Mergi la conţinutul principal
Weekend cu proteste anti-OUG 13 la Brăila

Dragomir, nu fi laş, ia exemplu de la Iaşi!

•  peste 1.000 de brăileni au mărşăluit, vineri  seară, pe străzile oraşului, cerând într-un singur glas abrogarea “ordonanţei Dragnea” • scenariul s-a repetat şi sâmbătă, când mai bine de 2.000 de oameni au venit în faţa Palatului Administrativ pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de OUG 13 • de asemenea, duminică, pentru a cincea seară consecutiv brăilenii s-au mobilizat pe reţelele de socializare pentru a ieşi din nou în stradă, alături de manifestanţii din întreaga ţară

 

Vuvuzele, huiduieli, scandări, pancarte cu mesaje directe sau cu subînţeles, marşuri, claxoane şi agitaţie, dar fără violenţă, la care au participat tineri, bătrâni, părinţi cu copii, oameni cu handicap, chiar şi posesori de animale. Cam aşa a arătat, în linii mari, tabloul protestelor organizate vineri şi sâmbătă seară la Brăila, împotriva “ordonanţei Dragnea”, a PSD şi a Guvernului Sorin Grindeanu.

Dacă până joi, la Brăila, protestatarii au fost în jur de 700, vineri seară, lucrurile au căpătat amploare. Mai bine de 1.000 de oameni s-au adunat în faţa Palatului Administrativ începând cu ora 18:00, pentru a-şi manifesta nemulţumirile. Interesant este că protestatarii au decis să mărşăluiască pe un traseu destul de lung şi să strige “Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!”. Astfel, pe parcurs, mai mulţi oameni s-au alăturat protestului. Însoţiţi de jandarmi, oamenii au mers pe Calea Călăraşilor, pe Bulevardul Dorobanţilor, apoi pe Strada 1 Decembrie 1918 până la Sediul PSD. Aici, coloana de manifestanţi s-a întâlnit cu o alta, care a venit dinspre Piaţa Independenţei, iar protestul a ajuns la apogeu, atât ca număr de participanţi, cât şi ca manifestare. Cei peste 1.000 de brăileni au huiduit partidul de guvernânt timp de câteva minute, moment în care şi alţi curioşi de pe Strada Republicii s-au putut alătura. Circulaţia a fost întreruptă pe Bulevardul A.I. Cuza, însă poliţiştii au reuşit să degajeze carosabilul în cele din urmă. De la sediul PSD Brăila coloana a pornit înapoi spre Piaţa Independenţei, pe Bulevardul Cuza. Trebuie subliniat că, în dreptul Palatului de Justiţiei, protestatarii au aplaudat în semn de respect pentru procurori şi judecători . În cele din urmă, coloana s-a oprit din nou în faţa Primăriei, unde de asemenea se adunaseră câţiva brăileni în tot acest timp.

Încă de la primele minute ale protestului de vineri seară, manifestanţii au avut o atitudine prietenoasă faţă de jandarmi, astfel că un grup de copii i-au vizitat la dubele din care supravegheau protestul, pentru a le oferi flori.

 

«Dragomir, nu fi laş, ia exemplu de la Iaşi!»

Şi sâmbătă seară, protestele au continuat la Brăila, cu un număr aproape dublu de participanţi. Mai bine de 2.000 de oameni s-au adunat, rând pe rând, începând cu ora 18:00, în faţa Primăriei. Şi de această dată, grupul de protestatari a plecat în marş, însă doar până în Barieră. Ca o noutate, numărul manifestanţilor fiind mult mai mare, sâmbătă nu s-a mai mers doar pe trotuar, ci direct pe carosabil, circulaţia pe Bulevardul Călăraşilor fiind dirijată de poliţişti.

La fel ca în prima seară, oamenii au scandat printre cele mai diverse mesaje. S-a strigat: “Brăila, Trezeşte-te!”, “DNA să vină să va ia!”, “Ieşiţi din casă dacă vă pasă!”, “Dragnea, nu uita, România nu-i a ta!”, “Hoţii!”, “Uniţi Salvăm România”, “PSD Ciuma Roşie!”, dar şi “Dragomir, nu fi laş, ia exemplu de la Iaşi!”, mulţimea îndemnându-l pe primarul Brăilei să procedeze la fel ca omologul său pesedist de la Iaşi, care a denunţat măsurile luate de Guvernul Grindeanu împotriva Justiţiei.

Trebuie punctat că atât vineri cât şi sâmbătă un grup mai mic dintre protestatari a decis să vină mai aproape de Primărie, în timp ce restul oamenilor au ocupat platoul din faţa Palatului Administrativ. La un moment dat, jandarmii au încercat să îi îndepărteze de clădirea instituţiei, astfel că aceştia au scandat: “Jandarmeria apără hoţia!”, însă lucrurile nu au degenerat în niciun fel.

De asemenea, câţiva brăileni au adus candele şi lumânări pe care le-au aprins la crucea eroilor martiri, în memoria celor căzuţi la Revoluţie şi a brăilenilor care au murit în clubul “Colectiv”.

Şi duminică brăilenii s-au mobilizat pe site-urile de socializare şi şi-au anunţat prezenţa la protest, începând cu ora 18:00, tot în faţa Palatului Administrativ, chiar dacă Guvernul Grindeanu a publicat ordinea de zi a şedinţei programate pe  5 februarie, unde apărea şi punctul abrogării OUG 13, privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro