Mergi la conţinutul principal

Dosarul "Transnistria", pe masa Externelor din Romania

In zilele de 16 si 17 februarie, ministrul roman al afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu, s-a aflat intr-o vizita oficiala la Chisinau, la invitatia lui Andrei Stratan, viceprim-ministru si ministru al afacerilor externe si integrarii europene al Republicii Moldova. Programul vizitei a inclus convorbiri cu omologul moldovean, precum si intilniri cu presedintele moldovean Vladimir Voronin, premierul Vasile Tarlev si presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu. Reporterii nostri l-au insotit pe Mihai-Razvan Ungureanu la Chisinau. A fost pentru prima data cind Externele au luat si ziaristi din teritoriu intr-o vizita oficiala. Reamintim ca, in cadrul unui proiect de colaborare transfrontaliera moldo-romana, ziaristii nostri au trecut linia frontului, in Transnistria, unde au realizat un reportaj din satul natal al presedintelui moldovean Vladimir Voronin. Dosarul "Transnistria" a fost, si in cadrul vizitei lui Ungureanu, subiect al discutiilor, ministrul nostru de externe aratind ca Romania are un plan pentru solutionarea diferendului transnistrean.

Profesorii transnistreni imprumuta costume populare romanesti de la rusi

Joi seara, ministrul Mihai-Razvan Ungureanu s-a intilnit, la Ambasada Romaniei din Chisinau, cu patru directori de scoli de limba romana din Transnistria. Ministrul a luat pulsul evenimentelor din zona de conflict. Profesorii respectivi ne-au declarat ulterior ca lucreaza in conditii geo-politice nefavorabile, ceea ce i-au spus si ministrului, ca duc lipsa de carte romaneasca buna, de dictionare, chiar si de costume populare romanesti: "Cind am venit la Ambasada Romaniei de la Chisinau pentru un spectacol, am imbracat copiii cu costume populare imprumutate de la rusi", ne-au declarat ei. De asemenea, tot de la profesorii romani din Transnistria, Ungureanu a mai aflat ca, dincolo de Nistru, scoala romaneasca "functioneaza" sub amenintare: "Sintem permanent somati sa trecem la ei, sa ne inscriem scolile la ei. Recent, ne-au somat sa facem o evaluare a patrimoniului si sa-i informam cind putem sa-i primim pe rusi pentru a ne lua in evidente. Vor sa ne treaca la ei. Primim mereu amenintari, chiar si pe telefoanele mobile, ca vom fi ucisi, ca vom fi lichidati, noi si familiile noastre", ne-a declarat Ion Iovcev, directorul Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol, capitala Republicii Moldovenesti Nistrene. Acesta chiar ne-a aratat mesajele de data recenta, primite pe telefonul mobil.
Accente pe solutionarea situatiei din regiunea transnistreana a Republicii Moldova au avut, de altfel, si celelalte intilniri ale ministrului Ungureanu. Cu prilejul intilnirii sale cu Andrei Stratan, ministrul moldovean al afacerilor externe, Ungureanu a aratat ca Romania are un plan pentru solutionarea diferendului transnistrean, insa nu poate da detalii atita timp cit proiectul nu are inca acordul presedintelui Basescu. Totusi, ministrul Externelor a aratat ca "Proiectul are in vedere respectarea principiilor unitatii teritoriale si inviolabilitatii granitelor prevazute in Constitutia Republicii Moldova, dar si gasirea unor solutii agreate de comunitatea internationala". Ungureanu s-a aratat nemultumit de "felul in care se discuta chestiunile legate de problema transnistreana in formatul de cinci plus doi" si a considerat drept prioritara rezolvarea problemei trupelor rusesti stationate in regiune. Cu Vasile Tarlev, prim-ministrul Republicii Moldova, Ungureanu s-a intilnit in cursul zilei de vineri. Tarlev a intirziat la intilnire, dar s-a imbratisat prelung cu Ungureanu, incepindu-si speach-ul cu replica: "As dori ca granitele Romaniei sa nu se opreasca la Republica Moldova". Ungureanu a dat un raspuns diplomatic: "Nu am venit aici sa rezolvam probleme. Noi construim, construim".
La Universitatea de Stat a Moldovei, Mihai- Razvan Ungureanu le-a vorbit liber studentilor, renuntind la discursul pregatit de PR-istii sai. Iata fragmente din mesajul transmis ad-hoc, la Universitate: "Feriti-va de cel care citeste o singura carte!"; "Mi-e teama ca niciodata sau aproape niciodata nu se spune adevarul despre ce-i acolo (in Transnistria - n.r.)"; "Negociem compromisuri la compromisuri"; "Cum poate fi judecatorul, in acelasi timp, si avocat al acuzarii", cu referire la prezenta trupelor rusesti in Transnistria. A urmat intilnirea cu presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, intilnire care a durat citeva ore si la care - in ciuda programului stabilit de MAE, jurnalistii romani n-au avut acces. Insusi ministrul Ungureanu, care a iesit rosu la fata din presedintie, s-a mirat ca jurnalistii romani n-au fost primiti de Voronin. Cu presedintele Moldovei, Ungureanu a discutat mai multe teme: "N-am uitat nici un subiect: acordul de protejare a investitiilor, regimul de vize...". In privinta dosarului transnistrean, Ungureanu a aratat ca a fost pe aceeasi lungime de unda cu Voronin, in sensul inlocuirii trupelor rusesti de mentinere a pacii cu o forta multinationala.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro