Cazul celor patru motociclişti gălăţeni care acuză că au fost bătuţi de şeful Jandarmeriei Brăila, în sediul Poliţiei, a ajuns în atenţia procurorilor. Aceştia au în vedere, pe de o parte, plângerea colonelului Vasile Silion, iar de cealaltă parte, o sesizare din oficiu a Poliţiei brăilene, ce vizează patru poliţişti şi un jandarm. Pe masa anchetatorilor va ajunge, în curând, şi plângerea motocicliştilor, trimisă prin poştă la începutul acestei săptămâni.
Procurorii brăileni au înregistrate două cauze penale, ce sunt, la acest moment, în fază de cercetări preliminare. Una dintre ele se referă la plângerea şefului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Brăila, care acuză că a fost agresat de unul dintre motociclişti. A doua cauză este o sesizare din oficiu a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, ca urmare a articolelor apărute în presă şi vizează patru agenţi din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila şi un agent de la Jandarmerie, care sunt anchetaţi pentru abuz în serviciu. O a treia plângere, cea a motocicliştilor, va ajunge în următoarele zile pe masa procurorilor, ea fiind transmisă prin poştă. Demn de menţionat este faptul că Grigore Turcu, motociclistul care a stat trei zile în spital în urma loviturilor încasate, a avut nevoie, după spitalizare, de încă 4 zile de îngrijiri medicale. De cealaltă parte, col. Silion, cel care îl acuză pe Turcu că l-ar fi agresat, şi-a scos certificat medico-legal cu 7-8 zile de îngrijiri medicale. Reporterii "Obiectiv" au vorbit, pentru prima dată, cu motociclistul care a fost internat în spital, cu ocazia marşului organizat la sfârşitul săptămânii trecute. Atunci, el a povestit cum a fost bătut cu sălbăticie de colonelul Silion şi fiul acestuia, sub privirile poliţiştilor. "La prima intersecţie a început să dea telefoane, până la următoarea intersecţie, unde s-a băgat cineva cu o maşină în faţa noastră şi ne-a blocat. Dar la secţie a început distracţia, iar eu am fost cel mai bătut pentru că am avut îndrăzneala să ripostez când a dat cu spray lacrimogen. La un moment dat, am fost pus în genunchi, cu capul la pământ, cu mâinile la spate şi a venit feciorul său şi mi-a dat un pumn de mi-a nenorocit rinichii. Avem de gând să mergem cât mai departe, să se facă dreptate", ne-a povestit gălăţeanul, în timpul protestului de duminica trecută.
Cei patru motociclişti reclamă că au fost bătuţi, în ziua de 18 septembrie, de col. Silion, unul dintre fiii acestuia şi de karatistul Cornel Muşat, pentru că au refuzat să se dea din faţa maşinii pe care colonelul o conducea. La un semafor, după un schimb de replici, Silion le-ar fi pulverizat în faţă cu spray lacrimogen, unul dintre bikeri ripostând cu un pumn. Conflictul a continuat şi la următoarea intersecţie, unde Cornel Muşat le-ar fi blocat motocicliştilor calea şi le-a aplicat o "corecţie", până la sosirea echipajelor de poliţie. Gălăţenii au fost duşi la sediul Poliţiei Municipiului unde, spun ei, col. Silion şi unul dintre fiii săi i-au agresat, în final fiind şi amendaţi. A doua zi, şeful Jandarmeriei Brăila a depus plângere penală împotriva motociclistului care l-a agresat deşi, culmea, în spital era la acea dată chiar cel pe care Silion îl acuza de lovire, adică "agresorul" şi nu "victima". Urmare a acestui incident, comunitatea motocicliştilor din România a decis să ia atitudine, dându-şi întâlnire, duminica trecută, la Brăila, pentru a protesta împotriva abuzurilor de orice natură, nu numai la adresa motocicliştilor. Mai multe cluburi din România au sprijinit acţiunea, la care au fost prezenţi peste 200 de motociclişti şi mopedişti din mai multe judeţe ale ţării. Marşul acestora a fost unul legal, după ce organizaţia "ARIN" i-a ajutat pe bikeri să obţină toate aprobările necesare.