Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila a fost dotat cu echipamente de ultimă generaţie, în valoare de 1 miliard şi jumătate de lei vechi, prin folosirea cărora indivizii certaţi cu legea vor fi puşi în imposibilitatea de a mai comite infracţiuni. Computere, imprimante cu laser, scanere portabile, detector pentru metale, cameră de termoviziune şi sisteme de supraveghere video au fost achiziţionate de Consiliul Judeţean Brăila, în vederea îmbunătăţirii climatului de ordine şi siguranţă publică.
Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, desfăşurată la sediul IPJ Brăila, a fost prezentată aparatura performantă care îi va ajuta pe oamenii legii în activitatea de cercetare la locul infracţiunilor şi de stabilire a vinovăţiei personajelor negative. Şeful IPJ Brăila, comisar şef Mircea Vizitiu , a prezentat echipamentele şi bunurile, care au fost achiziţionate în baza demersurilor formulate de Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Brăila (ATOP) şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean, lista de dotări fiind aprobată prin Hotărârea Consiliului Judeţean Brăila nr.76, din 30 aprilie 2013, şi în baza Protocolului de cooperare, de interes public, nr.4135/2013, încheiat între CJ şi IPJ Brăila. "Echipamentele şi bunurile intrate în dotarea poliţiştilor sunt computere complet echipate, imprimante multifuncţionale cu laser, scanere portabile, detector portabil de securitate pentru metale, camera de termoviziune portabilă, sisteme de supraveghere video s.a., toate în valoare de 150.000 de lei", a precizat insp. principal Jenel Şogor, purtător de cuvânt al IPJ Brăila. Sistemul de termoviziune pentru oraş, poate surprinde imagini până la 300 m, respectiv până la 700 metri, pe timp de noapte, ceea ce îi va pune în dificultate pe infractorii nocturni.
La conferinţa de presă au participat Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, şi Ionel Avram, preşedintele Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Brăila.
Preşedintele CJ a ţinut să precizeze faptul că, pe viitor, speră să poată ajuta Poliţia brăileană şi din punct de vedere al aprovizionării cu combustibil, astfel încât poliţiştii să îşi poată desfăşura cât mai eficient activitatea de teren. Stancu a declarat că, în acest sens, a făcut o propunere de modificare a legislaţiei către Ministerul Afacerilor Interne, însă răspunsul nu a fost unul favorabil. "Aşa cum am obişnuit IPJ-ul, în fiecare an, CJ prin ATOP finanţează ceea ce înseamnă IT în mod special, pe asta ne-am axat, dar şi echipament pentru poliţiştii de la Serviciul Acţiuni Speciale. Ne face plăcere să colaborăm cu IPJ, să ajutăm cu dotarea lor pentru a scurta timpul în care cei certaţi cu legea să fie puşi sub acuzare şi trimişi acolo unde le este locul. În acelaşi timp, încercăm să facem ceva şi pentru ceea ce înseamnă munca de birou, multe sunt legate de munca de birou, avem echipamente care cu siguranţă le vor folosi pentru munca de prevenţie. Să ne ferească D-zeu de nenorocirile care sunt în alte zone, până acum am mai avut şi noi evenimente, dar nu aşa la nivelul celor din multe zone ale ţării, unde sunt descinderi foarte dese, cu echipaje ale zonei centrale. Ceea ce Consiliul Judeţean îşi doreşte de mult timp este să putem finanţa şi alte laturi ale activităţii poliţiei. Mă refer în primul rând la combustibil, unde aveţi mari probleme, pentru că într-o comună nu se poate face mare lucru cu câţiva litri, cum şi în municipiu trebuie mai mult combustibil pentru maşinile de poliţie. Deocamdată, răspunsul este în doi peri dat de ministerul dvs. Nu le-am cerut nimic, ci le-am spus să schimbăm o legislaţie cu menţiunea că noi putem să finanţăm astfel de activităţi, care sunt legate de ordinea şi siguranţa cetăţeanului, nu pentru altceva. Poate în 2014 se va face vreo astfel de modificare. Unul dintre subiectele pentru care noi ar trebui să fim judecaţi, dacă ne dă şi partea legislativă voie să facem ceea ce gândim noi, ar trebuie să fie şi ordinea şi siguranţa publică a cetăţeanului", a declarat Gheorghe Bunea Stancu.
Şeful IPJ Brăila a ţinut să precizeze faptul că în judeţul nostru nu au fost lipsuri majore în ceea ce priveşte carburantul necesar pentru maşinile de poliţie, însă întotdeauna este loc de mai bine, astfel că propunerea CJ, privind finanţarea pentru combustibil, este de un real sprijin pentru activitatea poliţiştilor.