Două echipe din Brăila, în finala celei mai tari competiţii de robotică din România | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Două echipe din Brăila, în finala celei mai tari competiţii de robotică din România

• este vorba despre echipa “Velocity” a Colegiului Naţional “Gh. M. Murgoci” şi echipa “Helix” a Bibliotecii Judeţene “Panait Istrati”, înscrisă sub numele Colegiului Naţional “N. Bălcescu” • ambele s-au calificat în finala BRD First Tech Challenge • victoria a fost obţinută în urma regionalei de la Iaşi, “Velocity” fiind “încoronată” şi campioana etapei • ambele echipe îşi doresc să se claseze în primele patru locuri la finala din martie de la Bucureşti şi apoi să se califice mai departe la campionatul mondial din Statele Unite

 

Brăila are campioni şi la Robotică! Două echipe de tineri pasionaţi de inovaţie au participat în perioada 15-17 februarie la etapa regională BRD First Tech Challenge, cel mai mare campionat de robotică din ţară, concurs ce le dezvoltă elevilor de liceu abilităţile STEM (Ştiinţă, Tehnologie, Inginerie, Matematică), dar şi alte abilităţi ce le vor folosi în viaţă, cum ar fi munca în echipă, lucrul pe proiect, spiritul antreprenorial, initiaţiva şi rezolvarea de probleme.

Regionala s-a desfăşurat la Iaşi şi a reunit 39 de echipe din mai multe judeţe. După trei zile de concurs pline de tensiune, roboţii construiţi de echipa “Velocity” a Colegiului Naţional “Gh. Munteanu Murgoci” şi echipa “Helix” a Bibliotecii Judeţene “Panait Istrati”, înscrisă sub numele Colegiului Naţional “Nicolae Bălcescu”, au reuşit să se califice în etapa finală care va avea loc la Bucureşti, în luna martie. Cum timpul este scurt, nici bine nu s-au întors de la regională, că elevii celor două echipe se pregătesc deja de următorul concurs, miza finalei fiind calificarea la Campionatul Mondial din Detroit, Statele Unite ale Americii.

 

“Velocity” a câştigat şi etapa regională

Robotul “Flex” construit de echipa “Velocity” la Clubul de Robotică din cadrul Colegiului “Murgoci” nu doar că le-a asigurat elevilor calificarea în finală, ci şi titlul de campioni ai etapei regionale de la Iaşi.

“Ei s-au calificat pe locul 4 la general şi au câştigat regionala. În calificări se joacă 6 meciuri de fiecare echipă, iar după calificări primele 4 echipe îşi fac alianţe şi joacă între ele. Noi am fost într-una din alianţe împreună cu încă 2 echipe şi am jucat semifinala şi pe urmă finala, pe care am câştigat-o”, ne-a declarat prof. Paul Pruş, coordonatorul echipei.

“Velocity” este format din 15 elevi, fiecare dintre ei având responsabilităţi pe partea de programare, construcţie, fabricare a pieselor 3D şi marketing. În ordinea numerelor de pe tricou, “Velocity” înseamnă: Anghel Andrei (clasa a XI-a), Cătălin Vrăbiuţă (clasa a X-a), Diana Enciu (clasa a X-a), Andra Vlad (clasa a X-a), Alex Racoviţă (clasa a XI-a), Cristina Antonescu (clasa a XI-a), Pavel Albu (clasa a XI-a), Mario Răzvan Canevici (clasa a X-a), Dragoş Jantea (clasa a XI-a), Dragoş Pruş (clasa a X-a), Ştefan Ciuculan (clasa a X-a), Călin Gruia (clasa a VIII-a), Gina Buzea (clasa a VIII-a), Teodora Ştegărel (clasa a VIII-a) şi Ana Voicu (clasa a XII-a).

“A fost tensionat. Ne-am dus încrezători, eram bazaţi pe robotul nostru, însă în timpul meciurilor de calificări am avut ghinion. În primele patru meciuri am avut echipe foarte slabe în alianţă şi le-am pierdut. Însă am făcut o figură frumoasă la ultimele două meciuri, care erau şi cele mai dificile. Aveam meci împotriva locului 1, care mai avea ca aliat încă o echipă din top 10. Am fost foarte fericiţi când efectiv i-am bătut”, ne-au povestit membrii echipei.

Aceasta va fi cea de-a doua participare la BRD First Tech Challenge pentru elevii de la “Murgoci”, după ce şi anul trecut au ajuns în finală. “Velocity” speră ca de data aceasta să îşi atingă obiectivul, acela de a se califica la campionatul mondial.

 

“Helix” a arătat că şi o echipă debutantă poate face performanţă

La prima lor mare competiţie, elevii din “Helix” au arătat că şi o echipă debutantă se poate califica în finală. Grupul este format din elevi de la mai multe licee şi şcoli gimnaziale din Brăila, coordonaţi de doi profesori mentori. Echipa îşi desfăşoară activitatea la Clubul de Robotică de la Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati”, însă în concurs s-au înscris sub numele Colegiului Naţional “Nicolae Bălcescu”. Fără alte introduceri, să-i prezentăm pe membrii “Helix”: Alexia Mihăila (clasa a XI-a, Colegiul “Bălcescu”, team-leader), Andreea Găitan (clasa a X-a, “Bălcescu”, promovare), Wiliam Toader (clasa a X-a, “Bălcescu”, programator, numit de colegi şi “sufletul” robotului), Mihnea Sofrone (clasa a XI-a, “Bălcescu”, programator), Mădălina Ştefu (clasa a X-a, “Murgoci”, mecanic), Denis Chiriac (clasa a X-a, “Murgoci”, mecanic), Sebastian Roşioru (clasa a VII-a, “Murgoci”, 3D Design), Mihnea Iordache (clasa a VI-a, Şcoala “Ion Băncilă”, mecanic Jr.) Bogdan Custură (clasa a VII-a, Liceul Pedagogic “P. D. Perpessicius”, mecanic Jr.).

Cei nouă elevi au lucrat sub coordonarea mentorilor Adriana Mihăilă (profesor de matematică) şi Silviu Octav Gheorghe (freelancer) şi au avut la dispoziţie doar o lună pentru ca robotul “Helix Boy” să fie gata de concurs. “Pe 4 decembrie ne-au venit piesele pentru robot şi pe 5 ianuarie am fost la Demo-ul obligatoriu de la Iaşi. Am avut nişte sărbători minunate!”, spune, în glumă, mentorul Silviu Octav Gheorghe.

Membrii echipei ne-au povestit că tot acest proces nu a fost unul uşor, mai ales că, pe lângă partea de inginerie a robotului, au trebuit să se ocupe şi de alte aspecte impuse de organizatorii concursului, cum ar fi promovarea şi căutarea de sponsorizări. 

“Poate sună foarte simplu cuvântul «promovare» dar nu e chiar aşa. Adică toţi mentorii şi cei din juriu ne-au spus că trebuie să tratezi competiţia ca şi cum ai avea o afacere şi tu să o faci să meargă. E foarte complicat, trebuie să te gândeşti la tot felul de metode de promovare. Spre exemplu, noi am adus o ukulele şi am făcut cântece pe baza echipei noastre. E un cântec «Gives you hell» de la American Reject şi noi l-am transformat în «Gives you Helix». Însă toată această experienţă te ajută pe viitor, mai ales dacă eşti pasionat de marketing”, ne-a explicat Alexia Mihăilă.

Şi, deşi timpul pentru a se pregăti de competiţie a fost scurt, elevii au învăţat să lucreze ca o echipă, după cum ne-au mărturisit mentorii.

“Robotica este o ştiinţă a viitorului, o ştiinţă multidisciplinară şi cred că acesta este învăţământul viitorului ce le oferă copiilor posibilitatea să facă proiecte, să îşi facă propriile echipamente. Însă copiii învaţă şi să colaboreze, să îşi creeze relaţii şi să se promoveze. Ei sunt la început, au muncit cu toţii cu pasiune şi aproape că nu au dormit nopţile ca să poată să creeze ce şi-au dorit. Sunt copii frumoşi, deştepţi şi cuminţi şi robotul înseamnă foarte mult pentru ei. Eu îi felicit foarte mult pentru cât au muncit şi pentru cât suflet au pus”, ne-a spus mentorul Adriana Mihăilă.

Membrii echipei “Helix” nu colaborează foarte bine doar între ei, ci şi cu colegii din echipa “Velocity”, cărora nu se feresc să le ceară sfaturi.

 

Susţine inovaţia!

“Velocity” şi “Helix” se vot “lupta” în luna martie în “arena” de la Bucureşti cu alte 143 de echipe din toată ţara, în speranţa că vor ajunge la etapa internaţională din Detroit, Statele Unite. Însă pentru a ajunge acolo, oricât de pasionaţi ar fi elevii celor două echipe, robotul trebuie să fie cât mai performant. Deja visul lor a fost sprijinit de mai multe firme din Brăila (membrii ambelor echipe au ţinut să le mulţumească sponsorilor), însă au nevoie în continuare de sprijin.

Cei care vor să susţină inovaţia sunt invitaţi să intre pe reţelele sociale ale echipelor, acolo unde vor găsi şi mai multe informaţii despre parcursul lor în competiţia BRD First Tech Challenge.

“Velocity: Facebook - Velocity Robotics Team, Instagram: Velocity Robotics Team.

“Helix”: Facebook - Helix Robotics Team; Instagram: Helic Robotics Team; Youtube: Helix Robotics.

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro