Mergi la conţinutul principal
Fostul director medical al Spitalului Judeţean reacţionează

Dr. Alina Neacşu: “Sunt extrem de surprinsă de declaraţiile managerului”

• reacţia vine după ce managerul Delia Râşnoveanu a declarat în presă că nu i-a prelungit mandatul dr. Neacşu pentru că nu a reuşit să facă echipă bună împreună cu aceasta • dr. Alina Neacşu susţine că decizia a fost una discreţionară, în condiţiile în care rezultatele din timpul mandatului său, atât înainte cât şi în timpul pandemiei, au fost apreciate inclusiv la nivelul Ministerului Sănătăţii • referindu-se strict la activitatea sa de director medical în cele aproape 7 luni de pandemie, dr. Neacşu s-a declarat mulţumită de felul în care a gestionat criza sanitară, precizând că lucrurile au mers bine datorită colegilor medici, cărora a ţinut să le mulţumească

 

Pe 31 octombrie, dr. Alina Neacşu, medic oftalmolog, şi-a încheiat mandatul de director medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila, funcţie pe care a ocupat-o timp de 5 ani. În aceeaşi zi, în presă, managerul unităţii spitaliceşti, dr. Delia Râşnoveanu, declara că nu a luat în calcul să îi prelungescă mandatul, numind un alt medic pe post, motivul fiind că nu a făcut o echipă bună împreună dr. Neacşu, lucru pe care l-a declarat ulterior şi redactorilor “Obiectiv”.

Tot pe 31 octombrie, în ziua în care i s-a încheiat mandatul, redactorii “Obiectiv” au contactat-o pe dr. Alina Neacşu, care s-a arătat extrem de suprinsă de declaraţiile făcute de managerul SJU Brăila la adresa sa, spunând că decizia a fost una discreţionară.

“Sunt extrem de surprinsă de declaraţiile care au apărut în presă vizavi de lipsa mea de colaborare. Sunt surprinsă, dar în acelaşi timp, din punctul meu de vedere, este o decizie discreţionară, pentru că rezultate medicale din timpul mandatului meu, atât înainte de pandemie, cât şi în timpul pandemiei, nu concordă cu cele declarate de manager. Doamna ministru Sorina Pintea când a venit în control la Brăila a dat activităţii medicale o notă mai mare decât celei administrative. Şi la vizita ministerială care a fost în timpul pandemiei au fost chiar vorbe frumoase despre Brăila. Sunt extrem de surprinsă de declaraţii. Şi nu aş dori să comentez mai mult”, ne-a declarat dr. Alina Neacşu.

Întrebată care este punctul său de vedere legat de colaborarea cu managerul SJU Brăila, dr. Neacşu s-a rezumat la a răspunde astfel: “Atâta vreme cât am fost ţinută în funcţie şi nu am fost destituită până acum şi s-a aşteptat finalitatea mandatului meu, asta sper că vă răspunde”, a susţinut aceasta.

 

“Perioada asta de pandemie este cel mai greu examen pe care trebuie să îl dea un director medical”

Dr. Neacşu a vorbit şi despre activitatea sa din timpul mandatului de director medical. Referindu-se strict la perioada pandemiei de Covid-19, aceasta s-a declarat mulţumită de felul în care a gestionat criza sanitară.

“O să mă refer strict la pandemie, pentru că trăim vremuri de medicină de război şi pentru că nimic din ceea ce era înainte nu seamănă cu ce e acuma. Absolut nimic! Am fost director medical 5 ani şi am prins şi mandatul celuilalt manager, şi mandatul doamnei manager, şi pot să spun că nimic din ceea ce este acum nu se compară cu trecutul. Şi în afară de asta mai pot să spun că toată perioada asta de pandemie este cel mai greu examen pe care trebuie să îl dea un director medical. Un examen scriptic, faptic, care îl faci pe hârtie şi îl prezinţi e cu mult mai uşor şi puţin stresant decât aceste aproape 7 luni de pandemie. Aceste 7 luni de pandemie au fost cel mai greu examen din viaţa oricărui director medical, în opinia mea, şi din viaţa oricărui doctor mai presus de orice. Şi atâta vreme cât în aceste 7 luni de pandemie am organizat corpuri de clădire Covid-19, am organizat corpul medical care trebuie să deservească aceste zone destinate pacienţilor cu Covid-19, atâta vreme cât n-am avut probleme grave legate de pandemie pentru pacienţii Covid şi non-Covid, părerea mea este că eu chiar pot să fiu mulţumită”, a afirmat fostul director medical.

Aceasta a adăugat că pandemia a fost greu de gestionat, mai ales la început, şi din prisma necunoscutelor legate de coronavirus, dar şi pentru că spitalul se confruntă cu un deficit de medici.

“Gândiţi-vă că am organizat activitate medicală în două corpuri mari de clădire, cu gărzi, cu oameni care să deservească, cu tot ce presupune o activitate medicală cu o resursă umană limitată. Eu a trebuit să gestionez o resursă umană limitată. A fost extrem de greu la început având în vedere că virusul acesta era ceva nou, necunoscut. A trebuit să lupt cu angoasele oamenilor, cu propriile mele angoase, cu fricile tuturor, de la primul până la ultimul. Adică au fost luni foarte grele, cu nopţi nedormite, cu telefoane în miez de noapte, cu multe probleme. Şi atâta vreme cât am pus pe picioare acest mastodont cu trei pavilioane în care se tratează Covidul, cu o resursă umană limitată, încă o dată, subliniez acest lucru... Nu am avut doctori să aleg, să spun «Tu, acolo!», «Tu, acolo!» A trebuit să găsesc soluţii pentru fiecare din aceste trei pavilioane. N-am de ce să nu fiu mulţumită! Sigur, loc de mai bine există întotdeauna pentru că eu sunt o perfecţionistă, dar în condiţiile în care ne-am luptat cu mâinile goale şi cu informaţii 0 şi Brăila nu a fost nici condusă de armată, nici nu a avut probleme cu care să apărem la ştiri, eu pot spune că sunt mulţumită de activitatea mea ca director medical”, a mai spus sursa citată.

Dr. Alina Neacşu a ţinut să le mulţumească colegilor medici pentru felul în care s-au implicat în tratarea pacienţilor bolnavi de coronavirus.

“Sunt bucuroasă că am găsit colaborarea colegilor mei, cărora le mulţumesc pentru că am descoperit în această perioadă nişte oameni de care habar nu aveam că există. Îi ştiam ca nume, ca persoane, da nu ştiam cât de mult pot să facă şi cât pot fi de dedicaţi. Lucrurile au fost extrem de civilizate şi de competente şi asta se datorează numai colegilor mei, pe care, poate, am ştiu şi eu să îi manageriez. Consider că am făcut o echipă foarte bună cu colegii mei şi sunt extrem de mândră de ei. Sunt nişte oameni extraordinari, care mi-au confirmat foarte multe aşteptări şi unii chiar mi le-au depăşit!”, a transmis medicul oftalmolog.

Întrebată dacă se va mai înscrie la un viitor concurs pentru funcţia de director medical, dacă acesta se va organiza având în vedere contextul creat de pandemie, aceasta ne-a răspuns că este prea devreme pentru a da un răspuns. De asemenea, dr. Neacşu a fost întrebată şi dacă s-a gândit să dea concurs pentru funcţia de manager al Spitalului Judeţean, mandatul dr. Delia Râşnoveanu expirând în decembrie, însă aici răspunsul a fost ferm: “Nu îmi doresc funcţia de manager! Consider că îţi trebuie şi alte abilităţi, cum ar fi cele economice, pentru a conduce un spital”.

În final, dr. Alina Neacşu a ţinut să sublinieze că nu face parte din niciun partid politic.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro