Mergi la conţinutul principal

Dramă pe Strada Şt. O. Iosif. Două brăilence stau de opt luni fără apă potabilă

* Amelia Munteanu şi mama ei, în vârstă de 87 de ani, au sesizat redacţia "Obiectiv" că, din decembrie anul trecut, au rămas fără apă potabilă * brăileanca fusese racordată la reţea prin căminul vecinei, Ileana Staicu, iar aceasta i-a închis robinetul pe motiv că vrea să schimbe conducta * "Mă rog de vecini să-mi dea apă", ne-a spus, disperată, femeia care e silită să care apă de pe o stradă învecinată * concomitent, Amelia a solicitat la CUP "Dunărea" sprijinul pentru branşarea la reţeaua de apă stradală, însă acest lucru va fi posibil doar după obţinerea certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de construcţii

 

 

 

 

O brăileancă de pe Strada Ştefan Octavian Iosif nr. 20 - arteră amplasată nu în cartierul Lacu Dulce, Chercea sau Locuri Noi, ci în zonă centrală, aproape de Strada Transilvaniei - trăieşte împreună cu mama ei, în vârstă de 87 de ani, la limita subzistenţei, fără apă potabilă şi fără canalizare. Femeia ne-a cerut, disperată, ajutorul.

 

"Trăim mai rău ca în Evul Mediu, cu hazna în curte"

 

"Mă numesc Munteanu Amelia, din decembrie nu mai am apă potabilă deoarece am avut cămin comun în curtea vecinei (pentru că aşa am cumpărat casa) şi aceasta mi-a întrerupt apa. Am făcut două cereri la directorul de la apă (CUP Dunărea - n.r.) şi în  ambele răspunsuri mi s-a comunicat că se va efectua branşamentul. De două ori au venit la faţa locului, dar nu a venit nimeni să efectueze lucrarea. Mă rog de vecini să-mi dea apă, dar nu ştiu cât vor mai dori să îmi dea apă. Locuiesc pe Strada Ştefan Octavian Iosif, nr. 20; jumătate de stradă nu avem canalizare. Trăim mai rău ca în Evul Mediu, cu hazna în curte! Vă rog, dacă mă puteţi ajuta ca măcar apă să pot avea!" - a fost apelul disperat al brăilencei, adresat redacţiei "Obiectiv - Vocea Brăilei".

Cele sesizate de Amelia Munteanu s-au confirmat în momentul în care am ajuns la faţa locului. Robinetul de la canal al femeii - singura sursă de apă a gospodăriei pârjolite de soare - zăcea ruginit şi fără un strop de apă potabilă, iar lângă peretele casei erau înşirate vreo zece PET-uri, destinate nevoilor casnice. Din decembrie anul trecut, brăileanca este nevoită să care apă de pe o altă stradă, de la vecinii de cartier cărora li s-a făcut milă şi i-au sărit în ajutor.

"Nu mai am apă din luna decembrie. Am fost la cei de la apă, la domnul director, am făcut două cereri. Au venit la faţa locului, au văzut despre ce-i vorba şi au spus că o să tragă apă de acolo, din Transilvaniei, deci au aprobat să-mi facă un branşament. Am tot dat telefon la Serviciul Tehnic; au spus că durează între 7 luni şi un an toată treaba asta. Vă închipuiţi că eu mă duc tocmai pe strada cealaltă, pe Odobeşti, şi mă rog de vecini ca să-mi dea apă... La începutul lui mai, au venit o d-nă şi un domn şi au spus că or să tragă apă din Transilvania", ne-a spus brăileanca de pe strada Şt. O. Iosif.

Demersurile făcute la Compania de Utilităţi Publice (CUP) "Dunărea" Brăila ne-au fost confirmate, ieri, de reprezentanţii companiei de apă, care ne-au trimis următorul punct de vedere:

"Referitor la sesizarea doamnei Munteanu Ecaterina Amelia, privind branşarea la reţeaua stradală de apă potabilă a imobilului situat în Strada Ştefan Octavian Iosif nr. 20, vă comunicăm următoarele: Conform Legii nr. 50/1991 şi a Hotărârii Consiliului Local Municipal Brăila nr. 426/28.09.2017 lucrările pe domeniul public se execută doar în baza certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de construcţii. Compania noastră se află în etapa întocmirii documentaţiei pentru obţinerea certificatului de urbanism, urmând ca apoi să fie obţinute avizele solicitate prin acesta. În baza avizelor, se va întocmi documentaţia în vederea autorizării, se va obţine autorizaţia de construire şi avizul definitiv pentru executarea lucrărilor subterane".

Cu alte cuvinte, compania va executa branşamentul în cel mai scurt timp posibil, în funcţie de obţinerea certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de la municipalitate.

"Aşa mă chinui şi eu şi mama, care are 87 de ani. Vă închipuiţi că sunt singura care pot să car apă, nu am soţ, nu am pe nimeni. Nu mai pot, credeţi-mă. Nu mai pot! Nici canalizare nu avem; de la "Panait Cerna şi până aici, la Transilvaniei, suntem singurii fără canalizare. Suntem mai rău ca la ţară! Şi noi plătim impozit, plătim gunoiul...", a mai spus, supărată, reclamanta.

Contactată de reporterii "Obiectiv-Vocea Brăilei", vecina Ameliei Munteanu, Ileana Staicu, ne-a mărturisit cu mâna pe inimă că vrea doar să schimbe conducta veche de zeci de ani şi că a anunţat-o din timp pe aceasta că-i va tăia accesul la sursa de apă.

"Pe vecina am anunţat-o de când s-a mutat aici. I-am dat apă... şi acum i-am spus: "Vino şi ia apă de la canal". Nu vrea! Păi, da eu ce să le fac?! Sunt singură şi eu, sunt văduvă. Le-am spus să vină să ia apă, că doar suntem vecine. Se duce tocmai de pe ulicioară şi ia apă; păi, da eu de ce sunt de vină? Când au cumpărat casa ele nici nu au avut canal (...) Soluţia ar fi să le tragă altă ţeavă. Eu le-a spus: trag şi eu ţeavă odată cu voi, o schimb de acolo, de la canalizare, o aduc până la mine şi de la mine, de la cămin, vă priveşte pe voi... Eu ce să le fac?", ne-a spus vecina Ameliei Munteanu.

Situaţia pare una fără ieşire. Două suflete vor petrece, cu siguranţă, vara aceasta fără apă potabilă la robinet, "mai rău ca la ţară", şi se vor spăla cu apă căzută din cer, de la Dumnezeu. Şi totuşi, cât poate să dureze întocmirea unei documentaţii şi obţinerea certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de la Primărie? Mult tare, se pare!

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro