Mergi la conţinutul principal

Doua proiecte investitionale de modernizare a termoficarii

Necesitatea reabilitarii, modernizarii, precum si a eficientizarii sistemului local de termoficare in regim centralizat, a condus la situatia fericita in care municipalitatea are la acest moment la dispozitie doua studii in acest sens. Unul este realizat de catre Institutul de Studii si Proiectari Energetice (ISPE), iar cel de-al doilea de catre o firma de consultanta din Franta "Poyry Energy". Daca in cazul ISPE studiul a fost preluat ca parte a strategiei de alimentare cu energie termica a municipiului si depusa la Unitatea de Management al Proiectului "Termoficare 2006 - 2009", francezii au anuntat recent ca au finalizat prima faza a proiectului adica au realizat studiul de fezabilitate si au formulat propunerile de solutii. Colaborarea cu francezii a fost initiata de SC "CET" SA Braila, care a accesat un program de studii si documentare in domeniul eficientei energetice, finantat cu fonduri franceze nerambursabile. Obiectivul colaborarii cu "Poyry Energy" il constituie definirea conditiilor tehnice, organizatorice, contractuale si financiare pentru construirea unei centrale cu cogenerare si optimizarea conditiilor de productie si distributie de caldura.
Revenind in cazul colaborarii cu ISPE, studiul de fezabilitate al institutului a rezultat in urma unui studiu de prefezabilitate in care au fost analizate din punct de vedere al indicatorilor tehnico-economici mai multe variante. Finalitatea a fost realizarea unui raport detaliat cu privire la variantele de configuratie a sursei noi si strategia de racordare a tuturor centralelor de cvartal la sistemul centralizat. A rezultat o varianta cu un ciclu combinat constituit dintr-o turbina cu gaze de 17 MWe si turbina cu abur cu cazan recuperator de 9 MWe in cogenerare si cu o capacitate termica de 18,6 MWth. "Solutia tehnica este asadar realizarea unei surse de producere a energiei termice si electrice in regim de cogenerare care asigura functionarea in banda tot timpul anului atit pe sezonul rece, cit si cel cald. Pentru a compensa necesarul de energie termica in sezonul rece s-au prevazut 3 cazane de apa fierbinte cu o capacitate de 46,5 MWth fiecare care pot functiona cu gaz si sau pacura sau cu biodiesel. In concluzie, studiul ISPE propune o configuratie clara, stricta, tehnica", ne-a declarat directorul general al SC "CET" SA, Nicu Bajan. Acesta a mai explicat ca efectul ce va fi resimtit de beneficiarul final al serviciului, adica populatia, va fi un pret al gigacaloriei de 49 euro si un pret al energiei electrice de 57 euro/MWh. De mentionat este ca investitia va fi finantata 50% din Programul Termoficare 2006 - 2009 si are un cost total inclusiv reabilitarea instalatiilor interioare de bloc estimat la 134,5 milioane euro cu o amortizare in 20 de ani.

In varianta "Poyry Energy", costul gigacaloriei va fi de 50 euro/unitate

In comparatie cu studiul ISPE, cel al "Poyry Energy" in prima etapa a acestuia se concretizeaza intr-o paleta de solutii tehnice care lasa libertatea investitorului sa aleaga solutia convenabila atit in ceea ce priveste configuratia sursei, dar si combustibilul utilizat. "Din punct de vedere al indicatorilor tehnico-economici, in oricare dintre variantele propuse de studiu, in final, se ajunge la un pret al gigacaloriei la consumator de 50 euro. In schimb are un pret mai ridicat al energiei electrice de 70 euro/MWh, aceasta derivind din faptul ca sursa in cogenerare sugerata de studiul "Poyry Energy" este utilizata numai pe timpul sezonului rece", a spus Bajan, adaugind ca, in mare parte, costul mediu al investitiei este asemanator cu cel al ISPE de 131,1 milioane euro. "Perioada de amortizare este tot de 20 de ani avind in vedere finantarea de 50% tot prin Programul Termoficare 2006 - 2009. Deosebirea esentiala intre cele doua abordari este aceea ca "Poyry Energy", consultantul francez, va elabora asa-numitul studiu bancabil, caietul de sarcini si celelalte documente necesare pentru implicarea unuia sau mai multor investitori privati in realizarea investitiei", a punctat directorul "CET". De asemenea, sursa citata a subliniat ca ambele studii au punctat foarte bine la capitolul reducerea costului de producere a energiei termice cu efect benefic direct asupra gradului de suportabilitate a consumatorului final, adica populatia municipiului.
Intrebat cine va avea un cuvint greu de spus la momentul in care se va pune problema alegerii unuia dintre cele doua proiecte, Bajan a spus ca decizia va apartine in egala masura municipalitatii, investitorului cooptat in finantare, precum si specialistilor unitatii de management al programului "Termoficare 2006 - 2009".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro