Deşi instanţa a dat o soluţie definitivă şi a dispus repunerea pe funcţia de director medical a dr. Florin Ştefan, din cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Brăila, acesta încă aşteaptă să ocupe postul de pe care a fost "măturat". În plus, medicul are de recuperat şi sumele de bani aferente funcţiei, care se ridică la peste 40.000 de lei. Judecătorii Curţii de Apel Galaţi au dat soluţia în data de 19 ianuarie, motivarea a fost remisă părţilor, însă deocamdată nu s-a dat nicio dispoziţie. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brăila, dr. Gabriel Ciochină, ne-a declarat că aşteaptă avizul de la Ministerul Sănătăţii, unde urmează să fie trimis tot dosarul, întrucât Serviciile de Ambulanţă nu mai sunt în subordinea DSP ci a ministerului. El şi-a exprimat însă nemulţumirea vizavi de decizia instanţei şi a ţinut să precizeze faptul că va apela la calea extraodinară de atac în acest dosar, întrucât, din punctul său de vedere decizia de schimbare din funcţie a fost una corectă.
Dosarul în care dr. Ştefan s-a "luptat" cu Direcţia de Sănătate Publică, instituţia care a emis ordinul de înlocuire a directorului medical, a fost înregistrat iniţial la Tribunalul Brăila, însă prima instanţă nu i-a dat dreptate doctorului Ştefan. El a formulat recurs la instanţa superioară, respectiv Curtea de Apel Galaţi, iar aici decizia a fost în favoarea medicului. În motivarea recursului formulat la instanţa superioară de dr. Ştefan, acesta a susţinut că revocarea din funcţie este abuzivă, deoarece nu a fost cercetat disciplinar şi nici nu a existat un alt caz de revocare. În cursul anului 2008, a arătat dr. Ştefan, a mai fost revocat din funcţia interimară şi a câştigat în instanţă. Intimaţii, respectiv DSP şi Serviciul de Ambulanţă Judeţean, se arată în motivare, au arătat că revocarea din funcţia de conducere interimară, a serviciului judeţean de ambulanţă s-a dispus în temeiul art. 111 din Legea 95/2006, care prevede că, până la ocuparea prin concurs a funcţiilor de conducere care fac parte din comitetul director, conducerea interimară se numeşte prin act administrativ al autorităţii de sănătate publică. "Plecând de la acest text de lege, autoritatea emitentă a dispoziţiei contestate a apreciat că revocarea poate fi făcută oricând, de către autoritatea care a dispus numirea în funcţie, indiferent dacă mandatul interimar ajunsese sau nu la termen. Această interpretare nu poate fi primită. Principiul simetriei actelor juridice permite, într-adevăr, ca revocarea din funcţie să se facă , în lipsa unei prevederi exprese a legii, de aceeaşi autoritate care a dispus numirea în funcţie. În ce priveşte condiţiile de revocare din funcţie, însă, acestea nu pot fi discreţionare. Termenul de numire al reclamantului-recurent este unul incert sub aspectul duratei (nu şi al existenţei însă), respectiv până la ocuparea postului de conducere prin concurs. Până la împlinirea acestui moment, recurentul nu poate fi revocat decât ca urmare a unei proceduri disciplinare sau într-unul dintre cazurile de încetare a contractului individual de muncă sau a raportului de serviciu", se arată în motivare. Cum în prezenta cauză nu s-a făcut dovada respectării procedurii de sancţionare disciplinară sau de constatare a încetării raporturilor de serviciu, arată judecătorii, Curtea de Apel Galaţi consideră că revocarea din funcţie este nelegală şi că actul administrativ în care s-a concretizat revocarea este lovit de nulitate. "Pentru repararea integrală a prejudiciului suferit, se impune reintegrarea recurentului şi obligarea intimatei DSP Brăila la plata drepturilor băneşti de care acesta a fost lipsit. Examinând prezenta cauză prin prisma aspectelor enumerate, Curtea apreciază că prima instanţă (n.r. - Tribunalul Brăila) a pronunţat o hotărâre nelegală , care se impune a fi reformată". Curtea a dispus astfel reintegrarea pe funcţie a dr. Florin Ştefan şi plata drepturilor băneşti aferente funcţiei, începând cu data de 24 august 2012 până la data reintegrării efective.
"Faptul că obligaţia de plată revine DSP este iarăşi o mare eroare"
Doctorul Ştefan şi-a exprimat nemulţumirea vizavi de această întârziere, însă susţine că nu poate face altceva decât să aştepte. El are mari dubii şi în ceea ce priveşte recuperarea drepturilor restante. Oricum, din acest punct de vedere, directorul DSP are o altă părere, el spunând că dr. Ştefan nu a fost angajatul instituţiei sale şi că nu are de ce să plătească. "SAJ-urile sunt în subordinea directă a Ministerului Sănătăţii şi există hârtiile unde scrie că numirea se face cu avizul ministerului. De luni (n.r. - 16 martie) hârtiile o să plece la Bucureşti, am toate hârtiile, cu hotărârile, cu tot ce trebuie, să meargă la Ministerul Sănătăţii pentru aviz. Practic este punctul de vedere al ministerului, că de la 1 ianuarie 2014 SAJ nu mai este în subordinea DSP. Este un alt mod de organizare în momentul de faţă şi tot ceea ce se face, se face cu avizul ministerului, fiind în subordinea directă", a declarat Ciochină. În ceea ce priveşte motivarea Curţii de Apel Galaţi, directorul DSP a ţinut să precizeze că o să apeleze la calea extraodinară de atac, întrucât nu consideră că sunt respectate toate prevederile legale. "Faptul că obligaţia de plată revine DSP este iarăşi o mare eroare a ceea ce înseamnă instanţă de judecată, eu îmi menţin punctul de vedere în această problemă. Nu sunt angajatorul dar pe lege se spune că Direcţia de Sănătate Publică numeşte conducerea interimară. Decizia este de la nivel DSP şi eu consider că a fost luată în mod corect întrucât la vremea respectivă a fost un control al CJAS care s-a finalizat efectiv cu penalizare 1% la contractul încheiat cu CJAS. Eu consider, ţinând cont că motivul pentru care a fost sancţionat SAJ-ul cu acest procent de 1% era pe una din atribuţiile directe ale directorului medical interimar, că decizia a fost luată în mod perfect legal".
Directorul Gabriel Ciochină a mai spus că, în zilele următoare, va face demersurile pentru calea extraordinară de atac, aceasta ajungând să se analizeze, cel mai probabil, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. "Eu v-am spus care este treaba, Ministerul Sănătăţii trebuie să îmi trimită un aviz, ulterior primirii acestui aviz trebuie să mă conformez faţă de ceea ce spune de la Minister. Oricum, eu nu aveam nici calitate de angajator pentru dl. Ştefan, de asta şi spun că instanţa, aşa cum dă hotărârile judecătoreşti, vine în contradicţie cu legislaţia din România. Pentru că eu nu pot să dau nici măcar un singur leu unei persoane care nu este angajată a DSP, fiindcă ar trebui să reţin şi să virez la stat sumele privind taxele, nereţinerea şi neplata acestor sume înseamnă penal pentru mine, iar dacă nu este angajatul meu, eu nu pot să reţin şi să virez la stat. Cel puţin, din punctul acesta de vedere, este un nonsens", a încheiat directorul Ciochină. El a ţinut să mai aducă în atenţie faptul că, la acest moment, nu mai are niciun fel de implicare politică.
Legat de motivele care au fost invocate în august 2012, când a fost schimbat brusc din funcţie, dr. Florin Ştefan a susţinut de la început că acestea nu puteau fi imputate directorului medical. Potrivit medicului, schimbarea din funcţie s-a produs din cauza faptului că devenise un ghimpe în coasta celui care se afla atunci la conducerea SAJ Brăila, Silviu Radu. Mai exact, dr. Ştefan cu o lungă experienţă de manager la activ punea întrebări incomode care vizau modul cum erau cheltuiţi banii Ambulanţei la comanda lui Silviu Radu.