Mergi la conţinutul principal

Dreptate de dincolo de moarte. Dosarul Pârvu, România condamnată

la 13 ani de la moartea lui Sorin, tânărul împușcat din greșeală în Brăila de un polițist bucureștean, familia a primit, în sfârșit, o veste bună * în cazul ”Pârvu contra României”, completul de șapte judecători a condamnat în unanimitate statul român la plata de 65.000 de euro ca daune morale către reclamantă și a 8.630 de euro drept cheltuieli de judecată * “Este un for superior, mi s-a dat dreptate. Nu am alergat degeaba. Nu am primit încă altele, dar vreau să dau în judecată statul român pentru că și-a bătut joc de mine. Să îl tragă la răspundere pe polițistul Giorgian Dragomir, cel care mi-a împușcat băiatul, să recupereze daunele de la acesta”, a spus tatăl lui Sorin Pârvu * de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, procurorii au ajuns mereu la aceeași concluzie: polițistul Giorgian Dragomir a acționat în legitimă apărare *

 

Dosarul Pârvu, punct și de la capăt după o decizie la CEDO! Se așteaptă redeschiderea dosarului și tragerea la răspundere a polițistului care a tras.

Statul Român a fost condamnat la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), în cazul Pârvu, tânărul brăilean ucis din greșeală  pe data de 26 septembrie 2009, în timpul unei misiuni secrete de capturare a unui brăilean urmărit internațional. La 13 ani de la moartea lui Sorin, tânărul împușcat din greșeală în Brăila de un polițist bucureștean, familia a primit, în sfârșit, o veste bună. În cazul ”Pârvu contra României”, completul de șapte judecători a condamnat în unanimitate statul român la plata de 65.000 de euro ca daune morale către reclamantă și a 8.630 de euro drept cheltuieli de judecată. Tatăl lui Sorin susține că nu banii îl interesează, mai ales că fiul său nu mai este, însă este mulțumit de faptul că în sfârșit familiei i s-a dat dreptate, după atâția ani de luptă cu anchetatorii. De la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, procurorii au ajuns mereu la aceeași concluzie: polițistul Giorgian Dragomir a acționat în legitimă apărare. S-a dispus clasarea cauzei față de ofițerul de la Direcția de Investigații Criminale - Serviciul Urmăriri, pentru infracțiunea de omor.

 

Familia lui Sorin vrea redeschiderea dosarului

 

După atâția ani de când și-a pierdut fiul, tatăl lui Sorin, Ionel Pârvu, ne-a declarat că, după decizia CEDO, despre care a aflat din presa națională pentru că nu a primit încă actul oficial, nu poate decât să se bucure pentru că, în sfârșit, un for superior i-a dat dreptate. Bărbatul a spus că, acum are un motiv întemeiat să continue lupta cu autoritățile din România și vrea chiar să dea în judecată Statul Român pentru căși-a bătut joc” de el. Pârvu se gândește la varianta că Statul Român ar putea redeschide procesul împotriva polițistului Giorgian Dragomir, cel care a tras glonțul ucigaș, în 2009, și i-a adus sfârșitul lui Sorin. Oricum, el este decis să deschidă acțiune în instanță împotriva Statului Român și a polițistului Giorgian Dragomir. El vrea ca vinovatul să fie tras la răspundere. “Este un for superior, mi s-a dat dreptate. Nu am alergat degeaba. Nu am primit încă actele de la CEDO, dar vreau să dau în judecată statul Român pentru că și-a bătut joc de mine. Să îl tragă la răspundere pe polițistul Giorgian Dragomir, cel care mi-a împușcat băiatul, să recupereze daunele de la acesta. Mă gândesc că Statul Român ar putea redeschide dosarul, pentru a recupera daunele de la polițistul vinovat de moartea lui Sorin. Chiar nu mă interesează banii, dar mă interesează «DREPTATEA». Iar polițistul care mi-a împușcat băiatul trebuie să răspundă pentru fapta sa. Până la urmă cei de la CEDO și-au dat seama că în acest caz s-au făcut mai multe greșeli, Sorin a foc împușcat degeaba, iar polițistul care a tras a fost scos nevinovat. Cine greșește, plătește. Așa este normal. Anul trecut noi am trimis sesizarea la CEDO, și eu și nora mea, iar acum s-a făcut dreptate. Mai departe, o să vedem cum decurge totul și după ce primesc actul oficial o să văd cum voi acționa în instanță. Mă încurajează această decizie de la CEDO, voi lupta în continuare pentru a face dreptate în cazul morții fiului meu. A murit nevinovat”, ne-a spus Ionel Pârvu.

 

Decizia CEDO

 

Decizia în cazul “Pârvu contra României” s-a luat în data de 30 august, fiind menționată pe site-ul CEDO. Astfel, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat România pentru două încălcări ale articolului 2, respectiv dreptul la viață și anchetă, al Convenției Europene a Drepturilor Omului. Asta după ce un polițist din cadrul Inspectoratului general al Poliției Române a împușcat un bărbat în cap, respectiv pe Sorin Pârvu, victima fiind confundată cu un alt brăilean urmărit internațional. 

