• personalul auxiliar de la instanţele brăilene solicită calcularea corectă a salariilor, plata orelor suplimentare şi condiţii decente de muncă • un grup de protestari brăileni s-a aflat vineri în faţa Ministerului Justiţiei din Bucureşti • tot vineri au avut acţiune de protest şi poştaşii • ei cer implicarea factorilor decizionali la nivel central în soluţionarea principalei revendicări: creşterea salariilor
Solidari cu sindicaliştii din toată ţara, grefierii de la Tribunalul şi Judecătoria Brăila continuă protestele începute în urmă cu două săptămâni. Vineri, 7 octombrie 2016, protestatarii s-au aflat în faţa Palatului Justiţiei, iar o delegaţie a personalului auxiliar de la Brăila a fost prezentă în faţa Ministerului Justiţiei din Bucureşti.
“În prezent, ni se calculează salariile în baza unei legi abrogate, Legea nr. 330/2009, ceea ce contravine normelor legale şi statului de drept. Lipsesc contractele de muncă şi actele adiţionale pentru mulţi dintre membrii personalului auxiliar, iar pentru orele suplimentare pe care le efectuăm ni se spune să luăm libere. Acest lucru este însă imposibil, pentru că nu are cine să ne înlocuiască. Stăm cu toţii peste program. Mai mult, deşi suntem beneficiarii sporurilor pentru condiţii grele de muncă şi risc, nu ni se reduce vârsta de pensionare, aceasta fiind de 60 de ani ni s-au plâns protestatarii.
Grefierii de la instanţele brăilene sunt nemulţumiţi, de asemenea, de faptul că îşi desfăşoară activitatea în condiţii improprii, stând câte 4-6 salariaţi într-un birou de 10-12 mp, împreună cu un munte de dosare. Asta în condiţiile în care, potrivit legii, un singur grefier trebuie să beneficieze de un spaţiu de lucru de minim 12 mp.
“Vom continua protestele până la soluţionarea tuturor revendicărilor noastre, referitoare la calculul corect al salariilor, condiţii decente de muncă, asigurarea necesarului de aparatură informatică şi aplicarea statutului grefierilor”, au mai spus membrii personalului auxiliar de la instanţele brăilene, prezenţi vineri pe treptele Palatului Justiţiei.
Protestul grefierilor a început în jurul orei 10.00 şi s-a încheiat în jurul orei 13.00. Trebuie precizat faptul că grefierii de la parchetele brăilene s-au solidarizat cu colegii de la instanţele de judecată şi susţin revendicările personalului auxiliar din justiţie.
Poştaşii au pichetat Prefectura Brăila
Tot în cursul zilei de vineri au ieşit la protest şi poştaşii brăileni supăraţi că se tergiversează nejustificat soluţionarea revedicărilor la nivelul companiei angajatoare, revendicări formulate la finele lunii trecute, în cadrul acţiunilor spontane de protest derulate în mai multe oraşe din ţară, inclusiv în Brăila.
Ca un scurt remember, în data de 27 septembrie, poştaşii au oprit lucrul timp de două ore începând cu ora 9.00 principala problemă semnalată fiind nivelul scăzut al salariilor. Mulţi dintre protestatari au explicat la vremea respectivă că lefurile se situează sub pragul de 1.000 lei sumă netă, existând pericolul real ca aproape 80% dintre angajaţi să ajungă să fie plătiţi la nivelul salariului minim pe economie.
Revenind la protestul de vineri, 07 octombrie, câteva zeci de lucrători ai structurii locale a CN Poşta Română, au pichetat sediul Prefecturii Brăila, începând cu ora 11.30. Poştaşii au cerut ca nemulţumirile lor să se facă auzite la nivel central, astfel încât acţionarii companiei să se implice în soluţionarea principalei lor revendicări: majorarea salariului în sumă fixă cu 200 lei brut. Un memoriu în acest sens a fost înaintat reprezentantului Guvernului în teritoriu, prefectul Mădălina Cochino, cu rugămintea de a fi transmis la Bucureşti. ?ncă din primăvara acestui an Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România a sistat calendarul acţiunilor de protest, ca urmare a intrării în negocieri cu administraţia C. N. Poşta Română. Din păcate negocierile au înregistrat un eşec total din punct de vedere al creşterii salariului, riscând astfel creşterea alarmantă a procentului celor din companie cu salariul minim pe economie Până la 70 %. În Brăila situaţia este şi mai dramatică dacă ţinem cont de faptul că aproximativ 70% dintre salariaţii poştali ce activează în mediul rural, şi vorbim aici de circa 200 de persoane, lucrează cu fracţie de normă, respectiv cu 4 sau 6 ore ne-a declarat liderul de sindicat al salariaţilor structurii locale a companiei de Poştă Marian Gheorghe.
În jurul orei 12.00 platoul din faţa Prefecturii Brăila a fost eliberat de protestatarii de la Poşta Română.