Un nou studiu realizat de o echipă de cercetători americani a pus în evidenţă „sindromul inimii frânte". Potrivit lor, sănătatea cuiva poate fi serios afectată de pierderea unei fiinţe dragi, scrie agerpres.ro.
„Să mori din dragoste" este o expresie des folosită după o „inimă frântă", dar se pare că formula trebuie luată în sens propriu. Nicholas A. Christakis de la Harvard şi Felix Elwert de la Universitatea Wisconsin au observat timp de nouă ani peste 370.000 de perechi căsătorite din Statele Unite. Conform observaţiilor lor, când unul dintre parteneri moare, riscurile ca celălalt să îl urmeze cresc semnificativ. „Ştim acum că acţiunea combinată a inimii şi creierului face ca oamenii cu inima frântă să moară după un eveniment stresant survenit brusc", a spus la ABC News Angela Kucia, conferenţiar la Universitatea South Australia.
Trebuie să se desfăşoare cercetări suplimentare în acest sens, dar oamenii de ştiinţă sunt de părere că marea cantitate de hormoni de stres produsă poate deteriora inima. Atunci apar brusc dureri toracice şi insuficienţă cardiacă. Prin urmare, sindromul inimii frânte ar fi legat de un eveniment şocant. Când o persoană moare după o boală îndelungată, de exemplu, riscurile ca partenerul să îi urmeze nu cresc.