Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Doua directoare cu capsa pusa

Numai justitia mai poate face ordine in relatiile dintre Liceul cu Program Sportiv si Clubul Sportiv Municipal. Aceasta a fost concluzia la care a ajuns directoarea LPS, Elena Toader, si ca urmare i-a facut plingere penala directoarei CSM, Tinca Amza, pentru tulburare de posesie, in urma unui incident petrecut in luna august. Antrenorul Clubului Sportiv Municipal (CSM), Catalin Nistor, isi desfasura o ora de initiere inot pe bazinul descoperit al LPS. Directoarea LPS, Elena Toader, a vrut sa verifice activitatea antrenorilor. A intrat in incinta bazinului, a scos copiii din apa ca sa-i numere, tot timpul fiind insotita de Politie. Copiii s-au speriat, parintii s-au suparat si au chemat-o pe directoarea CSM, Tinca Amza. Directoarea Elena Toader sustinea ca antrenorul CSM nu are ce cauta pe bazin pentru ca CSM nu a platit chirie si nu exista nici un contract in acest sens, in timp ce directoarea CSM sustinea ca indiferent daca este semnat sau nu acel contract, antrenorii sai au dreptul sa foloseasca bazinul.
"Daca ea considera ca Nistor nu avea voie sa intre in bazin, trebuia
sa-mi trimita o adresa in care sa spuna clar ca reprezentantii CSM-
ului nu au voie sa intre in bazin si de ce. Eu i-am facut o adresa ca
sa inchiriez culoarul, dar ea a plecat in concediu, nu mi-a raspuns,
si apoi a venit cu Politia. Nici mai tirziu nu ne-a informat ca nu avem
voie la bazin, pentru ca dupa o luna si jumatate sa ne trezim cu
surpriza. Mi se pare foarte urit ce face, pentru ca a asteptat sa se
termine scoala, sa nu mai aiba nevoie de sala de atletism pe care a
folosit-o si pentru care nu a platit chirie un leu, pentru ca apoi sa
loveasca pe la spate. Probabil ca are ceva personal cu mine, dar eu nu vreau decit sa mearga performanta. CSM-ul a investit in sportivii cu dubla legitimare si se poate vedea la o ancheta ca toti copiii care au avut rezultate pina acum sint cu dubla legitimare", ne-a declarat Tinca Amza.
"Eu am dat-o in judecata, urmeaza o ancheta. Pe cale legala se va rezolva. Dinsa trebuie sa invete sa respecte legea, sa respecte regulile acestei institutii. In continuare a incalcat legea. A continuat inca o luna de la acel incident din august sa vina pe bazin si acest lucru se numeste tulburare de posesie. De doua saptamini incercam sa semnam protocolul. I l-am trimis si ieri, dar nu l-a primit. Eu sint o persoana onesta si altii incearca sa-mi strice imaginea. Eu am tot iertat, dar nu mai sint dispusa. Legea trebuie respectata. Justitia va spune cine are dreptate" declara, la rindu-i, prof. Elena Toader.

