Mergi la conţinutul principal

Dronă controlată doar cu mişcarea mâinii

Departe de a fi rodul imaginaţiei unui autor de SF, o echipă de cercetători taiwanezi a realizat un program pentru Apple Watch care face posibilă controlarea zborului unei drone prin gesturi simple, intuitive, făcute cu mâna, similare manipulării Forţei din populara serie „Star Wars" (Războiul Stelelor), relatează agerpres.ro.

18 luni de cercetare şi testare

Algoritmul cercetătorilor taiwanezi de la PVD^ poate şi să închidă şi să aprindă luminile într-o casă dar şi să modifice culoarea acestor lumini. Grupul PVD^ a fost înfiinţată în 2013 de Mark Ven, doctorand în inginerie civilă la Universitatea Chung Hsing, alături de profesorul Yang Ming-der şi de alţi trei colegi. Programul pe care l-au scris pentru a controla drone a primit numele Dong. După aproximativ 18 luni de cercetare şi testare, echipa PVD^ a anunţat că acest software poate fi acum instalat pe orice dispozitiv smart.
Într-o demonstraţie desfăşurată în aer liber, în oraşul Taichung, Mark Ven le-a arătat curioşilor cum poate controla, cu simple gesturi ale mâinii, zborul unei drone Parrot AR Drone 3.0, prin intermediul unui Apple Watch care îi interpretează gesturile şi le transformă în comenzi pentru dronă.
„Înainte aveam nevoie de sisteme complicate de control pentru drone, dar acum putem folosi un simplu accesoriu vestimentar şi interacţionăm cu dronele direct prin gesturile simple făcute cu o singură mână", a declarat el pentru Reuters.

Doar cu ajutorul mâinilor

„Putem să controlăm şi o minge inteligentă, aşa cum este robotul BB-8, din „Star Wars", a adăugat el făcând trimitere la drona Sphere 2.0, asemănătoare droidului BB-8 din ultimul film al seriei, „Star Wars: The Force Awakens", regizat de JJ Abrams şi cu Daisy Ridley şi Harrison Ford în rolurile principale.
„Noi ne jucăm des cu drone, folosind sistemele de control obişnuite, dar acum le putem controla doar cu ajutorul mâinilor. Este o tehnologie pe care o voi cumpăra cu siguranţă după demonstraţia pe care am vazut-o aici", a susţinut Wang Si-kai, un student de la Universitatea Ştiinţifică şi Tehnologică Hsiuping, după ce a asistat la prezentarea noului sistem de control al dronelor. Deocamdată această tehnologie se află încă la început, dronele conduse astfel fiind uşor afectate de vânt sau de alţi factori de mediu, în timp ce bateriile se epuizează în aproximativ 20 de minute.
„Drona s-a comportat foarte bine, deşi mediul ne-a pus puţin la încercare - vântul a îngreunat controlul. Cred că (demonstraţia) poate fi considerată un succes dacă excludem factorii de mediu", a susţinut şi Wu Jia-hsin, un alt student de la Universitatea Hsiuping.

Schiţarea în aer a unei litere

Pe lângă controlul dronelor, acest software poate controla şi lumina într-o casă - nu doar prin aprinderea şi stingerea becurilor ci şi prin schimbarea culorilor luminii prin schiţarea cu degetul în aer a literei corespunzătoare fiecărei culori. „Atunci când bat de două ori din palme, luminile se aprind pentru că sistemul a detectat faptul că am bătut din palme. Atunci când scriu litera „R" în aer cu degetul, culoarea luminii devine roşie, iar dacă scriu litera „Y" (yellow - galben în limba engleză), lumina devine galbenă. Apoi, dacă bat din nou de două ori din palme, luminile se sting", a precizat Ven.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro