, pentru a-i aloca pentru anumite plăți la acest traseu * situația a fost ulterior remediată, într-o ședință extraordinară, cu bani veniți de la Centru
Drumul Gulianca – Ianca – Viziru continuă să fie un subiect de contre între consilierul județean PNL Alexandru Bucălău și președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac. În cadrul celei mai recente ședințe ordinare a CJ Brăila, a fost dezbătut și aprobat un proiect privitor la o rectificare bugetară la care vicepreședintele Ionel Epureanu a venit cu un amendament privind virarea sumei de 6.000.000 lei de la proiectul ”Asigurarea accesibilității directe pe traseul Silistraru – Unirea – Gropeni către coridorul TEN-T Brăila – Buzău și linia Dunării”, pentru a asigura niște plăți urgente la cel privind ”Modernizarea infrastructurii de transport județean pe traseul Gulianca - Ianca – Viziru, asigurând conectivitatea directă pentru coridorul TEN-T Brăila – Buzău”.
Profitând de moment, Bucălău a reluat subiectul legat de starea drumului Gulianca – Ianca – Viziru, pe care l-a mai abordat și cu alte ocazii. De această dată, consilierul a solicitat explicații șefului CJ Brăila privitoare la motivele pentru care constructorul a rașchetat recent asfaltul pe care îl turnase în urmă cu aproximativ o lună de zile.
”Spuneți-ne și nouă care mai este situația pe drumul Gulianca – Ianca – Viziru? Că am văzut că au rașchetat stratul de asfalt pe care l-au turnat acum o lună de zile. Asta vă spun! Ei au rașchetat ieri (n.r. – ședința a avut loc pe 23 august) stratul nou”, a declarat Bucălău, dând naștere unui șir de replici cu tentă ironică din partea lui Chiriac.
Totuși, șeful CJ Brăila a răspuns în cele din urmă, explicând că în urma verificării efectuate în teren de echipa tehnică s-au constatat anumite probleme, iar constructorul a fost nevoit să refacă lucrările pentru a le aduce la standardele impuse prin acest proiect.
”Pe mine mă întrebați? Dumneavoastră sunteți toată ziua pe acolo. Sunteți constructor, sunteți medic. Puteți să vă răspundeți singur la întrebările astea. Eu nu sunt inginer constructor. Domnule consilier, săptămâna trecută sau săptămâna asta ați fost medic. Acum sunteți iar constructor… Dar vă răspund: echipa de proiect a mers pe teren. În zonele identificate cu probleme, echipa de proiect și inginerii au cerut remedierea situațiilor. Și atunci oamenii trebuie să remedieze toate situațiile”, a declarat Chiriac, cu precizarea că acest proiect investițional are o garanție de șapte ani, astfel că se vor face verificări în mod constant și că orice neconcordanță identificată va fi remediată.
Bucălău nu s-a arătat mulțumit de răspuns și a ridicat problema disconfortului oamenilor din zonă, subliniind că aceste lucrări ar trebui executate temeinic de la bun început și nu prelungite la nesfârșit cu reparații în urma verificărilor.
Cum Bucălău l-a invitat pe președintele CJ să meargă în teren pentru a vedea ”că oamenii suferă”, Chiriac a insistat că efectuează vizite la fața locului și că lucrările vor fi făcute bine.
”Dar de ce aveți dumneavoastră impresia că eu nu merg în teren?! Mi se pare corect și normal ca echipa de proiect să meargă în teren, să identifice problemele și să le remedieze. Trebuia să lăsăm așa?! Păi tocmai de asta: dacă nu sunt făcute temeinic, îi punem să le facă temeinic”, a conchis Chiriac.
Banii mutați între proiecte, recuperați de la Centru
Revenind la proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului local al Județului Brăila pe anul 2022 care viza, printre altele, transferul sumei de 6.000.000 lei de la proiectul drumului Silistraru – Unirea – Gropeni la cel privind drumul Gulianca – Ianca - Viziru, după amendamentul vicepreședintelui Ionel Epureanu, președintele CJ Francisk Chiriac a dorit să puncteze că banii vor fi încasați ulterior de la Ministerul Dezvoltării și sumele vor fi reîntregite.
La vremea respectivă, proiectul amendat a fost aprobat, dar cu 9 abțineri din partea consilierilor PNL prezenți în plen.
Ulterior, într-o ședință extraordinară a CJ Brăila, ce a avut loc pe 26 august, a fost aprobată o nouă rectificare bugetară care a vizat strict această situație, după primirea unor bani de la Centru.
”În ședința ordinară din 23 august am fost nevoiți să luăm niște bani de pe proiectul SUERD Silistraru – Unirea – Gropeni, să îi ducem pe Gulianca – Ianca – Viziru, pentru a face niște plăți iminente, întrucât nu mai aveam bani disponibili, deși aveam o sumă de rambursare de aproximativ 15.000.000 lei. Banii aceștia au venit după respectiva ședință. Acum nu facem decât să îi reintroducem în județ. Să repunem cei 6.000.000 lei la proiectul Silistraru – Unirea – Gropeni și diferența pe Gulianca – Ianca – Viziru”, a explicat vicele Epureanu.
Acest proiect a fost aprobat cu 17 voturi ”pentru” din partea majorității și 6 abțineri ale consilierilor județeni PNL prezenți în sală.