In bazin este o atmosfera foarte tensionata

Conflictele dintre cele doua institutii au inceput odata cu venirea la conducerea LPS a prof. Elena Toader. Ea a declarat ca atunci cind a preluat functia de conducere nici un act nu era in regula, ca i-au trebuit sase luni sa puna totul in ordine. La CSM se antrenau elevii LPS de la atletism, iar CSM isi antrena sportivii pe bazinele de la LPS. Noul director a solicitat ca CSM sa plateasca chirie pentru culoarele din bazinul LPS, iar LPS sa plateasca chirie pentru pistele inchiriate de la CSM. Pentru inchirierea pistelor de atletism era semnat un contract, iar directorul LPS spune ca a vrut sa plateasca, dar CSM nu i-a dat factura si in aceste conditii nu a putut plati. "La atletism exista un protocol de colaborare de ani de zile pe care
nu l-a modificat pentru ca acolo scrie ca sportivii dublu legitimati
beneficiaza de 120 de ore de pregatire gratuite. Acolo i-a convenit,
in schimb pe cel de la natatie l-a reziliat in februarie 2007. Din 2006
am tot facut adrese prin care am solicitat inchirierea a doua
culoare pentru desfasurarea orelor de performanta si pentru
desfasurarea orelor de la catedra de natatie a lui Catalin Nistor, dar nu am primit raspuns. Sint stupefiata, este o lipsa de respect pentru
unul dintre sportivii liceului, care este maestru emerit al sportului,
profesor de Educatie fizica, un pedagog care este cautat de parinti
pentru ca nu se multumeste doar sa faca plaja pe marginea
bazinului, ci intra cu copiii in apa. Nistor a muncit cu copii din 5 pina
in 29 august, iar zece dintre copiii pe care i-a initiat sint acum in
clasa intii la LPS, s-a mai facut o clasa, asadar, datorita lui, iar restul sint la gradinita. Prin munca aceluiasi Nistor, si se poate verifica, s-au adus venituri in valoare de 20,5 milioane de lei, bani care au fost destinati copiilor cu dubla legitimare, care au scos medalii in sezonul competitional. Eu mai intreb, daca Diana Mocanu ar fi ramas salariata CSM-ului, de acelasi regim ar fi avut parte? Cred ca doamnei directoare de la LPS ii place sa se judece, cu cine? Cu cei care au adus faima sportului brailean. Pe mine ma intereseaza doar performanta, si voi milita pentru ea, chiar daca voi mai fi pusa din cind in cind, sa trec pe la sediul Politiei pentru declaratii. Pentru dreptate si pentru performanta ma voi bate pina in pinzele albe", a mai precizat Tinca Amza.
Directoarea Elena Toader spune ca CSM avea obligatia prin contract sa sustina si sa recompenseze elevii cu performante, ca nu a facut o favoare nimanui. "Sportivilor mei li s-a dat ce s-a cuvenit. Problemele nu se rezolva prin presa. Tot aici, intre antrenori. In bazin este o atmosfera foarte tensionata. Si inainte era, dar era pentru performanta. Acum este pentru rautati. Chiar daca eram multi, fiecare isi vedea de rezultate. Era o atmosfera constructiva, acum este distructiva. Sint ambitii personale, unii au de platit niste polite altora", a explicat antrenoarea emerita Laura Sachelarie, profesoara la Liceul cu Program Sportiv.

"Este o pata pe obrazul sportului de performanta"

Unul dintre fostii directori ai LPS-ului, Ion Ionescu, s-a aratat
consternat de atitudinea sefei lui. Cel care a reusit sa o promoveze
in marea performanta pe Camelia Potec si sa-i indrume pasii spre
titlurile continentale la juniori si seniori o vede pe directoarea LPS-
ului ca principala vinovata in mentinerea starii de tensiune intre cele
doua grupari. "Este o mare pata pe obrazul sportului de performanta, al Brailei in general. In timp, aceasta colaborare dintre LPS si CSM a dat multe roade, iar acum nu se mai doreste, fie ca se invoca un protocol nefacut la timp sau un raspuns la o solicitare de inchiriere, ca de acolo a pornit totul. Tinca Amza a solicitat in scris ceva, Elena Toader a tergiversat in mod intentionat luarea unei decizii si nu a dat un simplu raspuns afirmativ la o activitate care era deja inceputa si care nu era una ilegala", a declarat Ion Ionescu. Punctul de vedere al profesorului Ionescu legat de incidentul din august care se pare ca sta la baza plingerii penale a directoarei Elena Toader a fost unul la fel de transant: "Si atunci Toader a avut o atitudine deplasata, ea a venit pe picior de forta si, legal, nu avea voie sa intrerupa ora de pregatire, numai ca in stilu-i caracteristic nu a facut altceva decit sa tipe si sa urle. M-am cam saturat, orice propunere constructiva, sau reclamatie care a plecat de la LPS s-a oprit la poarta Inspectoratului. La noi exista o stare de tensiune, inretinuta bineinteles de directoare si din punctul meu de vedere cu astfel de oameni nu poti colabora si atunci cine are de suferit decit copiii care vin la LPS sa faca performanta", a mai spus prof. Ion Ionescu. Faptul ca in august prof. Elena Toader a intrat peste copii in timpul orei realizate de Catalin Nistor a fost dezaprobat si de prof. Gabriela Stoicescu Clinciu. "Nu trebuia sa intervina in modul acela brutal, agresiv, cu tipete si in nici un caz nu trebuia sesizata Politia. De altfel, directoarea se comporta agresiv cu toata lumea. Intre Elena Toader si noi este o totala lipsa de comunicare. In privinta procesului intentat de directoarea LPS celor doi reprezentanti ai CSM-ului, opinia mea este una singura, aceasta initiativa aduce numai deservicii unitatii noastre scolare, ne-am facut de rusine", a mai adaugat Gabriela Stoicescu Clinciu.
Pina si directoarea LPS, Elena Toader, recunoaste lipsa de comunicare. Ea sustine in schimb ca nu se intelege doar cu profesorii care nu-si fac treaba, iar cu directoarea Tinca Amza nu comunica pentru ca are o alta tinuta morala, o alta educatie si ca ea nu bate cu pumnul in masa ca sa faca legi.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii