* Dragoș Jantea, Luciana Lăpușneanu și Cristian Vasilache de la Colegiul "Murgoci" au câștigat un premiu I și un premiu III, iar Maria Voicilă și Luca Petru Ivan de la Școala "Mihai Eminescu" au câștigat premiul III
Trei premii pentru elevii brăileni la Olimpiada Națională de Creativitate Științifică! Aflată la prima ediție, competiția a reunit la sfârșitul lunii trecute, la Suceava, 38 de echipe din 15 județe, 99 de minți luminate și tineri pasionați de cercetare din toate colțurile țării. Olimpiada a fost împărțită pe două secțiuni - juniori (clasele V-VIII) și seniori (clasele IX-XII), elevii intrând în concurs în echipe de câte doi sau trei, cu un proiect sau un studiu pe următoarele secțiuni: Științe fundamentale, Științe aplicate, Tehnologia informației și Robotică.
Brăila a fost reprezentată la această competiție de trei echipe, două dintre acestea urcând pe podium. Astfel, la seniori, laureată a fost echipa Colegiului Național "Gh. M. Murgoci", formată din elevii de clasa a XI-a Dragoș Jantea, Luciana Lăpușneanu și Cristian Vasilache. Sub coordonarea profesoarei Mimi Iosif, s-a născut proiectul "Efectul radiațiilor electromagnetice asupra organogenezei și germinației în plante", proiect cu care aceștia au concurat la categoria "Știine Aplicate" și au câștigat premiul III din partea Ministerului Educației și premiul I din partea organizatorilor olimpiadei.
Luciana, care până acum a participat la 10 olimpiade naționale, ne-a mărturisit că experiența acestei competiții a fost una diferită atât din punct educațional, cât și social.
"Organizatorii au mers mai mult pe ideea târgurilor științifice din afară, în care toată lumea își prezintă proiectele la diferite standuri, iar patru comisii vin și analizează. Dar competiția a fost interesantă și pentru că era, de fapt, o concurență frumoasă între noi. Fiecare echipă era pasionată de tema ei, dar totodată și de tema celorlalți participanți și doream să aflăm noutăți din domeniul fiecăruia. Plus că profesorii discutau cu noi, ne dădeam sfaturi și efectiv ei își doreau ca fiecare proiect să aibă continuitate. Totul a fost foarte interactiv. Mulțumim doamnei profesoare și organizatorilor! Totul a fost foarte bine pus la punct", ne-a mărturisit Luciana.
Și Cristian, cel care s-a ocupat de partea de automatizare a proiectului, a rămas plăcut impresionat de această olimpiadă, mai ales că are experiența multor competiții.
"Am simțit că e o altfel de olimpiadă. Totul foarte bine organizat, și profesorii, toată lumea de acolo de fapt, erau extrem de amabili. Acolo am avut o mică terasă și în fiecare seară stăteam cu celelalte echipe și împărțeam opinii. Mă bucur că la această olimpiadă am avut ocazia să îl întâlnesc pe renumitul fizician Cristian Presură, un om pe care îl admir foarte mult. Am discutat cu dumnealui și am aflat apoi că i-a plăcut proiectul nostru și că nu se întâmplă prea des ca dânsul să vină la tine și să își dorească el să vorbească cu tine", a povestit tânărul.
Succesul acestui proiect nu ar fi fost posibil fără Dragoș, cel care s-a ocupat de partea tehnică și a avut grijă ca toate lucrurile să meargă ca la carte în ziua concursului.
"Sunt pasionat de domeniul acesta al tehnicii, îmi place să fiu la curent cu tot ce se întâmplă și mi s-a părut o oportunitate foarte bună să particip la acest proiect. Mai ales că nu putem să realizăm în fiecare zi ce se întâmplă cu noi și care este impactul real al radiațiilor electromagnetice asupra noastră. Și trebuie să facem ceva pentru a ne proteja într-o lume în care suntem tot mai înconjurați de telefoane, tablete, routere wireless etc", susține Dragoș.
Tot la Olimpiada de Creativitate Științifică a câștigat premiul III și echipa de juniori a Școlii Gimnaziale "Mihai Eminescu", formată din elevii de clasa a V-a Maria Voicilă și Petru Luca Ivan, îndrumați de prof. Mihaela Slavu. Cei doi colegi de clasă au concurat la categoria "Tehnologia informației/Robotică" cu proiectul "Joc în Stratch", un joc pe calculator ce a avut ca temă principală sportul.
"A fost o experiență frumoasă. Mi-a plăcut foarte mult și abia așteptam să se termine concursul să mă pot bucura de tot ce se întâmplă acolo, mai ales că am fost cazați la Gura Humorului", ne-a spus Luca, cel care s-a apucat de programat în urmă cu un an, de Crăciun, atunci când a primit cadou o carte de informatică.
La rândul ei, Maria se declară și ea pasionată de informatică, acesta fiind prima mare competiție de care participă.
"Ne-am dorit să câștigăm un premiu și ne bucurăm că am reușit! Mi-a plăcut foarte mult locația și din prima până în ultima zi totul a fost foarte frumos! Mulțumim doamnei profesoare și părinților noștri pentru sprijin", ne-a declarat Maria.
De precizat că la această olimpiadă a participat și o echipă a Colegiului "Bălcescu", formată din Denis Aramă și Alexandru Mateenescu (clasa a XI-a), prof. coord. Aurelia Stroe.
Felicitări elevilor și profesorilor îndrumători!