VIDEO: Drogații din spitale | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Tot mai mulți tineri devin consumatori de substanțe periculoase

VIDEO: Drogații din spitale

* în primele 6 luni ale acestui an, numai la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Brăila au ajuns 20 de persoane, tineri care au consumat droguri sub toate formele, cei mai mulți fiind sub influența etnobotanicelor *din păcate, numărul lor este chiar mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut, iar vârsta consumatorilor a scăzut considerabil * după ce au fost stabilizați la UPU, majoritatea pacienților au fost transferați la Spitalul de Psihiatrie, însă nu toți au acceptat internarea aici *din păcate, fenomenul consumului de etnobotanice ia amploare din cauza legii mult prea permisive cu acești consumatori, care își riscă viața, nu și libertatea * principalul factor de risc este, după părerea specialiștilor, anturajul * 

 

 

Situație îngrijorătoare pe străzile Brăilei, care par a fi desprinse dintr-un film de groază. Tot mai mulți tineri sunt surprinși, zilnic, în ipostaze halucinante, inconștienți, cu ochii tulburi și cu mișcări stranii asemenea unor zombie. Este efectul consumului de etnobotanice, în capcana cărora, se pare, cad tineri de toate vârstele și din toate mediile sociale. Și nici nu este de mirare, având în vedere cum s-au schimbat legile. O decizie surprinzătoare a fost luată în luna septembrie a anului trecut, când judecătorii de la Curtea Supremă au stabilit că deținerea de substanțe cu efect psihoactiv pentru consum propriu nu este infracțiune. Această decizie este șocantă, în condițiile în care s-a dovedit clar că etnobotanicele nu sunt cu nimic mai prejos decât drogurile de mare risc, iar asta se vede cel mai bine în spitale, unde ajung mulți consumatori.

Numai în prima jumătate a acestui an, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Brăila au ajuns, inconștienți și în diferite stadii de euforie, 20 de persoane. Este vorba despre 18 pacienți de sex masculin și două de sex feminin, din păcate, cu vârste tot mai fragede, cuprinse între 15 și 44 de ani. Sunt tineri care au ajuns pe patul de spital după ce au consumat etnobotanice, în cele mai multe cazuri, dar și heroină, cocaină, canabis și alte substanțe cu efect psihoactiv care nu au putut fi detectate de specialiști.

Și dacă până acum acest "obicei" era vizibil doar la oraș, mai nou, etnobotanicele se pare că au ajuns și în județ, la țară, de unde au fost preluați cu ambulanțele, de urgență, 3 dintre consumatori, numai în acest an.  "Cei mai mulți dintre ei, respectiv 18 la număr au fost transferați la Spitalul de Psihiatrie Brăila, unul s-a externat la cerere, cu semnătură, iar altul a fugit din spital", ne-a informat dr. Alina Neacșu, directorul medical al SJU Brăila. În altă ordine de idei, pacienții care au consumat etnobotanice sunt stabilizați la nivelul UPU, iar mai apoi sunt transferați la Spitalul de Psihiatrie, unde se continuă tratamentul de epurare și tratamentul de susținere neurologică. Numai că aici, internarea se face doar cu acordul pacientului, dar cum cei mai mulți au refuzat, în grija specialiștilor de la Psihiatrie au ajuns doar 7 pacienți. Internarea nevoluntară se face doar în cazul în care pacientul nu are discernământ sau reprezintă un pericol pentru sine sau pentru societate. "La noi au ajuns 7 tineri, 6 băieți și o fată. Patru dintre ei au consumat etnobotanice, unul heroină, unul cocaină și canabis și încă o persoană care consumase alte substanțe cu efect psihoactiv. Cei mai mulți  au venit cu tulburări de comportament, de echilibru, de concentrare și somnolenți", a declarat dr. Andreia Gavrilescu, directorul medical al Spitalului de Psihiatrie Brăila. La externare, acești pacienți se pot adresa unui spital de rang superior sau centrului de luptă Antidrog pentru terapie substitutivă, dacă consumă droguri din categoria celor de mare risc.

Potrivit specialiștilor Antidrog din Brăila, printre factorii de risc ai clienților de etnobotanice sunt posibilitatea procurării relativ ușoare a drogului, relația deficitară cu familia, lipsa alternativei de petrecere a timpului liber și presiunea grupului. Aceasta din urmă este, de altfel, și cel mai important factor de risc, după cum semnalează psihologii Antidrog.

 

Ce sunt etnobotanicele?

 

Potrivit Centrului European pentru Monitorizarea Drogurilor și Dependenței de Droguri (EMCDDA),  în urma unor cercetări care au decodificat structura moleculară și biochimică a ierburilor s-a descoperit că efectele halucinogene descrise de consumatori sunt cauzate de niște substanțe sintetice, adăugate de către producători, care poartă numele de canabinoide. Cei mai întâlniți compuși chimici sunt JWC-018 și CP 47, 495.  Acesția sunt receptori canabinoizi care se fixează pe o celulă și declanșează activitatea acesteia, generând un efect psihoactiv. Substanțele pot fi de până la 28 de ori mai puternice decât THC, elementul psihoactiv din canabis. "Pentru a masca adăugarea componenților chimici sintetici, producătorii completează amestecul cu o cantitate mare de substanțe care nu prezintă niciun risc, precum vitamina E, cafeina sau mentol", se mai arată în informarea EMCDDA .

Statistica oficială arată că anul trecut, la Brăila, existau în evidențele spitalelor, polițiștilor și a Centrului Antidrog, 180 de brăileni consumatori de substanțe pshihoactive. Mai grav este însă că numărul celor care se droghează este mult mai mare, iar deocamdată nu se cunoaște cu exactitate. Cert este că, de la un an la altul, pe mâinile medicilor ajung tot mai mulți tineri, iar la nivel național s-au și înregistrat cazuri de deces din cauza consumului de etnobotanice.

Sursa foto: observatortv.ro

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro