Mergi la conţinutul principal

Două imobile de pe Calea Regală, reabilitate de SC METDA CONF SRL

• pentru ambele imobile, Primăria Municipiului Brăila a eliberat autorizații de construire la jumătatea lunii decembrie 2023 • potrivit arhitectului șef al municipiului, Corina Anghelescu, clădirile au fost construite în jurul anului 1856, fiind încadrate într-o rețea stradală încărcată de istorie, dispusă în centrul orașului

 

Două imobile vechi de un secol și jumătate, încadrate în ansamblul arhitectural Centrul Istoric al Municipiului Brăila, protejate de lege, sunt în prezent reabilitate de SC METDA CONF SRL, proprietarul clădirilor istorice.

Potrivit arhitectului șef la muncipiului Brăila, Corina Anghelescu, pentru ambele imobile, situate pe Strada Mihai Eminescu, fostă Regală - primul la nr. 52-54, celălalt la 52A - s-au obținut autorizații de construire în ziua de 13 decembrie 2023. Scopul demersului:  „Reparații și zugrăveli fațade”, acestea reprezentând intervenții de reparații curente, cu păstrarea arhitecturii existente. Proprietarul clădirilor a obținut, de asemenea, avizul favorabil al Direcției Județene de Cultură și Patrimoniu Brăila.

Imobilele la care facem referire, adevărate bijuterii arhitectonice, au fost construite în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, mai precis în jurul anului 1856, în stil eclectic. Construcțiile se află într-o parcelare importantă a orașului Brăila, fiind integrate într-o rețea stradală încărcată de istorie, dispusă în centrul orașului.

„Clădirile sunt reprezentative pentru perioada în care au fost construite. În prezent, elementele de finisaj și elementele decorative ale fațadelor exterioare sunt autentice, dar prezintă o stare mediocră de conservare. Prin lucrările propuse, nu se va schimba compartimentarea și nici destinația încăperilor existente. Se vor repara finisajele existente la soclu. Se vor repara ornamentele fațadelor, acolo unde este cazul. Se vor repara toate elementele decorative deteriorate”, precizează arh. șef Corina Anghelescu.

Intervențiile la clădirile de patrimoniu de pe fosta Regală vor cuprinde lucrări de reparații ale fațadelor la nivel de tencuieli driscuite și a elementelor decorative prin recuperarea lor și preluarea de mulaje pentru reconstituirea celor disparate; desfacerea unor porțiuni de tencuieli deteriorate și refacerea acestora cu tencuieli driscuite cu mortar de var - nisip, urmate de zugrăveli de apă în culori pastelate RAL E1 EFFECT 140-3; repararea finisajele existente la soclu și zugrăvirea soclului cu RAL E1 EFFECT 140-1; aplicarea de zugrăveli care vor păstra culoarea existentă pe fațade RAL E1 EFECT 140-3, iar la soclu RAL E1 EFFECT 140-1. Din punct de vedere al cromaticii fațadelor, se vor alege culori care să corespundă cerințelor PUZ-CP Centrul Istoric al Municipiului Brăila, a mai precizat sursa citată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro