• dar asta numai după ce proiectul legislativ al deputatului PNL Brăila Vasile Varga va trece şi de Camera Deputaţilor, va fi promulgat de preşedinte şi publicat în Monitorul Oficial • primarul Marian Dragomir le-a transmis liberalilor brăileni în cadrul celei mai recente şedinţe de CLM, că tocmai proiectul lui Varga anulează referendumul pe care aceştia vor să îl solicite pentru demiterea sa • de cealaltă parte, PNL-iştii, în frunte cu Petrică Popa, susţin că lucrurile nu au legătură
Primarul Marian Dragomir a afirmat, recent, că are de gând să propună personal un proiect pentru eliminarea taxei pe apa de ploaie la Brăila, însă doar în momentul în care legea propusă de deputatul PNL Vasile Varga va fi aprobată şi promulgată. În cadrul celei mai recente şedinţe ordinare de Consiliu Local Municipal, Dragomir i-a atacat pe liberalii brăileni punctând că proiectul de lege al parlamentarului PNL le anulează referendumul pentru demiterea sa din funcţie. De cealaltă parte, PNL-iştii au explicat că situaţiile nu au nicio legătură una cu alta, deoarece referendumul ce are ca scop înlăturarea lui Dragomir de pe fotoliul de primar vizează în special nesocotirea interesului general al comunităţii de către edilul-şef, problema taxei pe apa de ploaie fiind doar o nemulţumire punctuală.
Practic, discuţiile pe această temă au început în şedinţa de CLM, după ce liberalul Petrică Popa a ţinut să îi atragă atenţia lui Dragomir că în curând nu va mai avea cum să evite să elimine această taxă.
“Aşa cum sunt convins că ştiţi deja, recent, a fost votată o lege în Parlament, la Senat, privind modificarea facturării apei de ploaie. Vă rog, domnule primar, să faceţi toate diligenţele necesare către deputaţii Partidului Social Democraţi, atâţi cât mai sunt, pentru a vă aduce şi dumneavoastră satisfacţie privind eliminarea taxei apei de ploaie. Deoarece, aşa cum aţi spus public, dumneavoastră «doriţi» eliminarea acestei taxe pe apa de ploaie”, a declarat Popa.
Dragomir aşteaptă legea pentru eliminarea taxei
Primarul l-a “taxat” la rândul său pe consilier spunându-i că nu a fost informat despre motivele din spatele referendumului dorit de conducerea PNL Brăila, astfel că odată cu eliminarea taxei pe apa de ploaie demersul îşi pierde orice fundament.
“Referitor la apa de ploaie, mă bucur că aţi ridicat chiar dumneavoastră acest subiect. Vreau să fac următoarele menţiuni: în primul rând, prin votarea în Senat a acestui proiect de lege s-a făcut un pas. Dar dincolo de acest pas trebuie să mai avem în vedere încă un lucru. Dumneavoastră, acum, aţi recunoscut că eliminarea din factură a costurilor pentru apa de ploaie nu se putea face de către primar sau de către Consiliul Local, ci doar prin lege. Aşa cum s-a votat în Senat acum. Tot într-o formă de glumă, sunt convins că nu vă supăraţi, dat tocmai vi s-a anulat referendumul pentru demiterea mea. Doar pentru asta făceaţi referendum. Sau pe dumneavoastră nu v-au informat?! E ultima glumă, promit! Eu am observat că sunteţi mai rebel în interiorul partidului şi e posibil ca dumneavoastră să nu fi semnat pentru demiterea mea, deoarece ştiaţi că doar prin lege se face. Revenind, la modul foarte serios, aşteptăm ca şi în Camera Deputaţilor, care este decizională, să se voteze acest proiect de lege şi eu personal voi veni cu proiect de hotărâre pentru eliminarea taxei pe apa de ploaie. Dar în baza legii care va fi votată şi promulgată de preşedinte şi după publicarea în Monitorul Oficial”, a declarat Dragomir.
Reamintim că, în luna mai, s-a făcut un pas important pentru eliminarea taxei apei de ploaie din facturile CUP Dunărea. Propunerea legislativă a deputatului PNL Brăila, Vasile Varga, prin care autorităţile locale primesc undă verde să elimine taxa pe apa pluvială pentru consumatorii casnici, a fost aprobată în Senatul României. Proiectul merge în Camera Deputaţilor, care este for decizional. Pe scurt, Varga a propus modificarea şi completarea articolului 36 a Legii 241 din 2006, privind Serviciul de alimentare cu apă şi de canalizare pentru ca plata apei de ploaie să revină strict în curtea autorităţilor locale.