Simona Draghincescu nu poate admite ca brailenii sa ramâna iar în frig, asa cum s-a întâmplat iarna trecuta. "Prima problema pe care o rezolv când ajung primar este cea a caldurii din casele brailenilor, pentru ca acum vine iarna. Este iunie, este timp suficient ca pâna în iarna cei care sunt racordati la CET si au ramas în frig asta iarna sa nu mai treaca prin aceleasi probleme. Sa nu uitam ca 70% din cei care nu au avut caldura asta iarna erau buni platnici. Oamenii aceia nu au avut nicio vina ca, în miezul iernii, la minus 20 de grade, sa ramâna fara caldura în case. Au ramas gradinite fara caldura, s-au îmbolnavit copii. Costurile aceastea cine le plateste acestor oameni care au fost corecti?", se întreaba Draghincescu, într-un comunicat trimis redactiei.
"Caldura pentru toti" este titlul proiectului pe care Simona Draghincescu îl propune pentru rezolvarea problemei termoficarii la Braila si care vizeaza dotarea, pe banii Primariei, a tuturor apartamentelor care au ramas racordate la CET cu centrale termice individuale, pentru care beneficiarii acestei investitii sa plateasca, esalonat, o chirie modica.
"Municipalitatea va utila fiecare apartament cu câte o centrala termica, contra unei chirii modice, si fiecare va plati atât cât consuma. Este cea mai simpla solutie tehnica existenta în România, dar pe care nu vrea nimeni sa o foloseasca, pentru ca nu este purtatoare de spagi. Dupa aceasta transformare, nu se mai pot scurge sume colosale de bani în interes electoral sau privat. Subventionarea gigacaloriei pentru a o aduce la un pret suportabil reprezinta un cost extraordinar pentru municipalitate, de ordinul sutelor de miliarde, miliarde saltate din buzunarele tuturor brailenilor, chiar si acelora care nu au nicio legatura cu CET-ul. E mult mai ieftin sa utilezi 2.500-3.000 de apartamente, ca atâtea am înteles ca au mai ramas racordate la CET, cu centrala proprie, astfel încât plata fiecaruia sa fie calculata exact dupa cât consuma. În plus, proiectul are în vedere si apartamentele debransate de la CET înca din anii '90 si care se încalzesc cu calorifere electrice, platind facturi exorbitante. Si acestea cred ca sunt vreo câteva mii si, daca vor dori, vor intra în proiect si vor beneficia din partea Primariei de instalarea unei centrale termice, care sa le reduca costurile de caldura", a explicat Simona Draghincescu.
Cu banii cheltuiti pentru CET se putea dota fiecare casa din tot judetul cu câte o centrala termica
Simona Draghincescu a precizat ca sumele uriase investite pâna acum de municipalitate în CET, o societate care a fost neprofitabila înca de când s-a înfiintat, ajungeau pentru dotarea cu câte o centrala termica a fiecarei case din tot judetul, nu doar din municipiu. "Banii cheltuiti pâna acum au fost aruncati în vânt, de fapt în anumite buzunare. Cu banii acestia se putea pune câte o centrala termica în fiecare casa din tot judetul, nu doar din municipiu. Este inadmisibil ca în anul 2012 sa nu avem caldura într-un municipiu de talia Brailei. Suma care va fi investita prin proiectul pe care îl propun este foarte mica în raport cu pierderea pe care o genereaza CET-ul si fata de subventia care o plateste Primaria Braila din taxe si impozite pentru a sustine gigacaloria la un pret acceptabil", a spus Draghincescu.
Draghincescu a comparat CET-ul cu "o gaura neagra", care înghite anual o halca mare din bugetul Brailei si a afirmat ca acesta trebuie închis cât mai repede, precizând ca are solutii pentru ca niciun angajat al societatii sa nu ramâna fara loc de munca.
"Nu mai poate functiona un asemenea mastodont, care sa încalzeasca doar 2.500-3.000 de apartamente, câte mai sunt bransate la CET. Ei vorbesc despre un numar triplu de apartamente, ca sa justifice aceste cheltuieli enorme ce se fac la CET. Promit ca angajatii de la CET nu îsi vor pierde locurile de munca, ci din contra, vor deveni angajatii unei societati profitabile. Noua societate va administra cu vechii angajati tot procesul economic ce va deriva din functionarea celor câteva mii de centrale: sistemul contractual, sistemul de plati, sistemul de întretinere si revizie, constituirea unor servicii de mentenanta care sa ocoleasca toate adaosurile aberante de acum. Vorbim, pâna la urma, de vointa de a pune ordine, pentru ca solutii exista întotdeauna. Multe lucruri trebuie puse în ordine în Primaria Braila, pentru ca sunt într-o mare dezordine în acest moment", a completat Draghincescu.
Tot pentru reducerea cheltuielilor legate de încalzire, Simona Draghincescu are în proiect reabilitarea termica, pe banii municipalitatii, a tuturor blocurilor din Braila, investitie care va reduce considerabil pierderile de caldura din apartamente.
Simona Draghincescu a vorbit pe aceasta tema, dar si despre alte proiecte pe care le propune brailenilor, în cadrul emisiunii "Realitatea în Obiectiv", de la Realitatea TV Galati-Braila. Intra pe www.obiectivbr.ro sa vezi înregistrarea emisiunii.