Aproape doua ore, avocatii si justitiabilii au fost nevoiti sa astepte reluarea activitatii, care in "sala pasilor pierduti", care pe treptele Palatului de Justitie. Salile de judecata au fost inchise, la fel arhivele si birourile, insa personalul auxiliar a preferat sa protesteze in liniste, evitind sa agite pancarte si sa vocifereze pe treptele institutiei, asa cum au facut colegii lor de la alte instante din tara.
"Vom urma toate formele de protest, dar cu respectarea legii", ne-a declarat liderul sindicatului grefierilor braileni, Viorica Gheorghe-Bach, contactata ieri, dupa declansarea protestului spontan.
Cauza protestului
Potrivit liderului de sindicat, in ziua de 15 septembrie 2006, a avut loc, la Bucuresti, Adunarea generala a Federatiei Nationale a Sindicatelor "Justitia", cu participarea liderilor de sindicate afiliate, precum si a ministrului Justitiei, Monica Macovei, si a secretarului de stat Katalin Kibedi. Motivul intilnirii l-a constituit neadoptarea legii de salarizare a personalului auxiliar din Justitie si parchetele de pe linga acestea, conform proiectului agreat atit de minister, cit si de sindicate, la data de 1 august 2006.
Intrucit Ministerul Justitiei a prezentat o noua varianta a proiectului legii de salarizare, prin care au fost diminuati coeficientii de multiplicare prevazuti in varianta din 1 august 2006 - proiect avizat favorabil de CSM si CES (Comisia Economica de Salarizare) -, sindicalistii au decis declansarea unor ample actiuni de protest. Astfel, incepind de ieri, activitatea la instante si la parchetele de pe linga acestea va fi intrerupta zilnic, timp de doua ore, intre 9.00 si 11.00, pina la solutionarea revendicarilor. Mai mult, in situatia in care revendicarile salariatilor nu vor fi satisfacute, se va trece la forma extrema de protest, respectiv "suspendarea intregii activitati", incepind de luni, 25 septembrie 2006. In acest caz, potrivit Statutului personalului auxiliar din Justitie, grefierii vor trebui sa asigure, totusi, o treime din activitate, ne-a declarat liderul sindical. Ieri, la Bucuresti, urma sa aiba loc o noua runda de negocieri intre comisia sindicala si reprezentantii Ministerului Justitiei, pentru aplanarea conflictului de munca.
Contactata in cursul zilei de ieri, judecator Lenuta Mocanu, purtatorul de cuvint al Tribunalului Braila, ne-a declarat ca, inca de la declansarea protestului, magistratii braileni au fost informati in legatura cu doleantele grefierilor, actiunea personalului auxiliar desfasurindu-se "in limitele legii".
"O astfel de actiune afecteaza actul de justitie, dar ea nu poate fi oprita de catre magistrati sau de catre conducerea institutiei. Protestul este declansat la nivel national, inclusiv la nivel de Curte de Apel, de catre sindicatul personalului auxiliar din Justitie", a spus reprezentantul Tribunalului Braila.