Mergi la conţinutul principal

Două echipe din Brăila merg la Olimpiada Naţională “Tinerii Dezbat”

• Luciana Lăpuşneanu, Bogdan Gălăţanu şi Cosmina Boboc s-au calificat la secţiunea “Avansaţi”, iar Theodor Barbă-Lată, Lorena Marina Busuioc şi Andrei Cireaşă vor concura la “Începători”

 

Două echipe din Brăila s-au calificat la Olimpiada Naţională de argumentare, dezbatere şi gândire critică “Tinerii Dezbat”, competiţie care contribuie la formarea, dezvoltarea şi exersarea competenţelor de gândire critică şi de comunicare raţională în spaţiul public, precum şi la formarea şi dezvoltarea atitudinilor social-civice democratice, necesare tinerei generaţii pentru participarea activă la viaţa socială.

Competiţia locală a reunit mai multe echipe de la liceele brăilene, însă doar două s-au calificat mai departe la etapa naţională.

Astfel, la secţiunea “Avansaţi”, vor concura Bogdan Gălăţanu, Luciana Lăpuşneanu şi Cosmina Boboc, toţi fiind elevi în clasa a XI-a la Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci”, coordonaţi de prof. Daniel Kiţu. Moţiunile (temele de dezbateri) cu care şi-au învins adversarii au fost: “Acest parlament consideră că, în obţinerea progresului şcolar, cooperarea este mai importantă decât competiţia” şi “Acest parlament crede că imigranţii sunt o soluţie viabilă pentru reducerea deficitului de forţă de muncă din România”

După opt naţionale de biologie, română şi lingvistică, Luciana spune că a ales să participe la Olimpiada “Tinerii Dezbat” deoarece a fost o provocare.

“Mă bucur că alături de domnul Kiţu şi de colegii mei am aflat de fapt ce înseamnă arta limbajului verbal şi nonverbal, cum se îmbină arta oratoriei şi arta persuasiunii, pentru că despre asta este vorba în concursurile de debate: să ştii cum să te impui în faţa celeilalte echipe. Pitagora spunea că «e important să nu spui puţin în vorbe multe, ci mult în vorbe puţine». Şi despre asta este debate-ul”, ne-a spus tânăra.

De punctat că Luciana s-a calificat şi la Olimpiada Naţională de Creativitate Ştiinţifică. Tânăra face în continuare voluntariat la “Interact”, este ambasador Girl2Leader, iar în toamnă a fost invitată să fie speaker la TEDx Braşov.

După ce a obţinut rezultate la istorie, Bogdan a decis să îşi încerce norocul şi la dezbateri. Tânărul susţine că întreaga competiţie a fost ca o campanie electorală, campanie în urma căreia echipa lui a ieşit învingătoare.

“Efectiv, ca în viaţa politică, am avut dezbateri, am argumentat şi am fost cei mai persuasivi din ambele tabere: guvern şi opoziţie. Mi-au plăcut foarte mult temele, sunt de actualitate, se găsesc pe toate site-urile de ştiri şi e foarte important pentru noi să fim cetăţeni activi ai ţării. Şi ţin să spun că mă bucur că am votat şi eu şi colegii mei la alegerile europarlamentare din 26 mai. Se pare că ne-am trezit. Sper ca la următoarele alegeri prezenţa să fie şi mai mare”, ne-a declarat Bogdan.

Anul acesta el a participat la judeţeana de economie şi a ieşit pe locul I, însă nu a atins punctajul minim pentru a se califica la naţională. Anul şcolar viitor se va întoarce la marea lui pasiune, istoria, Bogdan dorind să participe din nou la olimpiadă. Până atunci, merge în continuare cu voluntariatul în cadrul Asociaţiei “Arin”.

Cosmina ne-a mărturisit că până acum nu a fost tentată să participe la olimpiade, însă “Tinerii Dezbat” s-a potrivit perfect personalităţii ei.

“A fost foarte important în această competiţie că am cooperat toţi trei, am ştiut cum să ne completăm şi cum să ajutăm fiecare dintre noi echipa să crească. Mie îmi place să vorbesc în public şi să îmi exprim opinia, să comunic şi sunt şi destul de competitivă. Am învăţat să lucrez în echipă, iar acest lucru e deja un câştig pe plan personal. Mi-am dorit să particip la această olimpiadă şi pentru că mă ajută pe viitor, mai ales că vreau o carieră în Drept”, susţine tânăra.

La secţiunea “Începători”, calificaţii sunt: Andrei Cireaşă, Lorena Marina Busuioc şi Theodor Barbă-Lată, elevi în clasa a IX-a la Colegiul “Murgoci”, îndrumaţi de prof. Ana Coman. Temele pe care aceştia le-au avut de dezbătut au fost:”Acest parlament crede că votul obligatoriu va creşte calitatea democraţiei în România” şi “Acest parlament crede că ar trebui introduse amenzi  pentru utilizatorii casnici care nu colectează selectiv deşeurile”.

Andrei participă pentru prima oară la naţională şi speră să aibă parte de o experienţă la fel de frumoasă ca la judeţeană.

“Atunci când sunt sigur pe mine îmi place să îmi susţin ideile, sunt deschis la păreri noi când simt posibilitatea să învăţ ceva şi când am auzit de olimpiada aceasta m-am dus fără să stau prea mult pe gânduri. Şi mă bucur că am făcut-o, pentru că am învăţat foarte multe şi dezbaterea m-a făcut să scap de inhibiţii”, afirmă acesta.

Lorena pare o fire timidă, însă atunci când trebuie să îşi susţină punctul de vedere nu mai există bariere de comunicare pentru ea.

“Olimpiada a fost un impuls pentru mine ca să vorbesc în public şi să îmi exprim opiniile pentru că, de obicei, se întâmplă şi la ore, eu gândesc pentru mine, dar nu spun ce gândesc. Şi am zis că am nevoie de curaj. Iar olimpiada aceasta te ajută să îţi arăţi toate calităţile, nu e ca la alte materii. Mi-am atins un ideal şi vreau să evoluez în continuare. Le recomand tuturor să nu le fie frică niciodată să spună ce gândesc, mai ales dacă chiar cred în ceea ce spun”, susţine adolescenta.

La fel de entuziasmat de participarea la naţională este şi Theodor.

“Noi am fost şi guvern şi opoziţie şi a fost foarte interesant pentru că a trebuit să şi susţinem moţiunile şi să fim şi împotriva lor şi a trebuit să ne documentăm foarte mult. Îmi doresc să mă dezvolt, să pot să exprim mai bine ce vreau să spun, să fiu mai convingător şi să reprezint mai bine o comunitate. Când am dezbătut moţiunile, simţeam că nu reprezint doar echipa noastră, ci parcă vorbeam pentru un grup de oameni”, ne-a declarat acesta.

Trebuie punctat că Lorena este voluntar la “Interact”, Theodor la “Interact” şi “Crucea Roşie” iar Andrei urmează să devină şi el voluntar “Crucea Roşie”. Cei doi băieţi din echipă au demonstrat deja că lucrează foarte bine împreună, ei participând la Concursul “Sanitarii Pricepuţi” şi la Festivalul de book-trailere “Boovie”, unde au câştigat locul 2.

Olimpiada Naţională de argumentare, dezbatere şi gândire critică “Tinerii Dezbat” se va desfăşura în perioada 8-13 iulie, la Piatra Neamţ.

Felicitări elevilor şi profesorilor îndrumători! Mult succes la naţională!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro