Mergi la conţinutul principal

Doua blocuri au fost debransate de la reteaua de apa

Sute de apartamente din mai multe cartiere ale orasului au fost debransate de la reteua de furnizare a apei reci din cauza datoriilor astronomice acumulate in timp de catre locatari. Si asta in conditiile in care avertizarile meteo indica faptul ca zilele urmatoare ne asteapta o perioada caniculara cu temperaturi de 36 - 38 grade Celsius. Mai mult, in aceasta perioada, si furnizorul de apa calda a intrat in revizie tehnica si, timp de 3 saptamini, intreg orasul va avea de suferit.
In cursul zilei de ieri, echipele de interventie de la regia locala de apa-canal au debransat doua asociatii de la retea si le-a montat in apropiere cismele al caror consum de apa este contorizat. Este vorba despre AP 399 din Viziru I si AP 242 din cartierul Viziru III, care inregistreaza restante la nivelul anului 2004. Masura debransarii a stirnit nemultumirea locatarilor Blocului 9 din Viziru I care au iesit ieri in fata imobilului incercind sa se puna totusi de acord cu privire la solutia care se impune pentru a depasi situatia critica. Dupa debransarile de ieri, numarul total al asociatiilor care, la acest moment, nu mai primesc apa rece prin reteaua de bloc se ridica la 4, in conditiile in care deja AP 711 din Hipodrom si AP 481 Dorobanti sint debransate de ceva vreme.

Blocurile debransate au acumulat datorii de aproape 800.000 lei

Conducerea regiei locale de apa canal a aplicat aceasta masura radicala dupa ce a incercat de mai multe ori, fara succes, sa negocieze cu cele 4 asociatii de proprietari plata esalonata a celor aproape 800.000 lei creante de recuperat. Concret, numai cele doua asociatii debransate ieri, adica AP 242 si AP 399, acumuleaza datorii totale de peste 300.000 lei, din care jumatate sint numai penalitati de intirziere. In detaliu situatia se prezinta astfel: AP 242 are de plata 131.711 lei din care 73.725 lei contravaloarea apei consumate, in timp ce AP 399 are de plata 203.572 lei din care 103.841 lei sint penalitati.
Cumulat pe cele 4 asociatii de proprietari care se alimenteaza de la cismelele de linga bloc, datoria totala pe care regia de apa-canal incearca sa o recupereze se ridica la 772.797 lei din care 366.195 lei penalitati. De mentionat este ca primul loc in ceea ce priveste cuantumul datoriei il ocupa AP 711 care administreaza interesele locatarilor blocului G13 din Hipodrum, cunoscut ca Blocul "Nato", debransat inca din luna martie. Potrivit datelor prezentate de RA "Apa", aceasta asociatie are o datorie de 396.544 lei din care aproape 210.000 lei contravaloarea apei consumate.

7 din 8 asociatii preavizate au semnat conventia de reesalonare a datoriilor

Conducerea regiei de apa-canal a explicat ca a declansat inca din primul trimestru al anului o campanie de "sensibilizare" a asociatiilor de proprietari din municipiu cu cele mai mari si cele mai vechi datorii. "In doua etape au fost preavizate 21 de asociatii cu probleme, dintre care numai la inceputul acestei luni au fost 8 asociatii. Preavizul a fost dat catre AP 210, AP 794, AP 522, AP 399, AP 749, AP 796 si AP 241. Dintre acestea 7 au venit, cu exceptia AP 399 debransata chiar astazi (ieri - n.r.) si au semnat protocol de esalonare a datoriilor si vor fi atent monitorizate. Asta nu inseamna ca au depasit pericolul intrucit in cazul in care nu-si respecta obligatiile de plata asumate vor fi debransate. Preavizul pentru aceste 8 asociatii le-a fost comunicat inca din data de 3 august si calculele au avut la baza situatiile cu incasari la finele lunii iulie 2007", ne-a declarat directorul economic al RA "Apa", ec. Ofelia Neacsu. De asemenea, sursa citata a precizat ca regia are de recuperat numai de la asociatiile de proprietari din municipiu aproape 6 milioane de lei, la care se adauga alte circa 5 milioane penalitati, calculate ca urmare a neachitarii la scadenta a facturilor emise. De mentionat este ca, potrivit situatiei privind soldurile asociatiilor de proprietari la data de 21 august, exista citeva zeci de consumatori care sint cu plata la zi a facturilor la serviciul de apa-canal, asa cum este cazul AP 458, AP 697, AP 274, sau AP 633.

"Cu ce sintem noi vinovati ca unii dintre vecini nu au bunul simt sa plateasca ce consuma?"

Locatarii blocurilor debransate ieri sint profund nemultumiti de situatia creata explicind ca foarte multi dintre ei sint cazuri sociale si inregistreaza venituri mici care abia le permit sa-si duca traiul de zi cu zi. Mai grav, unii au reclamat ca au acum de suferit desi sint cu plata la zi a intretinerii. "Ce fac eu acum? Am 7 copii si nu mai am apa rece desi nu am restanta la intretinere si ca mine mai sint si altii. Cu ce sintem noi vinovati ca unii dintre vecini nu au bunul simt sa plateasca ce consuma? Problema este ca noi ii ducem in spate de mai multi ani pe acesti restantieri si ca asociatia nu s-a implicat deloc sa lamureasca situatia", ne-a declarat revoltata Elena Paun care locuieste in Blocul 9 din Viziru I. Punctul de vedere al acesteia este sustinut si de alti vecini de bloc care s-au strins, ieri, la prima scara a imobilului, bulversati de ceea ce li s-a intimplat. "Echipa a venit dimineata tare, cred ca in jurul orei 6 si nu i-a simtit nimeni, pentru ca daca ii vedeam eu nu-i lasam sa faca nimic. Muream cu ei de git", a mai completat Elena Paun. Acum pentru ca se vad nevoiti sa-si care in casa cu galetile apa locatarii se gindesc serios cum sa faca sa stringa o parte din bani cu care sa achite macar partial datoria catre regia de apa-canal, in ideea ca va fi reluata furnizarea apei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu