Membru al comisiei de Agricultură, deputatul PSD Marian Dragomir a emis, ieri, un comunicat de presă, pentru a sublinia faptul că "cea mai importantă lege în agricultură" a trecut de votul Camerei. Este vorba despre proiectul pentru modificarea şi completarea Legii îmbunătăţirilor funciare, prin care se alocă 1,015 miliarde de euro pentru următorii 5 ani, în vederea îmbunătăţirea infrastructurii primare a sistemului naţional de irigaţii. Proiectul a stârnit nenumărate polemici în cadrul Parlamentului, în ultimele săptămâni. PSD-istul a acuzat că acum două săptămâni liberalii s-au abţinut în plen şi legea nu a putut fi adoptată, că săptămâna trecută "au fugit de la comisie, sperând să existe cvorum" şi că, ieri, ar fi încercat amânarea proiectului. "Într-o săptămână dominată de ploi, deputaţii PSD s-au asigurat că în anii următori producţia agricolă nu va depinde de apa dată de Dumnezeu, ci putem să asigurăm şi noi, în sfârşit, prin irigaţii, apa necesară agriculturii. (...) Văzând că nu reuşesc, la presiunea agricultorilor prezenţi la Camera Deputaţilor şi a presei, în al doisprezecelea ceas, liberalii au fost obligaţi să voteze legea, încercând înainte de şedinţă politizarea celei mai importante legi în agricultură. În condiţiile în care atât în judeţul Brăila, cât şi la nivel naţional majoritatea fermierilor sunt membri PNL sau apropiaţi ai acestui partid, poziţia liberalilor era lipsită de logică, punând pe primul loc interesul blocării iniţiativelor PSD. Aştept ca fermierii brăileni, membri ai PNL, să-i ia la întrebări şi apoi când se vor convinge asupra adevărului, să-şi îndrepte atenţia către cei care fac în realitate agenda agricolă", a declarat Dragomir.
Trebuie precizat că, potrivit presei centrale, PNL a reproşat în repetate rânduri ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, că nu precizează cum va folosi banii alocaţi din buget.
"Prin această lege se va introduce abonamentul pentru irigaţii, ce va conduce la scăderea costurilor, se vor înfiinţa 995 de noi locuri de muncă la ANIF, se alocă peste 1 miliard pentru investiţii ale statului în infrastructura principală, se stabileşte clar că infrastructura principală rămâne la ANIF, se legiferează condiţiile prin care statul va recupera infrastructura secundară predată gratuit de la organizaţiile care şi-au asumat, însă nu au făcut investiţii", a completat Dragomir.