Așadar, statul român trebuie să se asigure că acuzațiile de folosire excesivă a forței în timpul operațiunilor de poliție fac obiectul unei anchete efective. În cazul ”Pârvu contra României”, completul de șapte judecători a condamnat în unanimitate statul român la plata de 65.000 de euro ca daune morale către reclamantă și a 8.630 de euro drept cheltuieli de judecată.

Reclamanta Ana-Bianca Pârvu, respectiv soția victimei, dar tatăl lui Sorin, au formulat sesizări cu privire la modul în care au acționat polițiștii încă de la început, adică după moartea lui Sorin, fiind de părere că totul s-a desfășurat în mod haotic, fără o coordonare a modului de intervenție. Numai că, toate reclamațiile familiei s-au lovit de un zid, ani la rând. 

În decizia luată acum, Curtea de la Strasbourg exprimă îndoieli serioase cu privire la caracterul “absolut necesar” al reacției poliției în cursul incidentului. Judecătorii nu au fost convinși nici de argumentele potrivit cărora a fost vorba mai întâi de legitimă apărare, apoi de o combinație de legitimă apărare și de foc de armă accidental.

Curtea s-a declarat deosebit de îngrijorată de pregătirea și controlul operațiunii care au făcut posibilă o eroare semnificativă în identificarea suspectului, precum și de faptul că polițiștii implicați nu erau clar identificabil ca aparținând forțelor de poliție. În plus, ancheta, care a durat mai mult de 11 ani, a fost ineficace întrucât jurisdicțiile naționale au stabilit ele însele în patru hotărâri de justiție existența a diverse erori.

CEDO subliniază că unele cazuri similare împotriva României au fost deja transmise pentru executare Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, și consideră că se impun măsuri generale în temeiul articolului 46 (forța obligatorie și executarea) pentru a se asigura că acuzațiile de folosire excesivă a forței de către poliție fac obiectul unei anchete efective.

 

«S-a lucrat haotic: Sorin nu avea armă, astfel că polițistul nu putea motiva legitima apărare»

 

Tragedia care a dus la moartea lui Sorin Pârvu (30 de ani), împușcat de polițiști de la Inspectoratul General al Poliției Române pe data de 26 septembrie 2009, s-a produs la intersecția B-dului Dorobanților cu strada Școlilor. Polițiștii au blocat autoturismul “Ford Mondeo” în care se afla Sorin Pârvu, având informații că acesta era folosit și de cel urmărit. Polițiștii, îmbrăcați în civil și cu cagule pe față, au coborât din mașini cu pistoalele în mână. Sorin Pârvu a fost împușcat în ceafă de unul dintre polițiști, ceea ce i-a fost fatal. S-a stabilit că cel care a tras a  fost Giorgian Dragomir. Ancheta privind decesul lui Sorin Pârvu a durat mai bine de un deceniu, iar concluzia a fost că incidentul s-a petrecut în legitima apărare a polițistului și cu foc de armă accidental.

Decizia finală s-a dat la 12 ani de la moartea lui Sorin: «A rămas așa, că polițistul a zis că a tras că vroia să îi omoare colegii, adică legitimă apărare», a spus, în toamna anului trecut, tatăl tânărului împușcat.

Asta după ce magistrații Tribunalului Brăila au respins o nouă plângere formulată de familia Pârvu împotriva soluției procurorilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de netrimitere în judecată a polițistul Dragomir Giorgian, în vara anului 2020, fiind dispusă, din nou, clasarea cauzei.

Anul trecut, instanța a respins plângerea împotriva soluției de netrimitere în judecată, asta după ce, în repetate rânduri, plângerea a fost admisă și s-a dispus reluarea anchetei.

Familia lui Sorin, prin avocat, a explicat în plângere faptul că sunt foarte multe aspecte care nu concordă, în primul rând nu concordă declarațiile care au fost date de mai multe ori atât de către Dragomir Giorgian, cât și de ceilalți participanți la această acțiune. “Deci s-a lucrat haotic, fără o coordonare. (...) Nu avea cum să fie în legitimă apărare, deoarece Pârvu Sorin și ceilalți care erau lângă el nu aveau niciunul nici măcar o armă albă. Astfel că dispare motivul de legitimă apărare. Niciunul din lucrătorii de la SAS (Serviciul de Acțiuni Speciale) nu erau în poziție de a fi vătămați de către autoturismul în care se afla Pârvu Sorin”, au motivat petenții.

Familia lui Sorin s-a adresat apoi cu reclamații către CEDO, iar acum, după aproximativ un an, decizia a fost în favoarea reclamanților, soția  lui Sorin și tatălui acestuia. Rămâne de văzut dacă, mai departe, se va repune pe rolul instanței acest dosar. 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro