Mergi la conţinutul principal

Drepturile de pensie ale romanilor care lucreaza in strainatate vor fi recunoscute

Drepturile de pensie ale persoanelor care lucreaza in strainatate vor fi recunoscute. Reprezentantii Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale au precizat ca protejarea salariatilor romani se inscrie in procesul de pregatire a Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana.
Regulamentul Consiliului (CEE) nr.1408/71 pentru aplicarea sistemelor de securitate sociala angajatilor, lucratorilor independenti si membrilor lor de familie are ca scop evitarea pierderii drepturilor persoanelor care se deplaseaza in interiorul UE. Acest act nu inlocuieste diferitele sisteme de securitate din fiecare tara cu unul comun european pentru ca in fiecare stat exista o puternica traditie. Fiecare tara isi stabileste liber prestatiile si stagiile minime de cotizare, modul de calcul al acestora si contributiile aferente. Conditia foarte importanta este aceea de a fi respectat dreptul la libera circulatie a persoanelor.
Sint protejate urmatoarele persoane: angajatii si lucratorii care desfasoara activitati pe cont propriu, cetateni ai statelor membre ale UE, pensionarii care sint cetateni ai acestor tari, chiar daca s-au pensionat inainte de aderare, membrii de familie si urmasii persoanelor mai sus mentionate, indiferent de cetatenie (in cazul lor, protectia e limitata la drepturile care deriva din calitatea de membru de familie al lucratorului sau al pensionarului in cauza - asigurare de boala, pensie de urmas, vaduva sau orfan, prestatii familiale). Protejati sint atit functionarii publici, cit si studentii.

O culme a birocratiei

Regulile comunitare stabilesc drept principii fundamentale egalitatea de tratament intre cetatenii statelor membre, determinarea legislatiei care trebuie aplicata, totalizarea perioadelor de asigurare in vederea stabilirii si acordarii drepturilor, exportul prestatiilor care inseamna dreptul unui salariat de a beneficia de prestatiile dobindite in statele in care si-a desfasurat activitatea, pe teritoriul statului de domiciliu.
"Daca o persoana realizeaza stagiul minim de cotizare intr-o alta tara, potrivit legislatiei acelui stat, va beneficia de drepturi de pensie. Daca stagiile de cotizare sint mai mici, acestea vor fi recunoscute de tara de resedinta si se vor cumula drepturile. Noi, ca institutie, vom avea foarte multe documente de intocmit in aceste situatii", ne-a declarat Sorin Enache, director executiv al Casei Judetene de Pensii.
Legislatia in domeniul pensiilor si al altor drepturi de asigurari sociale a creat premisele coordonarii sistemelor de securitate sociala, fiind asigurata posibilitatea aplicarii principiilor comunitare in domeniu. Prin Legea 19/2000 s-a recunoscut tuturor persoanelor care au contribuit la sistem dreptul de a beneficia de prestatii. Drepturile de asigurari sociale cuvenite in sistemul din Romania se pot transfera in tarile in care asiguratii isi stabilesc domiciliul sau resedinta, in conditiile reglementate de acordurile sau conventiile internationale la care statul nostru este parte.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro