Incendiile din ultimele zile, dar şi instalarea frigului îi determină pe pompierii brăileni să lanseze în spaţiul public câteva sfaturi şi recomandări legate atât de modul în care sunt pregătite autoturismele pentru iarnă, cât şi de precauţia de care trebuie să dea oamenii dovadă atunci când folosesc surse empirice de încălzire sau sobe cu coşuri de fum necurăţate.
Toate acestea fiindcă ziua de luni, 21 decembrie, s-a dovedit a fi cu ghinion pentru firma de ecologizare ECO, care a pierdut o maşină de transport gunoi. Aceasta a luat foc din cauza unui scurtcircuit la instalaţia electrică. Tot marţi, nenorocirea s-a abătut asupra unei familii din satul Perişoru, după ce casa a luat foc. Primul incendiu a avut loc pe DN 23, în jurul orei 14.30 şi a fost stins cu o autospecială cu apă şi spumă. În aceeaşi zi, la orele 18.10, Garda de Intervenţie Ianca a detaşat două autospeciale pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă din satul Perişoru.
"Împrejurarea care a dus la producerea incendiului a fost un coş de fum deteriorat. Au ars cca. 55 mp de acoperiş din lemn acoperit cu carton bituminat de la o bucătărie şi două anexe, aparatura electrocasnică din bucătărie şi mobila dintr-o cameră de locuit. Nu s-au înregistrat victime", ne-a comunicat lt. col. Ştefan Stoian, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dunărea" Brăila.
Cum de sărbători gospodinele stau mai mult în bucătărie şi folosesc surse de încălzire şi pentru gătit dintre cele mai diverse, pompierii găsesc oportun să lanseze un semnal de alarmă: "Nu amplasaţi materialele combustibile la o distanţă mai mică de un metru de sursele de încălzire! Tencuiţi în exterior şi curăţaţi coşurile de fum în interior de funingine cel puţin o dată pe lună, asigurându-le izolarea corespunzătoare faţă de materialele combustibile! Verificaţi şi reparaţi sobele înainte de utilizare! Nu evacuaţi cenuşa în locuri cu risc de incendiu! Nu aprindeţi focul cu benzină sau alte lichide combustibile!".