Mergi la conţinutul principal

A doua zi de triaj în şcoli: 13 suspiciuni de gripă clinică la Măxineni

• asta s-a raportat ieri la Direcţia de Sănătate Publică Brăila • în urma unui nou triaj epidemiologic făcut în şcoli, numărul cazurilor şi suspiciunilor de gripă a ajuns la 26

 

Se înmulţesc suspiciunile de gripă clinică! În urma unui nou triaj epidemiologic făcut ieri, 13 elevi care învaţă la unităţile arondate Liceului Tehnologic “Matei Basarb” Măxineni s-ar fi îmbolnăvit, urmând ca medicii să confirme dacă e vorba de vreun virus gripal sau o infecţie respiratorie.

“Sunt 13 copii din opt unităţi de învăţământ arondate liceului. Doi sunt într-o clasă, în rest câte unul. Cazurile nu sunt confirmate, sunt doar suspiciuni. În rest nu avem probleme. Mai sunt copii răciţi la grădiniţă, dar, ştiţi cum e, ei se îmbolnăvesc mai repede la această vârstă”, ne-a declarat prof. Virgil Neagu, directorul adjunct al Liceului “Matei Basarab” Măxineni.

În urma triajului epidemiologic de ieri, numărul cazurilor şi suspiciunilor de gripă clinică raporate a fost de 26, după cum urmează: 13 cazuri la Liceul Tehnologic “Matei Basarab” Măxineni, 4 cazuri la Liceul Tehnologic “Nicolae Oncescu” Ianca, 4 cazuri la Şcoala Gimnazială “Ion Luca Caragiale”, 2 cazuri la Grădiniţa nr. 39, un caz la Grădiniţa nr. 6. un caz la Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu” şi un caz la Şcoala Gimnazială Roşiori. În ceea ce priveşte cazurile şi suspiciunile de infecţii respiratorii, numărul acestora a fost de 535. Precizăm că, la nivelul judeţului Brăila au făcut obiectul triajului epidemiologic aproape 15.000 de elevi şi preşcolari.

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Brăila ne-a declarat că va face o analiză severă a tuturor cazurilor raportate pentru a stabili cu exactitate câţi copiii s-au îmbolnăvit de gripă clinică şi câţi de viroze.

Reamintim că Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că acolo unde, din cauza gripei, absenteismul e peste 20% într-o clasă sau într-o şcoală, inspectoratele şcolare pot lua decizia suspendarii cursurilor pe o perioadă limitată. Până vineri, atunci când elevii vor intra în vacanţa intersemestrială, personalul medical trebuie să facă zilnic triajul epidemiologic. În unităţile de învăţământ unde nu există medic sau asistent, profesorilor le revine sarcina de a verifica starea de sănătate a elevilor şi a-i trimite acasă pe cei care prezintă simptome de răceală sau gripă.

 

Ministerul Sănătăţii va hotărî dacă declară sau nu epidemie de gripă

Ministrul Sănătăţii urmează să ia astăzi o hotărâre referitoare la declararea epidemiei de gripă. Ieri, încă o persoană a decedat din cauza gripei. Este vorba despre o femeie de 39 de ani, identificată cu virus gripal tip A, din judeţul Cluj. Femeia avea şi alte afecţiuni, dar nu era vaccinată. În ultimele două săptămâni, numărul deceselor cauzate de virusul gripal a ajuns la 48, iar numărul cazurilor de gripă raportate a ajuns la 522.

„Dacă pentru a treia săptămână consecutiv numărul cazurilor diagnosticate va depăşi numărul cazurilor estimate, atunci vom declara epidemie de gripă. În ceea ce priveşte pacienţii care prezintă simptomele unei gripe, aceştia trebuie să se adreseze în primul rând medicului de familie, să evite automedicaţia şi să respecte cu stricteţe instrucţiunile pe care inclusiv Ministerul Sănătăţii le-a transmis în teritoriu având în vedere multiplele cazuri de viroze respiratorii din această perioadă”, a declarat Sorina Pintea, potrivit hotnews.ro.

România a trecut deja prin două săptămâni epidemice, iar în cazul unei a treia săptămâni epidemice consecutiv, Ministerul Sănătăţii va declara oficial epidemie de gripă.
Potrivit Centrului Naţional pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile, în urma raportării din săptămâna 14-20 ianuarie, numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute a crescut din nou cu peste 20% faţă de nivelul aşteptat.

S-au înregistrat la nivel naţional 4.625 cazuri de gripa clinică, comparativ cu 1.155 înregistrate în săptămâna precedentă şi cu 128 cazuri înregistrate în aceeaşi săptămână a anului anterior (S03/2018). Totodată, au fost înregistrate 58 cazuri de infectii respiratorii acute severe (SARI), cu 27 mai multe faţă de săptămâna anterioara şi cu 41 mai multe faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro