* Raluca Toma (18 ani) și Cristina Obreja (17 ani) au format echipa “System Slayers” și au câștigat marele premiu în valoare de peste 3.000 lei * proiectul lor s-a numit “Your Healthy Meal”, find o aplicație pentru mobil de rețete gustoase și sănătoase * în total 24 elevi, reuniți în 10 echipe, au participat la primul hackathon, iar proiectele lor au fost cu adevărat creative: joc educațional despre reciclarea selectivă sau alimentație sănătoasă, pagină web care sugerează cele mai ieftine și eficiente medicamente existente în farmacii sau aplicație care ajută la păstrarea unei gândiri pozitive și a unei stări generale de bine
Brăila Tech Sprint 2023, primul hackathon de programare local din județul nostru, s-a încheiat cu victoria a două fete de la Colegiul Național “Gh. M. Murgoci”. Raluca Toma (18 ani) și Cristina Obreja (17 ani) au format echipa “System Slayers” și au câștigat marele premiu în valoare de peste 3.000 lei. Juriul le-a acordat acest premiu pentru proiectul “Your Healthy Meal”, find o aplicație pentru mobil de rețete gustoase și sănătoase.
Maratonul de coding, organizat de Biblioteca Județeană “Panait Istrati”, s-a derulat în perioada 8-9 aprilie și a reunit 24 elevi de la liceele brăilene, care au format 10 echipe. Timp de 24 ore aceștia au avut de realizat proiecte inovative, ce au la bază aplicații și tehnologii de programare, dar care își propun să găsească soluții sustenabile tehnic pentru diversele probleme ale comunității. Cum competiția a început sâmbătă dimineață și s-a încheiat duminică dimineață, participanții au lucrat intens, au dormit cu rândul, iepurește, iar la final și-au prezentat proiectele în fața juriului, format din profesori, programatori și antreprenori din zona IT, care au stabilit clasamentul.
Alături de fetele de la “Murgoci”, podiumul a fost completat de echipa “Hex Team” - Eva-Mihaela Pacea (16 ani), Codruț Cristian Caramarin (16 ani), Mihai Chirovan (16 ani), care au obținut premiul II, în valoare de 1.815 lei, cu proiectul “Ecofighter”, un joc educațional despre reciclarea selectivă a deșeurilor. Pe locul 3 (915 lei) s-a clasat echipa “SLAYers”, formată din Elena Maria Sipică (16 ani) și Ștefan Augustin Gheorghe (16 ani), cu proiectul “Dating veggies”, un joc educațional despre alimentația sănătoasă și promovarea consumului de legume.
Restul clasamentului arată astfel:
- Echipa “Tech Geeks” - Alex Nicolas Bacalu (17 ani), Gabriel Satnoianu (16 ani), Alexandru Darius Fluturaș (17 ani), proiectul “Viață ușoară” - pagină web care sugerează cele mai ieftine și eficiente medicamente existente în farmacii.
- Echipa “Vând golf 4” - Mario-Peter Nistor (16 ani), Alexandrul Ștefan Petcu (17 ani), Cristian Ionuț Soiu (16 ani” - proiectul “Kindoom”, aplicație pentru mobil care ajută la păstrarea unei gândiri pozitive și a unei stări generale de bine. Cei trei elevi au obținut premiul special pentru acest proiect.
- Echipa “Innovation Instigators” - Rareș Plopeanu (16 ani), Ștefan Andrei Iordache (16 ani) - proiectul “EcoGarden”, pagină web pentru pasionații de grădinărit.
- Echipa “Elitele*” - Sabin Gabriel Konya (17 ani), Fabian Ștefan Silvianu (16 ani) și Mircea Ștefan Balcan (16 ani), proiectul “Farmer's Reach” - pagină web care centralizează produsele existente în diversele piețe ale orașului Brăila, cu posibilitatea de distribuție direct acasă.
- Echipa “Digital shadows” - Mario Soloviov (18 ani), Georgian Dincă (18 ani) și Cosmin Tudori (18 ani) cu proiectul “Terra Cleaning”, aplicație pentru mobil care ajută la identificarea și curățarea zonelor poluate.
- Echipa “Born2code” - Mihai Scarlet (16 ani) și Dragoș Iulian Răileanu (16 ani), proiectul “FitBoost”, aplicație pentru cei care își doresc un stil de viață sănătos, bazat pe mișcare.
“Hackathonul Brăila Tech Sprint s-a încheiat! Am rămas cu amintiri foarte frumoase, planuri de viitor și admirație pentru toți participanții care au fost cu adevărat foarte buni. Juriul a avut o misiune grea, dar așa funcționează competițiile: pe bază de evaluări care conduc la stabilirea de ierarhii.
În fapt, fiecare proiect ne-a atras atenția și a meritat efortul de a nu dormi atâtea ore. Cine știe, poate pentru unii ideea se va concretiza într-un start-up și le va aduce satisfacții mai consistente. Până atunci, felicităm toți participanții”, au transmis organizatorii.
Reamintim că Brăila Tech Sprint a pornit de la ideea a trei elevi de liceu:
Mario Alexandru Vlaviano (clasa a XI-a), Andrei-Andy Iașar (clasa a X-a) și Ștefan Ghețu (clasa a X-a), colegi la Colegiul Național “Gh. M. Murgoci”, fiind sprijiniți de Biblioteca Județeană, prin Corina Ciuraru (șef de secție).
După succesul primei ediții, deja se prefigurează un nou hackathon, la anul.