Skip to main content

"Drogurile iti pot fura din nou libertatea"

Ieri, un grup de 15 detinuti din cadrul Penitenciarului pentru Tineri si Minori Tichilesti au participat la o discutie interactiva pe tema drogurilor. Actiunea a fost organizata de Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Braila care a lansat un proiect de prevenire a consumului de droguri. Proiectul intitulat "Drogurile iti pot fura din nou libertatea" este finantat de Directia Judeteana de Tineret Braila si realizat in colaborare cu PMT Tichilesti prin Serviciul de Interventie Psihosociala. Coordonatorul proiectului, Olga Condrat, din cadrul Centrului Antidrog, a precizat ca, timp de trei luni, se vor organiza intilniri saptaminale cu grupuri de detinuti, iar atingerea obiectivelor se va face prin tehnici antrenante de lucru, asfel incit participantii sa isi exprime opiniile si atitudinile in ceea ce priveste consumul de droguri.
"O parte dintre cei care formeaza grupul tinta al proiectului au deja o experienta de consum inainte de condamnare sau au savirsit fapta pentru care sint condamnati sub influenta alcoolului, care este un drog licit. Scopul proiectului este prevenirea reluarii consumului dupa liberare, pentru cei care au consumat inainte de a fi condamnati, si dezvoltarea unor metode de sprijin pentru a face fata situatiilor critice fara consum de alcool, tutun sau droguri. Virsta adolescentina, la care se afla grupul tinta, cu specificul sau constituie insasi un factor de risc crescut in fata consumului de droguri", a precizat Olga Condrat.
In cadrul intilnirii de ieri, tinerii s-au dovedit foarte interesati de informatiile oferite, legate de droguri, iar unii dintre ei, fosti consumatori, au povestit cum s-au apucat de droguri si cit de mult le-a afectat viata.
"M-am apucat de droguri din cauza anturajului. Prima data cind am luat mi-a fost rau, dar pe urma m-am obisnuit si tot mai vroiam. Organismul se obisnuise, devenisem dependent si nu vroiam sa renunt. Nici nu puteam sa ma las, dar nici nu vroiam. La inceput faceam 3- 4 doze pe zi, dar ajungeam si la 5 - 6, in functie de banii pe care ii aveam. Daca nu luam droguri imi era foarte rau, ma dureau oasele, muschii, tot corpul", a povestit un tinar detinut.
Specialistul Centrului Antidrog le-a explicat ce sint drogurile si care sint consecintele consumului de droguri, iar apoi le-a dat un chestionar care continea mai multe intrebari pentru a testa cunostintele detinutilor in domeniu. In cadrul intilnirii tinerii au fost informati si despre efectele negative ale consumului de alcool, acesta fiind cel mai raspindit drog care poate duce, la fel ca celelalte droguri, la toleranta si dependenta. Intrebati care sint motivele pentru care oamenii se apuca sa consume alcool sau alte droguri, tinerii au spus ca principalul vinovat este anturajul. In final, toti cei prezenti au fost de acord ca drogurile pot fura libertatea, deoarece atunci cind o persoana devine dependenta apeleaza la orice metoda pentru a face rost de bani sa isi cumpere droguri, si de aici pina la inchisoare nu mai este decit un singur pas.
In cadrul proiectului "Drogurile iti pot fura din nou libertatea" va fi lansat si un concurs de desene care va incerca sa surprinda proiectiile detinutilor referitoare la acest flagel, iar cele mai bune lucrari vor fi premiate. Conducerea Penitenciarului Tichilesti a declarat ca aceste actiuni sint benefice pentru tinerii si minorii aflati in detentie pentru ca ii ajuta sa inteleaga care sint efectele nocive ale consumului de droguri, fiind determinati sa se fereasca atunci cind vor fi in libertate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

winmediaLeaderboard

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu