Mergi la conţinutul principal

Două ore de grevă în spitalele brăilene

• ieri, mai mulţi angajaţi ai unităţilor sanitare din municipiu şi-au întrerupt activitatea timp de două ore şi au intrat în grevă de avertisment • nemulţumirile sunt legate de noua lege a salarizării, dar şi de plafonarea sporurilor la 30% • cei mai revoltaţi au fost angajaţii de la Anatomie Patologică şi Serviciul de Medicină Legală, care au pierdut deja mai multe sute de lei la salariu, plus că se mai preconizează tăieri de circa 1.400 lei în viitorul apropiat • astăzi au loc negocieri, la Bucureşti, iar dacă acestea nu se încheie cu bine, sistemul sanitar va intra în grevă generală, pe perioadă nedeterminată începând cu 11 mai

 

Sistemul sanitar brăilean a intrat, ieri, în grevă de avertisment, timp de două ore. Deşi numai Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila are în jur de 2.000 angajaţi, numărul celor ieşiţi în curţile din cele trei locaţii a depăşit, timid, 100. Cei mai revoltaţi au fost angajaţii de la Anatomie Patologică, Serviciul de Medicină Legală, dar şi infirmierii, brancardierii şi îngrijitorii. Oficial, participarea la grevă într-un număr atât de mic s-a datorat faptului că la Brăila nu au existat cazuri de scăderi salariale la medici şi asistente, aşa cum s-a întâmplat în ţară, însă, neoficial, cei prezenţi la grevă vorbeau în şoaptă de nişte mesaje primite de la superiori. “Nu cred că au avut voie să iasă la grevă. S-au dat abia acum nişte mesaje de mai sus şi li s-a zis că dacă vor să iasă în curte, pot ieşi. Acum, de când a venit presa”, ne-a povestit, într-o discuţie neoficială, unul dintre angajaţii de la Judeţean.

 

30 de angajaţi în grevă, 4 pacienţi la poartă

Pentru a vedea exact ce se întâmplă, redactorii “Obiectiv” au “luat pulsul” protestului în toate spitalele din municipiu. Prima oprire a fost la Spitalul de Psihiatrie, unde pacienţii veniţi pentru consult şi reţete au fost ţinuţi la poartă în cele două ore de grevă, adică de la 9.00 la 11.00. În jurul orei 9.15, la intrarea de pe strada Mihai Bravu erau patru pacienţi veniţi pentru a-şi lua reţetele, însă nu au fost lăsaţi să intre în spital, deoarece o parte a personalului medical era dincolo de poarta de acces şi îşi cerea drepturile salariale. Pacienţii s-au arătat, la început, iritaţi, însă nu au avut de ales şi au aşteptat să se încheie greva. Totuşi, cei care s-au prezentat la spital înainte de ora 9.00 au fost preluaţi de doctori şi trataţi, iar pe durata celor 2 ore de revoltă, activitatea medicală nu a avut de suferit în incinta unităţii. Trebuie menţionat faptul că la greva de avertisment au participat în jur de 30 angajaţi ai unităţii sanitare. “În primul rând, ne interesează faptul că la nivelul spitalului mai trebuie acordate nişte măriri salariale personalului care n-a beneficiat de creşterile salariale. În afară de medici şi asistenţi, nimănui nu i-a crescut salariul. Aici vorbim de infirmiere, personalul TESA, biologi, biochimişti, psihologi, toţi au rămas cu salariile la nivelul lunii ianuarie. S-a creat o discrepanţă între personalul care a beneficiat de mărire şi cei care nu au beneficiat. Ne mai interesează eliminarea plafonului de 30% pentru sporuri, dar şi salariile comitetului director, director de îngrijiri şi director financiar-contabil, pentru că trebuie oameni bine pregătiţi pentru aceste funcţii şi, automat, bine plătiţi pentru servicii de calitate. Ne interesează ca norma de hrană să fie impozitată cu 10%, nu cu 41,5% cât a fost până acum, tocmai pentru a se putea face corelaţia între tichetele de masă şi norma de hrană, negocierea contractului de muncă la nivel naţional. Cam astea sunt motivele pentru care am declanşat greva generală. La Spitalul de Psihiatrie, salariile chiar au crescut pentru medici şi asistente. Pe 11 mai, se anunţă greva generală, care va însemna întreruperea activităţii pe durată nedeterminată şi doar 30% din activitate se asigură, plus urgenţele”, ne-a declarat asistent şef Ionel Gabriel, vicelider de sindicat pe unitate.

Managerul Bogdan Criţă ne-a declarat că a fost informat de greva de avertisment şi s-au luat măsurile necesare ca pacienţii să nu fie afectaţi de această acţiune.

 

Grevă şi la Judeţean

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, doar 40 de angajaţi s-au strâns în curtea corpurilor A şi C, de pe Şoseaua Buzăului. Au fluierat şi au afişat pancarte pe care erau scrise nemulţumirile, aşteptând să-i ia în seamă decidenţii din Guvern. Cei de la Anatomie Patologică au fost cei mai revoltaţi de modificările legislative, pierzând la salariu vreo 700 lei, iar pentru luna în curs se anunţă, din nou, pierderi de circa 1.400 lei. Pe lângă aceştia, la grevă au mai participat şi câţiva infirmieri şi îngrijitori curăţenie. “Am intrat în grevă de avertisment pentru drepturile noastre. În primul rând, din ianuarie şi până în ziua de astăzi, nu ştim care ne sunt salariile. De la o lună la alta, ele scad. Anatomia patologică a fost cea mai afectată, deşi pe ţară suntem foarte puţini, s-au pierdut şi o să pierdem sume între 700 şi 1.400 lei. La 1 ianuarie, ni s-au dat cei 25% care ni s-au promis. În februarie, ni s-a zis că noi depăşim grila din «douăzeci douăzeci şi doi», ca să cităm pe premier, aşa că ne-au scăzut salariile, iar în martie ne-au luat cei 25% şi tot aşa. Noi suntem pe minus, sporurile sunt acordate preferenţial. Într-un compartiment al spitalului, sporurile trebuie să fie aceleaşi, nu unii mai puţin şi alţii mai mult”, ne-a declarat un angajat de la Anatomie Patologică.

“Nouă, ca îngrijitoare şi infirmiere, nu ni s-a dat nimic. Eu muncesc la farmacie, încărcăm şi descărcăm medicamente pentru trei spitale, plus curăţenia pe care o fac zi de zi. Sunt plătită cu salariul minim de economie!”, ne-a declarat o îngrijitoare de la Judeţean. “Să ne dea şi nouă sporuri. Noi suntem cu curăţenia în curte şi nu avem niciun fel de spor. Câştigăm minimum pe economie. Vrem salarii mai mari. La angajaţii mai vechi, le-au luat sporul de vechime şi l-au băgat în salariu”, ne-a declarat revoltat un angajat TESA.

Aceeaşi atmosferă am întâlnit-o şi la corpul B al SJU, sau fostul Spital 3, cum îl ştie toată lumea. Câteva zeci de angajaţi au ieşit în curte, cu pancarte pe care şi-au scris nemulţumirile, aşteptând veşti de la liderul de sindicat. Printre ei, se numărau şi câţiva angajaţi ai Serviciului de Medicină Legală, care au suferit cel mai mult la leafă în urma aplicării noii Legi a Salarizării nr. 153/2017.

 

Salariul unui director de îngrijiri medicale, mai mic decât cel al unui asistent cu studii superioare

“Sunt nişte scăderi salariale la serviciile de Medicină Legală şi Anatomie Patologică, din cauza plafonului din lege, pentru că aveau salariile mai mari decât cele prevăzute în noua lege. În rest, sporurile se acordă în limita sumei alocate, am încercat să dăm la toată lumea sporul pe care l-a avut. Au mai fost câteva scăderi, dar nesemnificative la cei care au avut două sporuri, iar acum primesc doar unul, pe cel mai mare. Este vorba de scăderea de 5% pentru locul de muncă, se va observa la infirmiere, îngrijitoare, brancardieri, pentru că ei nu au beneficiat de nicio creştere salarială, ca în cazul asistenţilor şi medicilor. Mai avem ceva pe la UPU, pentru că portarii, secretarul nu au fost cuprinşi în lege. În lege au fost prinşi doar cadrele medico-sanitare şi auxiliar medico-sanitare, iar ei vor avea o pierdere de spor. Mai avem cele cinci moaşe de la Maternitate, pentru care conducerea a scris deja ministerului. Moaşa nu este asimilată cu asistenul medical, o mare greşeală. Aşteptăm răspunsul de la minister, iar în cazul în care e favorabil, calculăm retroactiv şi le dăm diferenţa. Toate problemele sunt din cauza legii şi a modului de formulare”, ne-a declarat dr. Delia Râşnoveanu, managerul SJU Brăila.

Inechităţi au apărut şi la salariile comitetului director. Spre exemplu, un director financiar-contabil al unui spital judeţean, cu 1.200 paturi şi circa 2.000 angajaţi câştigă la fel ca omogul de la un spital cu mult mai puţine paturi şi angajaţi, potrivit şefei de la Judeţean.

Măriuca Iancu, preşedintele “Sanitas” Brăila, a fost prezentă la discuţia cu şefa SJU. Liderul de sindicat a adăugat, pe tema salariilor comitetului director, că un director de îngrijiri medicale are salariul mult mai mic decât al unui asistent cu studii superioare, iar în aceste condiţii va fi foarte greu, pe viitor, să-şi dorească cineva să ocupe fotoliul de director de îngrijiri. “Noi mai avem o nemulţumire. Salariile directorilor de îngrijiri medicale sunt sub nivelul veniturilor unui asistent medical cu studii superioare. Dacă un asistent şef poate câştiga peste 5.000 lei, în funcţie de secţie, un director de îngrijiri nu ia mai mult de 3.700 lei. Spitalul de Psihiatrie nu are director de îngrijiri. În condiţiile astea va fi foarte greu să mai găsim oameni pentru comitetul director”, a punctat Măriuca Iancu.

Pentru azi, sunt anunţate negocieri între sindicatele din Sănătate şi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. Dacă nu vor ajunge la un numitor comun, care să-i mulţumească pe sindicalişti, pe 11 mai se va declanşa greva generală, pe durată nedeterminată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro