Profesorii transnistreni imprumuta costume populare romanesti de la rusi
Joi seara, ministrul Mihai-Razvan Ungureanu s-a intilnit, la Ambasada Romaniei din Chisinau, cu patru directori de scoli de limba romana din Transnistria. Ministrul a luat pulsul evenimentelor din zona de conflict. Profesorii respectivi ne-au declarat ulterior ca lucreaza in conditii geo-politice nefavorabile, ceea ce i-au spus si ministrului, ca duc lipsa de carte romaneasca buna, de dictionare, chiar si de costume populare romanesti: "Cind am venit la Ambasada Romaniei de la Chisinau pentru un spectacol, am imbracat copiii cu costume populare imprumutate de la rusi", ne-au declarat ei. De asemenea, tot de la profesorii romani din Transnistria, Ungureanu a mai aflat ca, dincolo de Nistru, scoala romaneasca "functioneaza" sub amenintare: "Sintem permanent somati sa trecem la ei, sa ne inscriem scolile la ei. Recent, ne-au somat sa facem o evaluare a patrimoniului si sa-i informam cind putem sa-i primim pe rusi pentru a ne lua in evidente. Vor sa ne treaca la ei. Primim mereu amenintari, chiar si pe telefoanele mobile, ca vom fi ucisi, ca vom fi lichidati, noi si familiile noastre", ne-a declarat Ion Iovcev, directorul Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol, capitala Republicii Moldovenesti Nistrene. Acesta chiar ne-a aratat mesajele de data recenta, primite pe telefonul mobil.
Accente pe solutionarea situatiei din regiunea transnistreana a Republicii Moldova au avut, de altfel, si celelalte intilniri ale ministrului Ungureanu. Cu prilejul intilnirii sale cu Andrei Stratan, ministrul moldovean al afacerilor externe, Ungureanu a aratat ca Romania are un plan pentru solutionarea diferendului transnistrean, insa nu poate da detalii atita timp cit proiectul nu are inca acordul presedintelui Basescu. Totusi, ministrul Externelor a aratat ca "Proiectul are in vedere respectarea principiilor unitatii teritoriale si inviolabilitatii granitelor prevazute in Constitutia Republicii Moldova, dar si gasirea unor solutii agreate de comunitatea internationala". Ungureanu s-a aratat nemultumit de "felul in care se discuta chestiunile legate de problema transnistreana in formatul de cinci plus doi" si a considerat drept prioritara rezolvarea problemei trupelor rusesti stationate in regiune. Cu Vasile Tarlev, prim-ministrul Republicii Moldova, Ungureanu s-a intilnit in cursul zilei de vineri. Tarlev a intirziat la intilnire, dar s-a imbratisat prelung cu Ungureanu, incepindu-si speach-ul cu replica: "As dori ca granitele Romaniei sa nu se opreasca la Republica Moldova". Ungureanu a dat un raspuns diplomatic: "Nu am venit aici sa rezolvam probleme. Noi construim, construim".
La Universitatea de Stat a Moldovei, Mihai- Razvan Ungureanu le-a vorbit liber studentilor, renuntind la discursul pregatit de PR-istii sai. Iata fragmente din mesajul transmis ad-hoc, la Universitate: "Feriti-va de cel care citeste o singura carte!"; "Mi-e teama ca niciodata sau aproape niciodata nu se spune adevarul despre ce-i acolo (in Transnistria - n.r.)"; "Negociem compromisuri la compromisuri"; "Cum poate fi judecatorul, in acelasi timp, si avocat al acuzarii", cu referire la prezenta trupelor rusesti in Transnistria. A urmat intilnirea cu presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, intilnire care a durat citeva ore si la care - in ciuda programului stabilit de MAE, jurnalistii romani n-au avut acces. Insusi ministrul Ungureanu, care a iesit rosu la fata din presedintie, s-a mirat ca jurnalistii romani n-au fost primiti de Voronin. Cu presedintele Moldovei, Ungureanu a discutat mai multe teme: "N-am uitat nici un subiect: acordul de protejare a investitiilor, regimul de vize...". In privinta dosarului transnistrean, Ungureanu a aratat ca a fost pe aceeasi lungime de unda cu Voronin, in sensul inlocuirii trupelor rusesti de mentinere a pacii cu o forta multinationala.