• „Toată lumea zice că sunt greu de controlat şi că nu răspund la comenzi politice. Să ştiţi că e adevărat! N-am răspuns şi nici nu răspund!”, a declarat primarul Marian Dragomir în cadrul unei conferinţe de presă
Primarul Marian Dragomir nu se va feri să-şi sancţioneze fostul şef de la PSD Brăila, Gheorghe Bunea Stancu! Desigur, nu ne referim la Stancu „pe persoană fizică”, ci la firma acestuia, Concivia SA, una dintre companiile care a câştigat contractul „baban” pentru întreţinerea drumurilor din municipiu în următorii trei ani. În situaţia în care Concivia nu va respecta termenele lucrărilor sau calitatea acestora nu va fi cea dorită, lucru care s-a întâmplat în trecut, Dragomir a declarat că Primăria va aplica sancţiuni, la fel ca în cazul oricăror alte firme.
„Ştiţi şi dumneavoastră că sunt multe chestii care se aruncă în campania electorală. Dar, la fel de bine, ştiţi că eu refuz întotdeauna să mă subordonez aproape oricum. Şi toată lumea zice că sunt greu de controlat şi că nu răspund la comenzi politice. Să ştiţi că e adevărat! N-am răspuns şi nici nu răspund! Şi vă mai spun un lucru. Şi nu e vorba doar de o persoană. Să ştiţi că tuturor constructorilor care n-au respectat termenele le-am aplicat penalităţi. Chiar şi societăţii dânsului. Adică am mai făcut astfel de lucruri. Nu răspund la comenzi politice pentru că nu vreau să mă deţină nimeni. Şi mi-e frică doar de Dumnezeu şi de nimeni altcineva. Şi nici nu vreau, vreodată, să trăiască cineva cu impresia că va reuşi prin diverse metode să se înţeleagă cu mine, că nu va reuşi nimeni niciodată!”, a declarat primarul Marian Dragomir în cadrul unei conferinţe de presă organizată pe 14 martie.
La rândul său, prezent la eveniment, Francisk Chiriac, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, a afirmat că a mai sancţionat în trecut firma lui Stancu.
„Consiliul Judeţean a avut o experienţă tot cu Concivia, la sediul de la Ianca, unde contractul a fost depăşit şi acestei societăţi i s-au aplicat penalităţi. Să fie foarte clar că şi eu sunt foarte concis şi foarte direct în ceea ce priveşte foştii colegi de partid. Nu voi primi indicaţii, mai ales în administraţie, cine, ce şi cum!”, a susţinut acesta.
„Foarte mulţi cred că la licitaţii publice, conducătorii instituţiei, indiferent cum se cheamă ei, aleg societatea x sau societatea y pentru a-i «da» lucrările”
Tot în cadrul conferinţei, Marian Dragomir a ţinut să facă precizări importante în legătură cu licitaţia şi noul contract pentru asfaltările în municipiu.
„A fost o licitaţie atacată aceasta. Întotdeauna licitaţiile pentru întreţinerea străzilor au stârnit diverse interese sau controverse în municipiul Brăila. În cazul de faţă, la licitaţie au participat patru societăţi. Din motivele lor, cei de la o societate au uitat să semneze electronic oferta şi aşa cum spune legea societatea a fost descalificată. Apoi, s-a intrat în etapa următoare. Fiecare etapă a acestei licitaţii, total diferită faţă de celelalte licitaţii, a fost urmărită de specialiştii Agenţiei Naţionale de Achiziţii Publice de la Bucureşti pentru că a picat pe acel eşantion al licitaţiilor care se urmăresc de către Agenţia Naţională a Achiziţiilor Publice. Acest lucru ne-a oferit nouă o siguranţă în plus că tot ceea ce s-a întâmplat acolo are viza de legalitate a celui mai înalt for de urmărire a licitaţiilor din România. Fiecare etapă procedurală şi cele tehnice şi cele economice au fost urmărite şi pentru fiecare există avizul scris conform pentru fiecare etapă de la Agenţia Naţională a Achiziţiilor Publice”, a punctat acesta.
Apoi, Dragomir a dorit să se înţeleagă foarte clar că nu Primăria „împarte contractele”.
„Foarte mulţi cred că la licitaţii publice, conducătorii instituţiei, indiferent cum se cheamă ei, aleg societatea x sau societatea y pentru a-i «da» lucrările. Iar eu vă spun că în România, de foarte mulţi ani, dar mai ales acum în 2024, primarul nici măcar nu are dreptul să facă parte din comisia de atribuire a licitaţiilor şi a lucrărilor din acele licitaţii. Este un lucru foarte clar prevăzut. Nu avem dreptul să intervenim în acest sens şi nici nu o facem. Mai completez încă un lucru. S-au calificat trei societăţi. S-a semnat contractul cu toate cele trei societăţi, dar lucrările vor fi efectuate în ordinea preţului cel mai scăzut. Toate cele trei societăţi au acceptat decizia comisiei de licitaţie şi au semnat contractul de lucrări. Toate cele trei. Nici una nu a contestat. De ce nu a contestat? Pentru că fiind o licitaţie urmărită chiar de agenţia Naţională de Achiziţii Publice, cu avize conform, practic nu era nimic de contestat”, a declarat acesta.
Primarul a continuat apoi şi a explicat cum se va derula mai exact noul contract de asfaltări, care este un acord cadru semnat cu trei companii.
„Dacă societatea care a avut preţul cel mai scăzut va refuza să lucreze sau nu va lucra, atunci aceasta va fi exclusă şi nu se mai organizează o nouă licitaţie. Va intra la lucru direct societatea de pe locul 2. Dacă societatea de pe locul 2 refuză să lucreze sau nu lucrează şi aceasta va fi exclusă şi va intra direct la lucru, fără licitaţie, societatea clasată pe locul 3. Acestea sunt prevederile unui acord-cadru şi care asigură tuturor primăriilor, nu doar Primăriei Municipiului Brăila, liniştea ca atunci când ai un constructor care îţi fuge de pe şantier, nu trebuie să organizezi din nou o licitaţie publică. Aş vrea să vă aduceţi aminte de situaţiile în care am mai avut societăţi care au fugit de pe şantier. Şi vă spun aşa: Primăria Municipiului Brăila a oferit la patru societăţi comerciale certificate constatatoare negative. Unele au fost contestate în instanţă şi Primăria Municipiului Brăila a câştigat şi societăţile respective nu vor mai putea niciodată să participe la licitaţii la Primăria Municipiului Brăila. Niciodată!”, a mai spus acesta.
În final, Dragomir a mai declarat că nu se „bazează” pe niciun constructor şi că are încredere în aceştia abia la final, când lucrările au fost executate corect şi la timp.
„Eu nu mă bazez pe niciun constructor! Doar după ce văd pot să spun că mă bazez pe ceva. În rest, nu am încredere în niciun constructor! Aşa ni s-a demonstrat în anii aceştia! Deşi există şi constructori de bună credinţă, constructori care au terminat lucrările la termen. Dar noi avem încredere în ei după ce se termină. Nu avem încredere înainte în nimeni!”, a conchis acesta.