Mergi la conţinutul principal

Dosarul Pârvu. Sfârșitul

* la 12 ani de la moartea lui Sorin, tânărul împușcat din greșeală în Brăila de un polițist bucureștean, s-a ajuns la aceeași concluzie, că omul legii a acționat în legitimă apărare * «A rămas așa, că polițistul a zis că a tras că vroia să îi omoare colegii, adică legitimă apărare», a spus, supărat tatăl tânărului împușcat * recent, magistrații Tribunalului Brăila au respins o nouă plângere formulată de familia Pârvu împotriva soluției procurorilor Parchetului de pe lângă ~nalta Curte de netrimitere în judecată a polițistul Dragomir Giorgian, în vara anului trecut fiind dispusă, din nou, clasarea cauzei * tatăl lui Sorin s-a plâns și de faptul că, mai nou, celălalt fiu al său, încadrat în grad de handicap, ar fi acuzat în mod nejustificat de polițiștii bucureșteni că i-a transmis mesaje de amenințare celui care i-a ucis fratele

 

 

 

 

Verdict final în dosarul “Pârvu”. Decizia procurorilor a rămas aceeași: polițistul este nevinovat și a tras glonțul ucigaș în legitimă apărare. Instanța a respins acum plângerea împotriva soluției de netrimitere în judecată, asta după ce, în repetate rânduri, plângerea a fost admisă și s-a dispus reluarea anchetei.

Au trecut 12 ani de când brăileanul Sorin Pârvu a fost împușcat din greșeală de polițistul bucureștean de la Direcția de Investigații Criminale - Serviciul Urmăriri. Cauza s-a tot analizat și a ajuns în repetate rânduri la Parchetul de pe lângă ~nalta Curte de Casație și Justiției, pentru reluarea cercetărilor, asta după ce familia lui Sorin a contestat soluțiile de netrimere în judecată a ofițerului  Dragomir Giorgian. Numai că, după ultima soluție a procurorilor Parchetului de pe lângă ~nalta Curte, din vara anului trecut, când a fost dispusă, din nou, clasarea cauzei față de ofițerul de la Direcția de Investigații Criminale - Serviciul Urmăriri, pentru infracțiunea de omor, contestația formulată de familia lui Sorin nu a mai fost admisă. “~n temeiul prevederilor art. 341 alin. 6 litera a din Codul de Procedură Penală respinge ca nefondată plângerea formulată de petenți”, este soluția dispusă de Tribunalul Brăila.

 

~ncheiere Tribunalul Braila - Secția Penală

Decizia instanței a fost transmisă către familia Pârvu, iar tatăl lui Sorin ne-a pus actul la dispoziție. Se arată că pe rolul instanței a ajuns plângerea formulată de petenții Pârvu Ionel, Pârvu George, plus alți doi petenți, membri ai familiei, împotriva ordonanței nr. 48/II/2/2020 din 14.08.2020 a procurorului șef al Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă ~nalta Curte de Casație și Justiție, prin care a fost respinsă plângerea împotriva soluției de clasare din cadrul 25 iunie 2020 emisă în dosarul 534/P/2010 al Parchetului de pe lângă ~nalta Curte de Casație și Justiție (P~CCJ).

Avocatul familiei Pârvu a arătat că petenții au solicitat desființarea ordonanței ca netemeinică și nelegală, respectiv soluția care a fost propusă în această ordonanță de clasare a cauzei față de suspectul Dragomir Giorgian subcomisar la data faptei, în prezent comisar șef în cadrul IGPR - Direcția de Investigații Criminale - serviciul Urmărire, pentru infracțiunea de omor, deoarece există o cauză justificativă de legitimă apărare. Aceasta fiind motivația pentru care ordonanța a respins cercetarea pentru infracțiunea de omor a lui Dragomir Giorgian. “Să se observe că suntem deja la al cincilea ciclu de judecată. ~n prezenta cauză s-au dispus multe măsuri atât de către Curtea de Apel Galați, cât și de Tribunalul Brăila, dar cu ocazia recercetării dosarelor procurorii nu au fost în măsură să dea o justă și adevărată apreciere a faptelor care s-au petrecut.

Se poate observa că procurorul care a dat ultima ordonanță a fost și procurorul care a dat ordonanța anterioară care a fost contestată, admisă și trimisă cauza spre rejudecare. Chiar dacă volumul de muncă este unul foarte mare în acest dosar, consideră că nu s-a lucrat cu spirit de răspundere, nu s-a lucrat ordonat și a fost un haos total în desfășurarea acestor cercetări. ~n esență solicită admiterea plângerii deoarece cu privire la fapta care s-a produs în Brăila, prin care s-a produs decesul lui Pârvu Sorin, solicită să se observe că în ordonanță se insistă pe legitimă apărare, însă legitima apărare nu putea să fie decât în cazul în care cel pe care l-ai omorât ar fi avut vreo intenție vădită care să îți pună viața în pericol. Pârvu Sorin nu era persoana urmărită, deci a fost un haos și în modul de identificare a numitului Dumitrașcu Giulian care era dat în urmărire internațională. Deci absolut totul a pornit greșit, desfășurarea a fost haotică și greșită. La această acțiune a participat SAS (Serviciul Acțiuni Speciale). ~n planul de acțiune nu a fost prevăzut faptul ca Dragomir Giorgian să intervină. Deci trebuia să intervină pentru blocare și extragere doar lucrătorii SAS. Ori până să coboare lucrătorii din autoturisme și să înceapă acțiunea de blocare și extragere, Dragomir Giorgian era deja în acțiune, deschisese ușa autoturismului și l-a împușcat mortal pe Pârvu Sorin”, au arătat petenții în plângerea formulată.

Familia lui Sorin, prin avocat, a explicat faptul că sunt foarte multe aspecte care nu concordă, în primul rând nu concordă declarațiile care au fost date de mai multe ori atât de către Dragomir Giorgian, cât și de ceilalți participanți la această acțiune. “Deci s-a lucrat haotic, fără o coordonare. (...) Nu avea cum să fie în legitimă apărare, deoarece Pârvu Sorin și ceilalți care erau lângă el nu aveau niciunul nici măcar o armă albă. Astfel că dispare motivul de legitimă apărare. Niciunul din lucrătorii de la SIAS nu erau în poziție de a fi vătămați de către autoturismul în care se afla Pârvu Sorin”, au motivat petenții.

 

Tatăl lui Sorin aduce noi acuzații

Tatăl lui Sorin, Ionel Pârvu, a spus că, mai nou, celălalt fiu al său s-a trezit cu acuzații aduse în mod nejustificat de lucrătorii de la Poliția Română - adică de la structura unde lucrează chiar ofițerul Dragomir Giorgian, cel care l-a împușcat pe Sorin, cu 12 ani în urmă. “S-a primit un mesaj de amenințare, și Poliția Română s-a sesizat și a venit special de la București, persoane cu grade mari, nu de doi lei, ca să îl ancheteze pe băiatul meu. Dar acel mesaj putea să îl trimită oricine, au ajuns ei la concluzia că este băiatul meu. Au văzut că nu e loc cu mine și ce au zis, hai să dăm în fecior-su. Probabil vor să mă sperie să nu mai fac nimic, să nu mai am vreo autoritate, o fi văzut că mă zbat, mă zbat, au găsit ei acum. Auzi, deja este ultraj la polițist! Vrea să îi dea vreo trei ani de pușcărie și băiatului ăsta care are handicap de gradul 1, nu poate să meargă cu un picior. Au venit polițiștii acasă, aia de la București i-au dat citație copilului, l-au dus aici la poliție, să dea declarație, băiatul s-a dus aici cu avocatul, a spus că nu are nicio legătură și nu dă nimic. I-a zis și avocatul să ne mai lase în pace...”, ne-a declarat Ionel Pârvu.

Reamintim că, Sorin Pârvu (30 de ani) a fost împușcat de polițiști de la Inspectoratul General al Poliției Române pe data de 26 septembrie 2009, în timpul unei misiuni secrete de capturare a unui brăilean urmărit internațional.

La intersecția B-dului Dorobanților cu strada {colilor, polițiștii au blocat autoturismul “Ford Mondeo” în care se afla Sorin Pârvu, având informații că acesta era folosit și de cel urmărit. Polițiștii, îmbrăcați în civil și cu cagule pe față, au coborât din mașini cu pistoalele în mână. Sorin Pârvu a fost împușcat în ceafă de unul dintre polițiști, ceea ce i-a fost fatal.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro