Grupul Şcolar de Arte şi Meserii "Spiru Haret" şi Şcoala Postliceală de Informatică Aplicată "Colegium" au rămas fără autorizaţii de funcţionare pentru specializările: nivel de învăţământ profesional, domeniul "comerţ şi servicii" - pentru prima instituţie, şi nivel de învăţământ postliceal, domeniul "economic" - pentru cea de-a doua. De fapt, ambele şcoli nu mai făceau astfel de cursuri de câţiva ani, iar decizia ministerului nu a făcut altceva decât să oficializeze o stare de fapt. Şcoala postliceală "Colegium" nu mai există, iar la "Spiru Haret" mai sunt autorizate cursuri serale pentru liceu. Efectul imediat al acestei decizii este acela că unităţile de învăţământ menţionate pierd dreptul de a înscrie elevi pentru anul şcolar 2010-2011, însă la cele două şcoli brăilene nici nu se punea această problemă.
La Brăila, în anul şcolar trecut au fost autorizate sau acreditate şi au funcţionat şapte instituţii de învăţământ, iar de la 1 septembrie vor fi nouă.
Pentru învăţământul secundar funcţionează: Şcoala Postliceală Sanitară "Sănătate şi Temperanţă", care are acreditat învăţământul postliceal de zi pentru specializarea asistent medical generalist şi autorizată specialitatea asistent medical de farmacie, Grup Şcolar de Arte şi meserii "Spiru Haret", care are autorizat învăţământ seral, tehnician în activităţi economice, Liceul Economic "P. S. Aurelian", care are acreditat învăţământ liceal de zi, specializarea tehnician în activităţi economice.
În învăţământul primar este acreditată Şcoala Primară "Sf. Maria" şi autorizată Şcoala Primară "Dr. Luca".
Pentru învăţământul preşcolar este acreditată Grădiniţa "Sf. Maria" şi autorizată Grădiniţa Creştină "Dr. Luca".
De la 1 septembrie 2010 va fi autorizată şi Grădiniţa "Fantezia", care a suportat controlul Aracip în semestrul II al anului şcolar trecut şi Grădiniţa "Free children", care a primit în urmă cu doar câteva zile vizita comisiei Aracip, iar inspectorul Aurelia Stroe a precizat că nu au fost probleme şi că va primi şi această grădiniţă autorizaţia.