Mergi la conţinutul principal

Drăghincescu joacă afacerea «Piaţa Halelor» cu demisia pe masă

Amânare în cazul proiectului de hotărâre de Consiliu Local Municipal privind "Actualizare Lot 3 Piaţa Halelor". La şedinţa de vineri a CLM, acest punct a fost scos de pe ordinea de zi, la solicitarea iniţiatorului, adică a primarului municipiului, Aurel Simionescu. Motivul ţine de faptul că în Comisia de Urbanism, unde este membru consilierul liberal Simona Drăghincescu, s-au cerut documente şi lămuriri suplimentare cu privire la documentele, rapoartele şi studiile anexate proiectului de hotărâre. Trebuie menţionat însă că acesta putea să intre fără probleme în discuţia plenului CLM, iar consilierii puteau să-şi exprime votul, chiar dacă procedura s-a blocat la Comisia de Urbanism, întrucât avizul comisiilor de specialitate din cadrul CLM este unul consultativ, după cum ne-au explicat surse din cadrul administraţiei locale. S-a preferat însă amânarea dezbaterii privind acest proiect "fierbinte", tocmai pentru ca toţi consilierii să fie lămuriţi cu privire la toate aspectele ce ţin de acest proiect, astfel încât să se voteze în cunoştinţă de cauză. Cel mai probabil, proiectul ar urma să intre pe ordinea de zi a următoarelor şedinţe a CLM. Şi este normal să se întâmple asta pentru că, până la urmă, au fost demolate nişte construcţii care figurează şi acum în acte oficiale ca fiind proprietatea publică a municipiului, pentru a face loc unor construcţii noi, realizate pe banii comercianţilor care îşi desfăşoară activitatea în ele. Trebuie tranşată public această problemă dar, mai ales, trebuie făcute modificările în actele oficiale ale instituţiilor locale pornind de la situaţia reală privind regimul de proprietate asupra construcţiilor respective. Mai mult, modificările trebuie făcute respectându-se procedura cerută de lege, cu obţinerea tuturor autorizaţiilor şi avizelor necesare, iară nu prin radierea construcţiilor din inventarul public al municipiului, fără nici o explicaţie. Iar municipalitatea tocmai asta îşi doreşte, la fel ca şi Administraţia Pieţelor, prin promovarea proiectului contestat de consilierul liberal.

Cu demisia pe masă

Revenind la şedinţa de vineri a CLM, Simona Drăghincescu a ţinut să facă o declaraţie publică prin care s-a angajat că-şi dă demisia dacă se va dovedi că a greşit în privinţa proprietăţii asupra chioşcurilor demolate din Piaţa Halelor. "Vă promit că, dacă se demonstrează că vreo clădire din cele care sunt trecute ca fiind particulare şi sunt publice şi se va demonstra că această chestie este adevărată, adică eu am greşit în anul 2009 solicitând ... ăăă nu solicitând, nominalizându-se în hotărârea aceea de consiliu local, abrogată acum, de altfel, ca fiind «p particular» (cu referile la modificarea ilegală a HCLM 279/2009 privind actualizarea inventarului domeniului public al municipiului - n.r.) în loc să rămână în domeniul public, adică să fie o naţionalizare scriptică a clădirilor agenţilor economici, vă promit că-mi dau demisia din Consiliul Local. În cazul în care se va demonstra că acele clădiri sunt proprietate particulară a agenţilor economici şi aceştia vor aduce documentele notariale, facturi fiscale, declaraţii de impunere, autorizaţie de construcţie, solicit ca cei din conducerea APT să fie demişi, iar consilierii locali şi angajaţii primăriei care au întocmit acel document care nu este legal să fie demişi sau să-şi prezinte demisia", a spus sursa citată.
Interesantă este însă ezitarea cosilierului la momentul în care a adus în discuţie apariţia menţiunii "p. particular" în hotărârea de CLM privind actualizarea domeniului public: Drăghincescu a folosit exprimarea "am greşit în anul 2009 solicitând...ăăă nu solicitând, nominalizându-se în hotărârea aceea de consiliu local". Se pare că a luat-o gura pe dinainte şi că, de fapt, nu o eroare materială a fost contextul în care a apărut menţiunea "p. particular" în inventarul domeniului public, în dreptul mai multor clădiri din Piaţa Halelor şi din alte pieţe din oraş. Mai ales că în oraş au circulat zvonuri potrivit cărora adăugirea "p. particular" în actul HCLM 279/2009 s-a făcut după aprobarea actului în şedinţă a consiliului (şi care în forma sa originală nu are nici o menţiune "p. particular"), în urma intervenţiei directe a Simonei Drăghincescu pe lângă fostul secretar general al primăriei Brăila, Iorga Stoian, între timp pensionat forţat în urma scandalurilor în care a fost implicat vizând retrocedarea dubioasă a mai multor imobile, inclusiv a unei părţi din terenurile din Piaţa Concordia.

"P. particular" trebuie să dispară din inventarul domeniului public

Proiectul de hotărâre, scos vineri de pe ordinea de zi, urmăreşte intrarea în legalitate, atât a chioşcarilor din piaţa respectivă, dar şi a Administraţiei Pieţelor, precum şi corelarea înscrisurilor din scriptele oficiale cu situaţia existentă în teren în ce priveşte proprietatea publică şi privată asupra modulelor comerciale.
Proiectul este denumit "Actualizarea Lotului 3 Piaţa Halelor" şi îşi are izvorul într-un raport de specialitate al SC Administraţia Pieţelor şi Târgurilor SA Brăila în care se precizează că au fost constatate diferenţe cu referire la faptul că în cartea funciară a imobilului toate construcţiile figurează în domeniul public al municipiului, în contextul în care din scriptele APT reiese că nu toate au acest regim de proprietate. Faţă de această situaţie, societatea din subordinea Primăriei cere, în primul rând, eliminarea erorii materiale înscrisă în forma tabelară a HCLM 279/2009, mai precis a sintagmei "p. particular" din dreptul construcţiilor evidenţiate în domeniul public. De subliniat că reporterii "Obiectiv" au sesizat public, în repetate rânduri, existenţa acestei erori, cu "p. particular", în esenţă fiind vorba despre o intervenţie ilegală asupra textului HCLM 279/2009.
O altă propunere a APT preluată şi în textul de proiect, vizează construcţiile de la C16 la C26 din sectorul legume-fructe de pe strada Roşiori, în cazul cărora se impune trecerea din public în privatul municipalităţii în vederea parcurgerii "post factum" a procedurilor legale (casare şi demolare) impuse de faptul că, fizic, construcţiile nu mai există în teren, o parte dintre ele fiind demolate în 2009, pentru a fi construite două noi grupuri de module. De asemenea, se propune radierea din domeniul public a construcţiilor C5, C6, C14, C30, C27 şi C28 deţinute de proprietari particulari şi pentru care nu există acte care să ateste proprietatea publică a municipalităţii.

Drăghincescu şi dosarul penal

Simona Drăghincescu este cercetată penal într-un dosar având drept sursă plângerea formulată de conducerea Administraţiei Pieţelor Brăila. Aşa cum "Obiectiv" a relatat în repetate rânduri, este vorba despre un dosar care vizează perioada în care consilierul a fost la conducerea APT şi în care se vorbeşte despre gestiune frauduloasă, delapidare, abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu, divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, neglijenţă în păstrarea informaţiilor şi obţinerea ilegală de fonduri. Ca o paranteză, un capăt de acuzaţie a ajuns în atenţia procurorilor DNA Galaţi care au stabilit că nu este vorba despre fapte de corupţie şi, astfel, dosarul a ajuns înapoi la Brăila pentru soluţionare. Întreg scandalul privind acest dosar penal se concentreză pe lucrările de investiţii realizate în 2009 de către Administraţia Pieţelor, în zona Pieţei Halelor. S-a ridicat astfel problema demolării unor module comerciale, din zona legume-fructe, care figurează ca fiind proprietate publică a municipiului, pentru a face loc unor noi construcţii. Demolarea respectivelor chioşcuri s-a făcut fără a exista o aprobare din partea CLM şi nici nu s-a obţinut o autorizaţie de demolare.
A doua problemă apare în cazul modulelor construite în zona de comercializare flori a Pieţei Halelor. Pentru această investiţie a fost obţinută aprobarea CLM, care a fost de acord ca spaţiile comerciale să se realizeze integral din banii DAPT, astfel încât, la final, bunurile realizate să intre în proprietatea privată a APT. Pe semnătura Simonei Drăghincescu modulele au fost cumpărate de chiriaşi, fără a se obţine însă, în prealabil, o aprobare din partea CLM. Mai trebuie precizat că loturile de teren pe care sunt amplasate chioşcurile de flori nu au fost atribuite chiriaşilor prin licitaţie publică, ci prin negociere directă, în urma căreia toţi comercianţii au obţinut acelaşi preţ de atribuire.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro