* bărbatul a fost trimis în judecată pentru că ținea evidență contabilă dublă, folosindu-se de două agende în care erau scrise adevăratele venituri ale firmei și numărul real de clienți * asta, în timp ce la Fisc a declarat mult mai puține facturi, aducând un prejudiciu în cuantum de 56.564 lei bugetului de stat * totul a fost scos la iveală în urma unui control al inspectorilor Antifraudă Constanța
Trimis în judecată pentru evaziune fiscală în formă continuată, alături de firma al cărui reprezentant legal este. Toni Marius Pîrlog, un brăilean de 37 de ani, și SC "Izowin Impex" SRL sunt inculpați într-un dosar ce a ajuns pe masa judecătorilor brăileni, după ce au încercat să păcălească statul prin sustragerea de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, așa cum au stabilit anchetatorii. Bărbatul ar fi ținut o evidență contabilă dublă, cu ajutorul unor agende în care erau menționate veniturile reale, iar în documentele oficiale erau mult mai puține facturi înregistrate.
Activitatea infracțională a fost descoperită în octombrie 2015, de către o echipă de control din cadrul Direcției Regionale Antifraudă Constanța. Echipa s-a prezentat la punctul de lucru al societății "Izowin" din municipiul Brăila, pentru a efectua un control operativ pe linia respectării legislației fiscale în domeniu. Firma desfășura activități de comercializare tâmplărie PVC, însă unitatea nu era prevăzută cu casă de marcat electronic fiscal, iar punctul de lucru nu era declarat la Registrul Comerțului - au fost printre primele nereguli depistate de inspectorii constănțeni. Apoi, aceștia au stabilit că SC "Izowin Prod Com" SRL a preluat activitatea societății "Ausus Prodcom" SRL, în același domeniu de activitate, ambele fiind reprezentante de inculpatul Toni Marius Pîrlog. Din acest motiv, Direcția Antifraudă a extins controlul și asupra activității derulate prin intermediul firmei "Ausus".
Inspectorii au găsit 2 agende, una în care era scrisă activitatea societății "Izowin", iar cealaltă cu activitatea "Ausus". În ambele erau scrise nume de clienți, valoarea totală, avansul și restul sumei de achitat de către clienți, precum și sumele de bani predate către administrator. Mai mult, aceste date erau asumate prin ștampilă și semnătură. O angajată le-a spus inspectorilor că acolo erau notate sumele de bani pe care clienții le achitau la începutul lucrării, dar și cât mai rămânea de plată din total, bani pe care clienții îi achitau la final. Tot în acele caiete erau notate și sumele predate către administrator, pe bază de semnătură. Cei de la Antifraudă au ridicat cele două agende și au cerut toate documentele financiar-contabile pentru a le compara. Așa au aflat inspectorii că SC "Ausus Prodcom" SRL a emis, în perioada iunie 2013 - decembrie 2014 facturi în valoare de 79.152 lei, din care 68.832 lei era baza impozabilă și 15.320 lei TVA, documente pe care le-a înregistrat în contabilitate și declarat fiscului. Asta, în timp ce în agendă suma reală realizată din activitatea comercială era în valoare totală de 318.777 lei. Tot în agendă erau trecuți 265 de clienți, de la care societatea a încasat sutele de mii de lei, dar la Fisc au fost înregistrate doar facturile emise către 42 de clienți, rezultând faptul că diferența de 239.191 lei nu a fost înregistrată în evidența financiar-contabilă, așa cum au stabilit anchetatorii.
Statul Român, parte civilă în proces
În ceea ce privește firma "Izowin Prod Com", situația este similară. Societatea a emis în perioada ianuarie 2015 - septembrie 2015 facturi în valoare de 36.435 lei, în condițiile în care în agendă era trecută suma reală de 170.549 lei. Din totalul de 107 clienți înscriși în agendă, în contabilitate au fost înregistrate facturi doar pentru 18 clienți, în cuantum de 36.435 lei, au mai aflat anchetatorii. Diferența de 144.691 lei a fost ascunsă de taxe, au mai notat în acte oamenii legii.
Organele fiscale au stabilit că reprezentantul legal al celor două societăți a produs bugetului de stat un prejudiciu în cuantum de 56.423 lei, prin neînregistrarea și nedeclararea de către SC "Izowin" și SC "Ausus" a tuturor veniturilor menționate în cele două agende.
Procurorii îl acuză acum pe Toni Marius Pîrlog că a omis, în parte, cu intenție directă să evidențieze în actele contabile și documentele legale operațiunile comerciale efectuate și veniturile realizate în cuantum de 339.810 lei, prin intermediul celor două societăți menționate mai sus. Astfel, a produs un prejudiciu de 56.564 lei, din care 10.194 lei reprezentând venitul pe microîntreprinderi și 46.370 lei reprezentând TVA. De aici a rezultat infracțiunea de evaziune fiscală, iar din faptul că omisiunea s-a petrecut în diferite intervale de timp, s-a tras concluzia că este infracțiune continuată.
Statul Român s-a constituit parte civilă în proces - prin Agenția Națională de Administrare Fiscală, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Brăila - cu suma de 56.564 lei, plus dobânzi și penalități de întârziere calculate până la data plății efective a sumei datorate.
Procurorii brăileni au finalizat cercetările și au trimis în judecată pe Toni Pîrlog pentru evaziune fiscală în formă continuată și pe SC "Izowin Impex" SRL pentru evaziune fiscală. Dosarul a fost trimis spre soluționare Tribunalului Brăila.