Consilierul independent Simona Drăghincescu încearcă să găsească o pârghie legislativă prin care abonaţii la reţeaua de apă a oraşului să nu mai fie urmăriţi de penalităţi mai vechi de peste 3 ani. Reprezentantul local le propune administratorilor o soluţie mai rapidă de a-şi salva economiile. Concret, Drăghincescu recomandă asociaţiilor de proprietari să-şi deschidă conturi la bănci, să-şi depună banii încasaţi şi de acolo să facă viramentele pentru facturi către furnizorii de utilităţi. "În momentul în care un ordin de plată va fi completat cu date concrete, cu ceea ce reprezintă suma exact, adică factura curentă, este interzis prin lege ca suma să fie distribuită în altă parte", a atras atenţia consilierul municipal în cadrul unei recente conferinţe de presă.
De unde a plecat această nemulţumire? Simplu, consilierul independent spune că deşi asociaţiile de proprietari fac eforturi uriaşe să-şi plătească datoriile curente, le este imposibil să fie cu plăţile la zi din cauză că oamenilor li se taie chitanţă doar cu restanţele calculate în urma debitelor neachitate. "Pot să vă spun că din punct de vedere legal orice datorie comercială se prescrie după 3 ani de zile, dacă aceasta nu a fost notificată şi început un proces şi nu face obiectul unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. Se pare că nu există asemenea hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile pentru sumele foarte vechi, mă refer aici la 2004, 2005, 2006, adică penalităţi. Ceea ce pot să vă spun este că am luat la cunoştinţă de la asociaţiile de proprietari cum că se fac nişte eforturi disperate să ajungă cumva la zi cu datoriile curente, iar când se duc cu banii la CUP «Dunărea», le sunt încasate penalităţi foarte vechi. Într-adevăr, această modalitate de încasare a unor datorii foarte vechi repune în termen aceste datorii. Numai că administratorii nu sunt de acord cu această modalitate de plată pentru că ei se duc cu banii şi vor să plătească datoriile curente. Când plătesc, se trezesc că pe chitanţă scrie, de fapt, penalitate 2004, 2005 sau 2007. Este inadmisibil ce se întâmplă şi în calitate de consilier local municipal o să iau legătura cu ceilalţi colegi ai mei, în special cu PDL şi cu domnul Ionel Alexandru (PNG), să vedem ce prevederi legale găsim astfel încât să putem şterge din contabilitatea acestor societăţi comerciale sumele prescrise, iar oamenii să ajungă cu datoriile la zi", a mai precizat sursa citată. În altă ordine de idei, Simona Drăghincescu spune că nu tolerează ca
abonaţii reţelei de apă-canal a oraşului să fie privaţi de acest drept atât timp cât şi-au plătit datoria la asociaţie, iar administratorul a plecat cu banii. În cele din urmă, independenta a ameninţat Compania de Utilităţi Publice "Dunărea" Brăila că va face plângeri penale în numele cetăţenilor şi proprietarilor bun-platnici în cazul în care le mai opreşte furnizarea de apă potabilă: " În cazul în care CUP Dunărea doreşte să-şi recupereze datoriile restante, să facă bine să acţioneze în instanţă societăţile comerciale şi asociaţiile de locatari pentru recuperarea debitelor şi să nu le mai oprească apa".