Drepturile de care pot beneficia tinerii care părăsesc sistemul de protecție, după împlinirea vârstei de 18 ani | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Drepturile de care pot beneficia tinerii care părăsesc sistemul de protecție, după împlinirea vârstei de 18 ani

* tineri din Brăila aflați în sistemul de protecție specială au participat la o sesiune de conștientizare și informare cu privire la drepturile de care pot beneficia în cazul în care vor dori să părăsească sistemul după împlinirea vârstei de 18 ani * acțiunea s-a desfășurat în cadrul Campaniei naționale de conștientizare a tinerilor beneficiari ai sistemului de protecție specială, inițiată de către Ministerul Familiei, și a beneficiat de sprijinul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Brăila

 

 

 

 

Zeci de tineri din Brăila, cu vârsta peste 17 ani, aflați în sistemul de protecție specială au participat, în data de 28 septembrie, la Sala Mare a Palatului Administrativ, la o sesiune de conștientizare și informare cu privire la drepturile de care pot beneficia în cazul în care vor dori să părăsească sistemul după împlinirea vârstei de 18 ani. Acțiunea s-a desfășurat în cadrul Campaniei naționale de conștientizare a tinerilor beneficiari ai sistemului de protecție specială a fost inițiată de către Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse și a beneficiat de sprijinul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Brăila. „Tinerii au fost informați despre indemnizația unică de care pot beneficia o singură dată la ieșirea din sistemul de protecție specială, care are valoarea echivalentului a trei salarii minime brute/țară; despre indemnizația lunară de 2.870 lei pe care pot să o primească până la 26 ani dacă urmează o formă de învățământ de zi sau dacă au un loc de muncă. Pe parcursul evenimentului au fost abordate teme referitoare la drepturile de care tinerii beneficiază în contextul legislației specifice și la sprijnul pe care îl primesc în vederea integrării socio-profesionale”, a transmis directorul DGASPC Brăila, Simona Cimpoae.

Potrivit datelor transmise de la DGASPC, la eveniment au participat parlamentarii Mircea Florin și Niță Nicu, Mirela Franciug - din partea Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Iulian Timofei - Prefectul judetului Braila, Francisk-Iulian Chiriac -Președintele Consiliului Județean Brăila precum și alți reprezentanți din cadrul Instituției Prefectului – județul Brăila și Consiliului Județean Brăila. Au fost invitați și reprezentanți ai Inspectoratului școlar Județean Brăila, Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Brăila, Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila, Colegiului Psihologilor din România - filiala Brăila, Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Brăila, Direcției de Asistență Socială Brăila. Reprezentanții entităților menționate au purtat discuții și au prezentat intervenții specifice domeniului de activitate. „În speranța ca această campanie de informare și conștientizare este de folos tinerilor din sistemul de protecție și reprezintă un pas important în înțelegerea provocărilor dintr-o noua etapă a vieții lor, transmitem mulțumiri tuturor participanților”, a precizat directorul general al DGASPC Brăila.

 

Mesajele campaniei

Potrivit reprezentanților DGASPC, tinerii din sistemul de protecție specială beneficiază de o serie de măsuri de sprijin, de natură financiară, din partea statului, până la împlinirea vârstei de 26 de ani.

La cererea tânărului, exprimată după dobândirea capacității depline de exercițiu, dacă își continuă studiile o singură dată în fiecare formă de învățământ de zi, protecția specială se acordă, în condițiile legii, pe toată durata continuării studiilor, dar fără a se depăși vârsta de 26 de ani. „Tânărul care a dobândit capacitate deplină de exercițiu și a beneficiat de o măsură de protecție specială, dar care nu își continuă studiile și nu are posibilitatea revenirii în propria familie, fiind confruntat cu riscul excluderii sociale, beneficiază, la cerere, pe o perioadă de până la 2 ani, de protecție specială, în scopul facilitării integrării sale sociale. La încetarea măsurii de protecție specială, tinerii aflați în situațiile prevăzute își pot da acordul cu privire la monitorizarea situației lor după încetarea măsurii de protecție specială și după informarea lor obligatorie de către managerul de caz cu privire la acest drept. În ultimul an în care tinerii se află în sistemul de protecție specială, Direcția de Asistență Socială și Protecția copilului are obligația de a-i sprijini în căutarea unui loc de muncă și a unui loc de cazare. Serviciul public de asistență socială de la domiciliul tânărului sau, după caz, din localitatea în care acesta declară că va locui, are obligația de a urmări semestrial evoluția acestuia pentru o perioadă de 2 ani. Tinerii au dreptul, la ieșirea din sistemul de protecție specială, la o indemnizație care se acordă o singură dată, al cărei cuantum reprezintă de trei ori valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit potrivit legii”, se arată în comunicatul transmis de la DGASPC Brăila.

Tinerii care au beneficiat de o măsură de protecție specială pot opta pentru continuarea măsurii de protecție specială sau pentru primirea unei indemnizații lunare în valoare de 4,8 ISR (2870.40 lei lunar) până la vârsta de 26 de ani, dacă fac dovada că urmează o formă de învățământ la zi sau au un loc de muncă.

Aceste drepturi au scopul de a-i sprijini în vederea asumării unei vieți independente și a unei mai bune integrări a acestora în comunitate. Potrivit reprezentanților din domeniu, odată aleasă această opțiune, tinerii trebuie să fie conștienți cu privire la responsabilitățile pe care și le asumă, revenirea în sistemul de protecție specială nemaifiind posibilă.

Luarea deciziei privind părăsirea sistemului de protecție specială nu poate fi luată decât în condițiile unei informări detaliate și atente a tinerilor cu privire la oportunități dar și responsabilități și numai după existența unor garanții privind deplina înțelegere de către aceștia a întregului context.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mesajele campaniei:

Tinerii din sistemul de protecție specială  beneficiază de o serie de măsuri de sprijin, de natură financiară, din partea statului, până la împlinirea vârstei de 26 de ani.

La cererea tânărului, exprimată după dobândirea capacității depline de exercițiu, dacă își continuă studiile o singură dată în fiecare formă de învățământ de zi, protecția specială se acordă, în condițiile legii, pe toată durata continuării studiilor, dar fără a se depăși vârsta de 26 de ani.

Tânărul care a dobândit capacitate deplină de exercițiu și a beneficiat de o măsură de protecție specială, dar care nu își continuă studiile și nu are posibilitatea revenirii în propria familie, fiind confruntat cu riscul excluderii sociale, beneficiază, la cerere, pe o perioadă de până la 2 ani, de protecție specială, în scopul facilitării integrării sale sociale.

La încetarea măsurii de protecție specială, tinerii aflați în situațiile prevăzute își pot da acordul cu privire la monitorizarea situației lor după încetarea măsurii de protecție specială și după informarea lor obligatorie de către managerul de caz cu privire la acest drept

În ultimul an în care tinerii se află în sistemul de protecție specială, direcția generală de asistență socială și protecția copilului are obligația de a-i sprijini în căutarea unui loc de muncă și a unui loc de cazare.

Serviciul public de asistență socială de la domiciliul tânărului sau, după caz, din localitatea în care acesta declară că va locui, are obligația de a urmări semestrial evoluția acestuia pentru o perioadă de 2 ani

Tinerii au dreptul, la ieșirea din sistemul de protecție specială, la o indemnizație care se acordă o singură dată, al cărei cuantum reprezintă de trei ori valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit potrivit legii.

Tinerii care au beneficiat de o măsură de protecție specială pot opta pentru continuarea măsurii de protecție specială sau pentru primirea unei indemnizații lunare în valoare de 4,8 ISR (2870.40 lei lunar) până la vârsta de 26 de ani, dacă fac dovada că urmează o formă de învățământ la zi sau au un loc de muncă.

Aceste drepturi au scopul de a-i sprijini în vederea asumării unei vieți independente și a unei mai bune integrări a acestora în comunitate.

Odată aleasă această opțiune, tinerii trebuie să fie conștienți cu privire la responsabilitățile pe care și le asumă, revenirea în sistemul de protecție specială nemaifiind posibilă.

Luarea deciziei privind părăsirea sistemului de protecție specială nu poate fi luată decât în condițiile unei informări detaliate și atente a tinerilor cu privire la oportunități dar și responsabilități și numai după existența unor garanții privind deplina înțelegere de către aceștia a întregului context.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro