Consiliul Superior al Magistraturii a condamnat, ieri, ferm, declaraţiile liderilor politici ai Puterii, începând cu Ion Iliescu şi terminând cu premierul Victor Ponta şi preşedintele interimar Crin Antonescu, care au atacat dur Parchetul General şi pe procurorii care participă la anchetele penale privind referendumul. "CSM ia act cu profundă îngrijorare de declaraţiile şi acuzaţiile formulate de la nivelul preşedinţiei interimare a României, privind anchetele penale ce vizează aspecte ale procesului electoral din cadrul referendumului pentru suspendarea preşedintelui României, aflate în curs de derulare", se arată într-un comunicat de presă de ierii al Consiliului Superior al Magistraturii. CSM arată că activitatea procurorilor se desfăşoară, conform prevederilor Constituţiei României, cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii şi controlului ierarhic.
"Potrivit Constituţiei României, procurorii nu sunt subordonaţi nici puterii legislative, nici puterii executive", a subliniat preşedintele CSM, Alina Ghica. Acesta a adăugat că Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, în şedinţa publică din 24 mai 2007, că "procurorii nu pot fi citaţi şi obligaţi să se prezinte în calitate de martori în faţa Comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constituţionale, fac parte din puterea judecătorească". Referitor la afirmaţiile vizând derularea unor anchete penale, conducerea CSM arată că a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării de verificări pentru a se stabili măsura în care astfel de afirmaţii lezează independenţa justiţiei, independenţa procurorilor în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi principiul separaţiei puterilor in stat.
Conducerea Consiliului reiterează "apelul la neinterferenţă a actorilor politici în sfera justiţiei, având in vedere necesitatea respectarii principiilor fundamentale ale statului de drept, ce statuează supremaţia legii şi independenţă actului de justiţie, ca elemente cheie în arhitectura instituţională a României".
În plus, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat, ieri, Inspecţia Judiciară în legătură cu afirmaţiile publice "de natură să afecteze independenţa justiţiei" făcute de preşedintele interimar, Crin Antonescu, preşedintele onorific al PSD, Ion Iliescu, şi primului ministru Victor Ponta. CSM consideră că cei trei au făcut "susţineri şi declaraţii nepermise într-un stat democratic şi cu ignorarea profundă a principiilor constituţionale ale separaţiei puterilor în stat".
Atacaţi din toate părţile
Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, miercuri seara, că cere preşedintelui CSM să convoace o şedinţă a acestui for pe tema cercetărilor "masive" făcute de procurori pe tema referendumului, prilej cu care s-ar putea discuta şi situaţia ministrului de la justiţie. Totodată, Antonescu i-a cerut procurorului general, Laura Codruţa Kovesi, să ofere public explicaţii legate de scopul, mijloacele şi natura cercetărilor pe care procurorii le fac "masiv" în ultimele zile în legătură cu desfăşurarea referendumului. La rândul său, premierul Victor Ponta, ministru interimar al Justiţiei, a afirmat că va cere procurorului general, la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii din 20 august, explicaţii privind acţiunile Parchetului în cazul referendumului, arătând că a fost informat că DNA nu are competenţa de a ancheta cauze legate de alegeri, ci doar probleme de corupţie.
Miercuri, Ion Iliescu,preşedintele de onoare al PSD, scria pe blogul său: "Nu credeam că, după Revoluţia din Decembrie 1989, îmi va fi dat să asist la asemenea manifestări de un primitivism feroce - haite de procurori care dau năvală peste oameni în case, în mediul rural, pentru a-i chestiona dacă au fost la vot pentru referendum. În ce lume trăim?!!! De unde au răsărit asemenea specimene, venite parcă din grote primitive? Dar, mai ales, cine i-a trimis într-o asemenea misiune, de esenţă fascistă?".
USL ameninţă direct procurorii
De departe, cel mai delirant atac la adresa procurorilor l-a avut ieri USL, prin vocea deputatului PSD Bogdan Niculescu Duvăz: "Vreau să mă refer la abuzurile pe care procuratura le produce în acest moment. Procuratura a intervenit în mod nejustificat, incalificabil, într-un sistem democratic, în intenţia, pe de o parte, de a crea impresia că votul a fost fraudat, iar pe de altă parte pentru a timora cetăţenii. (...) O avertizez pe doamna Laura Codruţa Kovesi că răspunderea penală atinge şi pe procurori în legătură cu abuzul în funcţie. (...) Mă refer la abuzul în serviciu. Atrag atenţia întregului corp al Procuratorii - şi DNA, şi Parchetul General, şi Laura Codruţa Kovesi - că abuzul în serviciu dovedit în anchetă duce la pedepsirea inclusiv a procurorilor", a spus Duvăz. „Toate abuzurile care se fac acum în încercarea de a susţine revenirea la Cotroceni a preşedintelui demis nu vor rămâne nepedepsite în ţara asta. (...) Procurorul poate fi chemat şi în faţa Parlamentului, şi în faţa preşedintelui. E obligat să răspundă, dar cu prioritate în faţa CSM. Sunt convins că Laura Codruţa Kovesi va da explicaţii în faţa CSM şi în faţa opiniei publice", a spus Duvăz.
În plus, Duvăz consideră că Parchetul General ar trebui să deruleze anchete şi în zonele unde s-a votat mai puţin, nu doar în cele în care prezenţa a fost de peste 100%.