Mergi la conţinutul principal

Două premiere mondiale pentru filmele cu Emilian Oprea

• "De ce eu?" se lansează în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, iar "Autoportretul unei fete cuminţi" va avea premiera la Festivalul de la Rotterdam


"De ce eu?", filmul care-l are în rol principal pe actorul brăilean Emilian Oprea, va avea premiera mondială în selecţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin (5-15 februarie 2015), secţiunea Panorama Special (Berlinale Panorama) dedicată premierelor importante din cinema-ul independent. Filmul lui Tudor Giurgiu va concura în această secţiune cu producţii din ţări ca Mexic, Maroc, Statele Unite ale Americii şi Argentina. în total, în secţiunea "Panorama" rulează 34 de lungmetraje de ficţiune din 29 de ţări. "De ce eu?" va avea premiera pe marile ecrane româneşti pe 27 februarie, potrivit anunţului producătorilor, "Libra Film".
Filmul este inspirat de un caz real, petrecut în România la începutul anilor 2000, cel al sinuciderii procurorului Cristian Panait. Bazat pe fapte reale, "De ce eu?" spune povestea lui Cristian (Emilian Oprea), un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000.

 

 

 

"Un film inspirat dintr-o realitate atât de puternică poate fi făcut într-o mie de feluri. Pe mine însă mă interesează strict demontarea mecanismelor prin care un om puternic, la propriu şi la figurat, ajunge în doar 20 de zile să-şi ia viaţa. Ce mecanisme, ce resorturi interne se declanşează în momentul în care descoperi că tot sistemul pentru care ai lucrat şi în care te-ai format e corupt şi putred din temelii? E, practic, un film despre dezintegrarea rapidă a unui om care alege să lupte, din interior, împotriva sistemului", a declarat Tudor Giurgiu, citat într-un comunicat Libra Film.
Protagonist al filmului este Emilian Oprea, actor la Teatrul "Maria Filotti" din Brăila, aflat la primul său rol principal într-un lungmetraj de cinema. Roluri importante în film au şi alţi doi actori brăileni, Alin Florea şi Liviu Pintileasa. Distribuția este întregită de Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Mihai Smărăndache, Lucreţia Mandric, Sore Mihalache, Ionuţ Caras, Virgil Ogăşanu.
Regia îi aparţine lui Tudor Giurgiu, aflat la cel de-al treilea lungmetraj din carieră după "Legături bolnăvicioase" (2006) şi "Despre oameni şi melci" (2012). Acesta semnează şi scenariul, alături de Loredana Novak. Director de imagine este Marius Panduru, montajul este semnat de Lemhenyi Reka, de scenografie s-a ocupat Cristian Niculescu, iar costumele au fost create de Szelyes Andrea. Muzica este compusă de Viktor Chouchkov.

Un bărbat obraznic în "Autoportretul unei fete cuminţi"

"De ce eu?" nu este singurul pas important al lui Emilian Oprea în cinematografie. Chiar mai înainte de Berlin, pe 25 ianuarie, la Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam va avea premiera un alt lung-metraj ce îl are ca protagonist pe actorul Teatrului "Maria Filotti". "Autoportretul unei fete cuminţi" este un proiect de film românesc, 100% independent, realizat de casa de producţie Mandragora cu participarea Papillon Film, Castel Film şi Cinelabs România. "Autoportretul unei fete cuminţi" spune povestea Cristianei, o femeie de 30 de ani, crescută într-o "familie bună". Personajul, intrepretat de actriţa de teatru Elena Popa, îşi petrece timpul între doctoratul în inginerie seismică, discuţiile cu cei doi prieteni apropiaţi, Alex (Andrei Enache) şi Michelle (Iris Spiridon), şi întâlnirile - rare, dar mult aşteptate - cu un bărbat căsătorit (Emilian Oprea), cu care are o relaţie amoroasă.

 

 

 

 

Emilian Oprea: ”Vă aștept (și) în cinematografe!”

 

Contactat de redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei”, Emilian Oprea i-a invitat pe spectatorii brăileni în cinematografe și și-a manifestat speranța că ”De ce eu?” va readuce în actualitate moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, care a inspirat povestea filmului. ”Sunt foarte bucuros că două dintre filmele la care am lucrat anul trecut au premiera mondială la Festivalul international de la Berlin, respectiv Rotterdam. Mi-aș dori sa aibă cât mai mulți spectatori în țară, iar «De ce eu?» să repună în discuție moartea suspecta a procurorului Cristian Panait! Vă aștept cu drag (și) în cinematografe!”, a declarat Emilian Oprea, în exclusivitate pentru www.obiectivbr.ro.

Brăilenii îl pot urmări pe Emilian Oprea pe scena Teatrului "Maria Filotti", în rolurile din piesele "Îndoiala", "Casa", "Camera albastră" şi "O scrisoare pierdută", iar iubitorii de hituri îl pot vedea în videoclipul unei piese la modă: Sore - "Magnet pe frigider".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro