* medicul Ştefan Tucă este specialist în chirurgie generală, de patru ani * după ce a terminat rezidenţiatul, s-a orientat către sistemul medical privat, pentru că la stat nu existau locuri disponibile şi nici nu şi-a dorit să plece în străinătate * face parte din echipa "West Clinique" Brăila încă de când aceasta s-a înfiinţat şi se împarte între municipiul nostru şi Bucureşti
Dr. Ştefan Tucă este medic specialist - chirurgie generală şi face parte din echipa "West Clinique" de când s-a înfiinţat clinica şi până în prezent. Deşi în cea mai mare parte a timpului său îşi desfăşoară activitatea la Bucureşti, în mediul privat, a ales să dea o mână de ajutor şi pacienţilor din zona de sud-est, venind de două ori pe lună şi în Brăila. Este unul dintre medicii care a refuzat să migreze în alte ţări europene unde este mult mai bine plătit. Dr. Tucă a acceptat să ne vorbească despre activitatea pe care o desfăşoară în "West Clinique", clinica brăileană privată, dar şi despre sistemul medical actual.
Dr. Ştefan Tucă a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, specializarea medicină generală, în anul 2003. A devenit medic rezident în acelaşi an, iar în perioada 2004 - 2006 şi-a desfăşurat activitatea la Spitalul Clinic de Urgenţă "Floreasca" din Bucureşti. Următorii ani de rezidenţiat i-a urmat la un spital din Franţa. S-a întors la Spitalul "Floreasca" pentru un an, apoi s-a reorientat către sistemul medical privat din ţară. Are o experienţă profesională bogată şi numeroase participări la manifestări ştiinţifice. În cele ce urmează, vă prezentăm un interviu cu medicul Ştefan
Tucă.
"Sunt dr. Ştefan Tucă, medic specialist chirurgie generală, specialist de 4 ani. Anul acesta o să susţin examenul de primariat. După ce jumătate din rezidenţiatul de şase ani l-am făcut în Franţa, mai exact în Lorena, m-am întors în România. Mă ocup cu chirurgia digestivă, care înseamnă de la litiază biliară la patologii gen hernie hiatală, reflux gastroesofagian, la chirurgie colorectală, tumori benigne, maligne, rezolvate în marea lor majoritate laparoscopic. Am început de anul trecut să mă ocup şi de chirurgia obezităţii", a început conversaţia reporter-medic.
- De ce v-aţi întors în România şi nu aţi rămas să profesaţi în Franţa?
- M-am întors pentru că mi s-a părut că există o şansă şi în România. Şi nu m-am înşelat. Plus că în Franţa există riscul să devii un inadaptat, pentru că au un cu totul alt stil de viaţă şi e greu să te obişnuieşti. Timpul o să spună dacă am greşit sau nu. Eu sper că nu. M-am întors şi am terminat rezidenţiatul pe chirurgie generală. Am devenit medic şi, pentru început, am avut o colaborare pe gărzi cu Spitalul "Floreasca", pe o perioadă de 2 ani. Apoi, n-am găsit post în sistemul medical de stat. Poate nici nu m-am străduit foarte tare. Aşa am început să lucrez în privat. Iniţial, în clinici private bucureştene, iar de vreo 3 ani şi în clinica brăileană "West Clinique". Acord consultaţii de două ori pe lună şi operez ce se poate opera în ambulatorul "West Clinique".
- Aveţi echipamentele necesare în "West Clinique" pentru a vă desfăşura activitatea de medic?
- Clinica mi-a pus la dispoziţie foarte multe echipamente medicale. În momentul de faţă, pentru tot ceea ce realizez eu pe partea de ambulator, am tot ce-mi trebuie. Nu e nicio diferenţă faţă de serviciile medicale bucureştene, vă spun sincer. Avem echipamente noi, moderne, care provin de la firme cunoscute din străinătate. E un lucru important să ai echipamente noi. Latura pe care activez eu, chirurgia generală, presupune totuşi dezvoltarea unui spital. Spre exemplu, terapia intensivă de care are nevoie pacientul imediat după ce a ieşit din operaţie. Din fericire, "West Clinique" se va dezvolta pe viitor, vom avea un spital în toată regula, iar atunci îmi voi putea desfăşura meseria în adevăratul sens al cuvântului.
- De ce ar alege pacienţii "West Clinique", din punctul dumneavoastră de vedere?
- "West Clinique" este ceea ce-şi doreşte un pacient de la sistemul medical. Clinica e diferită faţă de ceea ce-ţi oferă un spital de stat, unde, din păcate, pacienţii sunt mulţi, iar doctorii puţini. Aşa se întâmplă să se ajungă la aglomerări care nu convin pacientului, există riscul să aştepţi foarte mult. Sunt multe cazuri pe care le vedem atât în ziare, cât şi la televizor în care oamenii sunt cu greu băgaţi în seamă de medici. În schimb, aici, lucrurile se desfăşoară pe bază de programare. Pacientul ştie exact ora la care e programat, ştie la ce oră e consultat. I se dau nişte investigaţii pe care le face tot în regim de programare. Clinica e dezvoltată mai mult în direcţia cazurilor care nu sunt urgenţe. Oamenii ar trebui să aleagă "West Clinique" pentru că aici e curat, aerisit. E un mediu plăcut pentru pacient, iar personalul e amabil. Medicii vin de unde te-ai duce să-i iei: Bucureşti, Iaşi, Galaţi etc.
- Mai este valabilă vorba «Cel mai bun doctor este trenul spre Bucureşti?»
- Nu. Eu vin din Bucureşti, la fel ca şi alţi colegi de aici, de la "West Clinique". Nu cred că mai este valabilă această vorbă. De ce? Pentru că noi venim la Brăila special pentru ei. Selectăm cazurile care merită o atenţie mai mare, cel puţin din punct de vedere chirurgical, atenţie care nu poate fi acordată decât la Bucureşti, până când clinica se va dezvolta.
"Există o lipsă de orizont a ţării în ceea ce priveşte medicii"
- Ce particularităţi aţi întâlnit la pacienţii din această zonă de sud-est a ţării, din punct de vedere medical?
- Pacienţii au disponibilitate de a veni la doctor şi ăsta e un lucru bun. Însă, mulţi vin când deja s-au îmbolnăvit. Nu vin preventiv, nu se merge pe prevenţie. Ajung în faţa unui medic în stadii mai grave ale bolii decât în cazurile pe care le văd în Bucureşti, uneori. Există un potenţial şi o preferinţă a locuitorilor din zonă pentru mediul privat, lucrul ăsta l-am remarcat. Preferă să se trateze în mediul privat decât la stat, iar clinica asta e un mare câştig pentru Brăila, dar şi pentru zonă, pentru că sunt mulţi medici care vin din centre universitare mari şi aduc plusvaloare clinicii.
- Cum s-a dezvoltat sistemul medical în România, în ultimii ani?
- În primul rând, au apărut intervenţiile minim invazive. S-a dezvoltat foarte mult domeniul intervenţiilor laparoscopice, cel puţin în ultimii 10 ani, aş putea spune. Când am început eu rezidenţiatul, marea majoritate a chirurgiei parietale abdominale se întâmpla pe cale deschisă. Acum, se face totul minim invaziv, laparoscopic, cu plase puse în cavitatea abdominală, ceea ce înseamnă confort mai mare şi recuperare mai rapidă pentru pacient. Aceste lucruri nu se întâmplau înainte. S-a dezvoltat laparoscopic şi domeniul chirurgiei obezităţii. Sunt mulţi pacienţi care aleg să-şi facă un sleeve gastrectomy (micşorarea stomacului - n.r.) pentru obezitate şi să ducă o viaţă normală. Din păcate, în România, capitolul ăsta nu e finanţat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate la maniera la care e finanţat în Franţa, de exemplu, unde obezitatea e considerată o boală, iar casa lor de asigurări de sănătate decontează costurile acestei operaţii. Şi chirurgia colorectală se poate face pe cale laparoscopică. Vorbim de o diferenţă majoră. La un cancer colorectal, pacientul stătea internat 6-7 zile spitalizat cu recuperare dificilă şi avea dureri post-operatorii mari. Chirurgia minim invazivă a făcut ca pacientul să stea internat doar 3-4 zile, lucru care e un beneficiu şi pentru spitalul care-ţi asigură spitalizare, pentru că fiecare zi de spitalizare costă, dar şi pentru pacient, pentru că scade riscul de eventraţie, de supuraţie, de plagă, e mult mai dezvoltat şi aşa va fi de acum înainte. Cel puţin în Bucureşti, dacă nu te descurci în chirurgia laparoscopică, nu e un lucru bun pentru viitor.
- Sunt tinerii medici lipsiţi de orizont în România?
- Există o lipsă de orizont a medicilor tineri, într-adevăr. Există o lipsă de orizont a ţării în ceea ce priveşte medicii. Cred că în România, în fiecare an, ies 4.000 - 5.000 de absolvenţi din toate centrele universitare. Din păcate, la rezidenţiat, care reprezintă examenul prin care ne începem profesia şi care se întinde pe perioadă între 3 şi 9 ani, doar o treime din absolvenţii de medicină au locuri pe care să concureze. Rezidenţiatul îţi oferă un post temporar în medicină, după care rămâi în aer. Atunci, mulţi medici tineri pleacă şi nu se mai întorc. Sau mai sunt câţiva "inconştienţi" ca mine, care au rămas şi vor să facă treabă.
Pe dr. Ştefan Tucă îl găsiţi la "West Clinique", din două în două săptămâni, gata să vă ofere consultul şi tratamentul de care aveţi nevoie. Clinica privată se găseşte pe str. Mihai Eminescu (fosta Republicii), nr. 18, în municipiul Brăila.