• primarul Marian Dragomir a comentat, recent, cele două ordonanţe deja controversate legate de graţiere şi modificarea codului penal, propuse de Guvernul PSD • edilul-şef a ţinut să precizeze că nu are niciun fel de putere de decizie în acest sens, însă din punctul său de vedere, subiectul ar fi trebuit dezbătut mai mult înainte
Edilul-şef Marian Dragomir şi-a expus, recent, punctul de vedere în privinţa deja controversatei legi a amnistiei şi graţierii. Deşi nu a dorit să comenteze prea mult subiectul, pornind de la faptul că nu mai este parlamentar şi nu are niciun fel de putere de decizie în această problemă, Dragomir a subliniat că din punctul său de vedere, subiectul ar fi trebuit dezbătut mai mult.
“Aici eu cred că a fost o comunicare deficitară. Poate că ar fi trebuit comunicat mai mult legat de ceea ce înseamnă obligaţiile pe care le are România vizavi de modernizarea penitenciarelor, vizavi de ce ne dorim noi ca cetăţeni, poate modernizarea şcolilor şi spitalelor. Dar poate că decizia trebuia să se ia în baza unei consultări mult mai diversificate. Eu sunt adeptul lucrurilor individuale în general, nu al celor colective. Cred că varianta optimă ar fi fost cea în care se discuta despre graţiere individuală, de la caz la caz, şi nu una colectivă. Dar indiferent ce vă spun eu la conferinţa de presă, sunt doar primarul Municipiului Brăila, nu sunt parlamentar, nu am drept de vot. Vom vedea când va ajunge ordonanţa în Parlament”, a declarat Dragomir.
Edilul-şef nu crede că graţierea ar duce la îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare
În aceeaşi ordine de idei, Dragomir a mai adăugat că în cel mai bun caz, graţierea va conduce la crearea de spaţiu în închisori, însă îmbunătăţirea condiţiilor de trai a deţinuţilor reprezintă o altă problemă.
“Nu. În niciun caz nu ajută la îmbunătăţirea condiţiilor în penitenciare, ajută la crearea unui spaţiu suplimentar. Dar atunci când nu explicăm suficient şi mai există şi un pic de manipulare vizavi de subiectul acesta, ajungem să credem că o să fie graţiaţi toţi infractorii şi toţi care au făcut acte de corupţie, lucru care nu este adevărat. Dar repet, eu rămân adeptul discuţiilor individuale vizavi de graţiere şi nu a celor colective. Există graţiere individuală care este un atribut al preşedintelui şi cam atât deocamdată”, a conchis sursa citată.
Precizăm că Legea amnistiei şi graţierii intră în dezbatere publică săptămâna viitoare. PNL a anunţat la nivel naţional că vrea să depună moţiune de cenzură la adresa Guvernului Grindeanu pentru cele două ordonanţe. Iniţiativa nu are şanse de reuşită, deoarece până în prezent doar parlamentarii USR s-au arătat de acord să îi sprijine pe liberali.